Дух и истина
Дух и истина
Християнски образователен сайт
Християнски образователен сайт

  Начало    Библия    Коментари    Връзки    За контакти    Духовни песни  
 
Теми от Библията
Възкресението
Герои на България
Първи български преводи на Библията
Смели реформатори
Петдесятно движение
Рийс Хауелс
Съботата през вековете
Саду Сундар Синг
Живот на вяра
Да бъдем по-добри
Духовни песни
Здраве и духовен живот
Храната на греха
Вавилонизация и хранене
Духовен Вавилон
Инквизицията на ХХ век
Ватикана и фашизма
Търсене в Библията
Естир 2003
Естир 2006
За сайта
За сайта
Коментари към статиите
Посещения на сайта


Коментари към всички статии

 Нов коментар

Коментари към статията Съботата през вековете

Спаска, 2019-01-03 12:41:40
Дух и истина ли е, когато последовател в дух и истина срещне брат си и му каже "сатанинско изчадие"? Кажи, Митко, и не трий коментара ми.


боян, 2018-11-06 17:17:18
искам да ви питам какво мислите за тези стихове относно закона
2 Кор.3:7 Но ако служенето на онова, което докарва смърт, написано с букви, издълбани на камък, стана с такава слава, че израилевите синове не можеха да гледат Моисей в лице заради блясъка на лицето му, който преминаваше,
2 Кор.3:8 как служенето на Духа няма да бъде с по-голяма слава?
2 Кор.3:9 Защото, ако служенето на онова, което докарва осъждане, стана със слава, служенето на онова, което докарва правда, го надминава много повече по слава.
2 Кор.3:10 Защото и онова, което е било прославено, не е било прославено в това отношение, поради славата, която превъзхожда.
2 Кор.3:11 Защото, ако преходното беше със слава, колко повече ще бъде в слава трайното!
2 Кор.3:12 И така, като имаме такава надежда, пристъпваме с голямо дръзновение
2 Кор.3:13 и не сме като Моисей, който слагаше покривало на лицето си, за да не могат израилевите синове да гледат края на това, което преминаваше.
2 Кор.3:14 Но техните умове бяха заслепени. Защото и до днес същото това покривало стои при прочитането на Стария Завет, като не се открива, защото то се отмахва в Христос.
2 Кор.3:15 Но и до днес при прочитането на Моисей покривало лежи на сърцето им,
2 Кор.3:16 но когато Израил се обърне към Господа, покривалото се отмахва.
2 Кор.3:17 А Господ е Духът; и където е Господният Дух, там е свобода.
четох някой от вас казват че само церемониалния закон отпада но тук се говори ЗА ДУМИ НАПИСАНИ НА КАМЪК става дума за 10 те заповеди
Исус каза НОВА ЗАПОВЕД ВИ ДАВАМ ДА СЕ ОБИЧАТЕ ЕДИН ДРУГ КАКТО АЗ ВИ ВЪЗЛЮБИХ


Анна , 2018-06-10 22:31:46
Галатяни 2 глава?????20 Съразпнах се с Христа, и сега вече, не аз живея, но Христос живее в мене; а животът, който сега живея в тялото, живея го с вярата, която е в Божия Син, Който ме възлюби и предаде Себе Си за мене.
21 Не осуетявам Божията благодат; обаче, ако правдата се придобива чрез закона, тогава Христос е умрял напразно.


Анна , 2018-06-10 22:24:07
Галатяни 3 глава
9 Така щото тия, които имат вяра се благославят заедно с вярващия Авраам.
10 Защото всички, които се облягат на дела, изисквани от закона, са под клетва, понеже е писано: "Проклет всеки, който не постоянствува да изпълнява всичко писано в книгата на закона".
11 А че никой не се оправдава пред Бога чрез закона, е явно от това, "че праведният чрез вяра ще живее";ilia jelev, 2010-12-31 10:18:47
sabat e vremeto koeto Bog iska da ni podari, da prekarame s nego, da imame obstenie sas svetata troiza i v tozi den 4ovek da napravi razmisal varhu sebesi i svoeto semeistvo, taka i za pripomniane za Bojiite obestania. za tazi cel jiveem s vqra


Joseph, 2010-05-12 19:34:54
Левит 23:2-5
2. Говори на израилтяните, като им кажеш: Господните празници, в които ще свиквате свети събрания, Моите празници, са следните:

3. Шест дена да се работи; а седмият ден е събота за тържествена почивка, за свето събрание: в нея да не работите никаква работа; във всичките ви жилища е събота Господу.
Zdraveite, na vischki uchastnici v diskusiata.
Tozi pasaz mi napravi mnogo silno vpechatlenie.
Dnes horata praznuvat kakvi li ne praznici, ako ste pokaneni na specialno tarzestvo sas izvestni vidni lichnosti - tove e privilegia, da kazem. Neka da si predstavime, tova e praznik - tarzestvo na Tvoreca na Vselenata - pokaneni sme da go praznuvame. Ne e li tova privilegia?
Moze da izmislime kup "novi" praznici, no ot pozicia na hora zelaeshti da sledvat pisaniata, triabva da vidim dali G-d iska da praznuvame neshta, koito ne sa bibleiski?
ShalomПетров, 2010-03-21 23:29:06
Въпросът ми беше точно това - мнозина казват, че понеже законът е написан в сърцето им, а не на плочи. Поради което, казват те, понеже е в сърцето ни, няма нужда да се спазва. Можем да лъжем, можем да крадем и няма да спазваме съботния ден, защото сме освободени от Бога. Това ли имате предвид?


John, 2010-03-21 03:45:25
Сабат който Бог демонстрира в Битие беше не само да си починеш, но да си починеш от собствените си дела. Точно това направи Исус Христос – той ни спаси не чрез наши дела и сега когато сме спасени ние трябва да живеем пак не чрез нашите дела (Heb 4:4 Защото нейде си е говорил за самия ден така: "И почина си Бог на седмия ден от всичките Си дела"), а чрез делата на Святия Дух (виж Гал 2:20 Съразпнах се с Христа, и сега вече, не аз живея, но Христос живее в мене; а животът, който сега живея в тялото, живея го с вярата, която е в Божия Син, Който ме възлюби и предаде Себе Си за мене.)
Затова се казва че които са Божии синове следват Духа и така чрез вяра угаждат на Бога. Това е смисъла на Новия Завет – да не живееш чрез дела на плътта и закони, а чрез вяра и закон написан в сърцето – увереността че угаждаш на Бога, който познаваш – това е основата и завещанието на Авраам.


John, 2010-03-21 03:38:54
Петров, как ще разбереш за какво пиша като бяха 4-5 постинга, а сега виждам само единл


Петров, 2010-03-17 09:20:32
Не разбрах John какво казва - в крайна сметка приемате ли десетте Божи заповеди или не? Спазването на съботата Божия заповед ли е или й е минало времето?
Действително съботата е особена измежду всички заповеди. Тя е особена с това, че е белег на закона. Белег ще рече, че по приемането или отхвърлянето й се разбира на практика приема ли се закона като цяло или не. А можем да отидем още по- далеч - тъй като съботата е белег на закона, а закона е даден от Отец по нея се разбира дали приемаме Троицата като Отец, Син и Святи Дух. Който не приема съботата отхвърля целия закон, а с това и Бог Отец, законодателят.
Особеността на съботата както многократно беше подчертавано в коментарите се илюстрира и от това, че тя е дадена отделно като правило много много преди да се даде целия закон. Още при сътворението Бог си почина в седмия ден и даде това като правило за всички хора.
Друг е въпросът, че част от последователите на Вайт налагат разбиране за съботата, с което практически отхвърлят жертвата на Христа. В това отношение Вайт и последователите й, които неправилно я смятат за пророк, а тя не е пророк а Божия весталка, правят голяма грешка - отхвърлят жертвата на Голгота, пролятата кръв на Христа и обещанието за Утешителя - Святия Дух.


john, 2010-02-25 20:58:36
A. Елена Уайт получава видение за важността на съботния сабат и с помощта на това видение се установява изключително важната доктрина за съботния сабат.

1. В църквата на Христос всяка доктрина трябва да се основава на доказаното и боговдъхновено Слово. Ако видение или доктрина не е в съответствие на Словото, то не е от Бога.

2. Във видението Елена вижда в пресвятото място ковчега на завета и каменните плочи, като важното е че заповедта за съботния сабат изпъква със сияние и показва важността й. Елена и адв. църква издигат тази заповед като изключително важна, но какво казва Божието Слово по въпроса.

3. В Божието Слово заповедта е поставена на 4то място измежду 10те заповеди и това не е случайно като се има предвид важността на другите. На първо място е поставена друга заповед, за която и Стария и Новия завет говорят като най-голяма. Дори самият Исус Христос казва коя е тя: да възлюбиш Бога с цялото си сърце и с цялата си сила, и да обичаш ближния си като себе си. Така че изключителната важност на съботния сабат пред останалите заповеди не се доказва и не е от Бога, както и видението, което има още много несъответствия с Библията (сега няма да се спирам подробно на другите детайли). Това не е единствената доктрина базирана не на Словото, а на видение, получено 2000 години след завършването на писаното Божие Слово.Памир, 2009-12-28 16:53:26
Здравей Етиен, ако следваме твоята логика, то цялата Библия е само за Израил, защото и апостолите, и Исус също са евреи - от Израил.

Това, че всичко е дадено на Израил, не означава, че е само за Израил, а точно обратното - чрез един народ да се направи нещо, което е за целия свят.


Петров, 2009-12-22 16:59:42
Вероятно не знаеш, но е добре да знаеш, че( Римляни 2:29) юдеин е тоя, който е такъв вътрешно; а обрязване е това, което е на сърцето, в дух, а не в буквата. Това означава, че след Голгота стария плътски Израил приключи своята мисия. Оттогава нататък закона, десетте заповеди с белега на закона съботата се написва на сърцата, а не на каменни плочи. Спазването му е поради любов към Бога. Оттогава насетне всички, които вярват в Христа са юдеи и закона е задължителен за тях.
Как смяташ Йеова, Бог Отец, Отец на нашия Господ кого е създал според тебе? Само християните ли? А мохамеданите, будистите кой ги е създал, как мислиш? Той Бог само на юдеите ли е или и на езичниците?
Крайно време е да се разсее заблудата, че християнството може да съществува без корените си, че може да има Нов завет и Христос без Стар завет и Отец.Етиен , 2009-12-22 09:50:19
Прочетете си Библиите. Там няма народи, които пазат събота. Там има един народ пазещ съботата и това е Израел. Авраам не е пазел съботата по никакъв начин, а той е наш баща във вярата според писанията. Нито Исаак, нито Яков. Йосиф още по-малко. Ако все пак решите да си прочетете Закона в контекст, без да вадите само „необходимите“ ви думи, сами ще видите, че този закон е даден на един конкретен народ наречен евреи. Навика на съботяните да цитирате закона извън неговия контекст е направо мъчителен за слушане. Този закон е свързан със конкретна земя — Палестина, със конкретен народ — Израел (и то само когато Бог им позволи да пазят закона, понеже иначе ги владеят разни народи и ги пръсват по света), с конкретно свещенство — потомството на Леви. Вие не можете да изпълните изискванията на закона, защото не сте евреи.


Yoseph, 2009-07-14 07:37:33
Da kolkoto i da se starae religiata ne moze da otmeni B-zia zakon.
Sabotata ili Shabbat e sviata, pri satvorenieto kogato G-d si pochina - se kazva: Битие 2:3
3. И Бог благослови седмия ден и го освети, защото в него си почина от всичките Си дела, от всичко, което Бог беше създал и сътворил.
Sabotata e sviata tia e osvetena i dokato nebeto i zemiata ne preminat shte e taka.
Carkovnite organizacii se opitvat da izkriviat tazi istina s kakvi li ne izmisleni istorii i naglaseni uz talkovania, no tova e dumata na Tvoreca na vselenata, blagosloven da e Toi!Петров, 2009-06-30 12:05:32
Да, обаче Творецът на Вселената, който е съвършен и всичко което твори е съвършено, башмайстора на башмайсторите в събота сваля работните дрехи, измива се от варта и си почива. От това качеството на работата Му никак не страда, напротив съвършено е. Това е съвършен ред, хармония и организация на живота.
Това е написано в Битие 2 глава:2
И на седмия ден, като свърши Бог делата, които беше създал, на седмия ден си почина от всичките дела, които беше създал.
3 И благослови Бог седмия ден и го освети, защото в него си почина от всичките си дела, от всичко, което Бог беше създал и сътворил.приятелите ме наричат башмайстора, 2009-06-29 20:28:31
всеки ден е от ГОСПОД!


григор, 2009-06-20 08:06:33
Да общоразпроспространените представи за Бог нямат връзка с ИСТИНАТА.Ето как почти всички съвременни религии ,а и съвременното християнство( открито определяно на много места като "юдеохристиянство") тълкуват бога .А дали на това ни учи Христос?
Който е убеден, че Бог е егоцентрично Божество, което изисква внимание, почит, оценка и привързаност - и е готов да убива, за да ги получи - тогава теологическите системи на които се градят почти всички религии започват да изглеждат логични.На тези теологически системи се гради целия съвременен свят.И те са много удобни за да се управлява света...
Този който вярва, че Бог не притежава его, нито изпитва нужди, а е първоизворът на всичко и съсредоточие на мъдростта и любовта, тогава тези теологии се разпадат.
Този който вярва, че Бог е отмъстителен, ревнив в Своята Любов и Жесток в Своя гняв, тогава тези теологии са съвършени.
Но за този който е убеден, че Бог е Бог на мира, на радостта и любовта, че Той е източник на вдъхновение, тогава тези теологии са безсмислени.
Смисълът на Живота не е да удовлетвориш Бога. Смисълът на живота е да познаеш и пресътвориш Истинския си Аз.Да откриеш Бога в себе си.
Когато направиш това, ти наистина му въздаваш слава и удовлетворение.
Петров, 2009-06-16 18:24:01
Много интересен виц.
Той показва колко общо разпространените представи за Бог нямат връзка с действителността.
Излиза едва ли не, че има различни богове, които всеки си избира. Като в магазина – харесваш си някой и си го избираш за твой Бог. И всички те живеят като в древногръцката митология на Олимп и си подливат вода взаимно, къде живеят в хармония. А Алах, Йеова и Исус ако съществуват като антагонисти както си ги представяме мирно ли живеят или и те се карат, как мислите?
Всъщност има само един Бог. Този който е създал нас хората, земята и небето, единственият е Бог с три лица – Отец, Син и Святи Дух. Няма други богове. Хората се кланят на същия този Бог, само че си го представят по различен начин и в недостатъчна пълнота.
Вярвайки в Йеова всъщност Стария Израил изповяда вярата си само в Бог Отец. Мохамеданите си представят Бог по същия начин като Отец, но и те не вярват в Исус Христос. Редица християни пък си представят Бог само като Исус Христос, но не вярват в баща му, Бог Отец. Това е пълнотата.nick, 2009-06-10 17:08:24
Говорят си християнин, мюсюлманин и евреин и се чепкат чии бог е по-могъщ. Християнина казва:
- Господа наш Исуса Христа е най-велик. Оня ден се прибирам към къщи и като задуха един вятър, като заваля един порой... а аз няма къде да се скрия. Коленичих, помолих се Господу Исуса и изведнъж облаците се разделиха отляво и отдясно и над мен - Слънце. Па се прибрах спокойно вкъщи.
Мюсюлманина вдигнал ръце и казал:
- Нищо не е това. Аллах е всемогъщия и всевишния. Вчера замръкнах по късна доба и бързах към вкъщи, но нещеш ли ме връхлетя градушка с големината на шепа буца, земетресение растрисаше всичко и паднах. Вдигнах ръце към Аллах, коленичих и положих чело о земята и се помолих. Изведнъж се отвори небето, отляво - градушка, отдясно - градушка, в средата спокойна светла пътечка и по нея се прибрах жив и невредим! Аллаху акбар!
Евреина ги погледнал снизходително и леко отегчено започнал:
- Ами днеска както знаете е събота, нашия свещен ден в който не трябва да извършаваме каквато и да е работа, че и пари не бива да взимаме, та вървя си аз из уличките на Манхатън и се радвам на почивния съботен ден и нещеш ли току в краката ми пачка зелени стотачки. Викам си: "Грехота е! Да се наведа в събота, па и пари да взема...". Призовах наум нашия бог, щото не може и да го призоваваме напразно, още повече пък и в събота и о, чудо:
отляво - събота, отдясно - събота, а пред мен разпети петък!!!дюлгерин ром, 2009-05-26 18:29:33
всеки ден от седмицата е даден от бог!


Петров, 2009-05-11 13:36:06
Това, което Григор пише обаче е друго. Вече не става дума за "ТРЯБВА" когато говорим за заповедите. Четири заповеди, отнасящи до отношението към Бога и 6 към хората вече се спазват, защото с това се измерва имаме ли любов към Бога. Ако имаме любов към Бога спазваме първите четири заповеди. Ако имаме любов към хората спазваме останалите шест заповеди. Аргумента за ТРЯБВА вече не е задължението, а любовта. Ако не изпълняваш заповедите значи любов към Бога и не правиш това, което му е удодно на Него. И въпросът не е само до съботата като белег за спазване на целия закон, а и за останалите. Щом си правиш идоли нямаш любов към Бога и не изпълняваш двете големи заповеди, за които Исус говори. Например Той никъде не е посочил кога е рожденния ден на Спасителя, а ние хората си измисляме дати и въпреки, че на НЕго това му е неприятно "празнуваме".


Памир, 2009-05-11 11:06:22
Да, наистина първите четири заповеди касаят отношението към Бога, а следващите шест - към човека.

Нито една от тези заповеди няма да падне - затова и четвъртата заповед трябва да се изпълнява така, както е писано в закона.


григор, 2009-05-09 03:52:51
Друга важна разлика също е ,че според заповедите ще бъдем съдени ако ги нарушим, защото ще сме грешни,а Христос дава да разберем,че няма безгрешни, (това е част от процеса ни на осъзнаване чрез опити и грешки) , но ни освобождава от това като казва, че няма да бъдем съдени ,ако не съдим... "Не съдете, за да не бъдете съдени."(Матей 7:1) Безгрешни ставаме именно тогава, когато престанем да търсим грешките в другите...Законите отпадат когато се изпълнява това: "И тъй всяко нещо което желаете да правят човеците на вас,така и вие правете на тях,защото това е същината на закона на пророците."(Матей 7:12)


григор, 2009-05-09 03:51:48
Закона може да се раздели на две части , като първите четири закона се отнасят до отношението на човека към Бога, а останалите шест се отнасят до отношенията между хората. Тук много хора знаят,че Христос идвайки да "изпълни закона" дава само две основни заповеди.Първата отнасяща се към Бога и втората отнасяща се към отношението ни към другите хора. "36 Учителю, коя е голямата заповед в закона? 37 А Той му рече: "Да възлюбиш Господа твоя Бог с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичкия си ум". 38 Това е голямата и първа заповед. 39 А втора, подобна на нея, е тая: "Да възлюбиш ближния си, както себе си". 40 На тия две заповеди стоят целият закон и пророците." (Матей -глава22) Или обичайки Бога се изпълняват първите четири заповеди, а обичайки ближния, или обичайки всички хора независимо от различията между тях се изпълняват останалите шест заповеди. " 9 Понеже заповедите: "Не прелюбодействувай"; "Не убивай"; "Не кради"; "Не пожелавай"; и коя да било друга заповед се заключават в тия думи: "Да обичаш ближния си както себе си".10 Любовта не върши зло на ближния; следователно, любовта изпълнява закона"(Римляни13) Вижда се ,че това което свъзва всичките тези заповеди е любовта и това е което ги изпълнява.


григор, 2009-05-09 03:24:45
Да Любовта към Бога автоматично ИЗПЪЛНЯВА заповедите без да е нужно дори да сме чували за тях." "14.Понеже когато езичниците които нямат закон (това са невярващите в Бога и неговите закони) по природа вършат това което се изисква от закона, то и без да имат закон те сами са закон за себе си.(Имат Бога в себе си) 15.По това ,че те показват действието на закона написано на сърцата им, на което свидетелства и съвестта им..."(Римляни -глава 2)


григор, 2009-05-09 03:15:44
"Любовта не върши зло на ближния; следователно, любовта изпълнява закона."(Римляни 13:10)
Защото целият закон се изпълнява в една дума, сиреч, в тая "Да обичаш ближния си както себе си". (Галатяни 5:14)10 И една събота Той поучаваше в една от синагогите; 11 и ето една жена, която имаше дух, който й беше причинявал немощи за осемнадесет години; тя беше сгърбена и не можеше никак да се изправи. 12 А Исус, като я видя, повика я и рече й: Жено, освободена си от немощта си. 13 И положи ръце на нея; и на часа тя се изправи и славеше Бога. 14 А началникът на синагогата, като негодуваше за дето Исус в събота я изцели, проговаряйки рече на народа: Има шест дни, в които трябва да се работи; в тях, прочее, дохождайте и целете се, а не в съботен ден. 15 Но Господ в отговор му рече: Лицемери! в събота не отвързва ли всеки един от вас вола или осела си от яслите и го въвежда да го напоява? 16 А тая, като е Авраамова дъщеря, която Сатана е държал цели осемнадесет години, не трябваше ли да бъде развързана от тая връзка в съботен ден? 17 И като каза това, всичките Му противници се посрамиха, и целият народ се радваше за всичките славни дела, които се вършеха от Него(лука13)
Ако има някой който никога да не е нарушил съботният ден нека вземе камъмък и да хвърли по мен...


Памир, 2009-05-08 10:36:03
Здравей Григоре, не е правилно да се противопоставя вършенето на добро и пазенето на заповедите. Защо ги противопоставяш?

Според Библията, любов към Бога означава пазенето на Неговите заповеди (1 Йоан 5:3). А от неговите заповеди няма нито една, която да отпадне, защото Божият закон е съвършен (Пс. 19:7).


григор, 2009-04-30 17:37:06
(продължение на предното мнение) Доброто е сътворено от Бога и само той знае как се твори добро. А човека трябва да стане сътворец с Бога. Но едно и също ли е добро според човека и според Бога? "... но Бог знае сърцата ви; защото онова, което се цени високо между човеците, е мерзост пред Бога." (Лука 16:15) Човек изопачава своето разбиране за добро като определя всичко материално и земно,всичко което се ръководи от "княза на този свят" за добро,но това е всичко което ни отделя от Бога и по същество това е злото.Но Бог е Дух и Духът е това което ни дава живота.Едно тяло живее до тогава докато в него присъства Духът. Духът е единното, вечното, непреходното ,нетленното, вечният живот.Или зло е всичко което ни отделя от Духа, от Всеобщото Единство,от Бога. Или докато се научим да вършим добро съботният ден ни е необходим.Когато се научим да обичаме Бога и ближните си, то тази заповед отпада от самосебе си.григор, 2009-04-30 17:33:55
Христос учи ,че в събота може да се вършат добри дела, но цялото му учение се заключава в това че всеки ден трябва да се вършат само добри дела... Излиза , че всеки ден трябва да е "събота" или всеки ден да е посветен на Бога. Защо е определен един ден в които да не се върши абсолютно нищо? Може би защото каквото и да вършат хората почти винаги е зло...Бог разбира се не желае хората да вършат зло. Той определя един ден от седмицата за това.В този ден хората да усетят божественното, да осъзнаят, да усетят разликата между този ден и останалото всекидневие заето с дела за удовлетворяване на личните егоистични желания.Христос набляга на това ,че човешките физически нужди са осигорени изначално в създаденото от Бога .Какво все пак е добро? Кога едно действие е извършено за добро,кога е посветено на Бога? В началото всичко което е било създадено от Бога е било добро.Следователно доброто произлиза от Бога. ( Битие 1:31)" И Бог видя всичко, което създаде; и, ето, беше твърде добро. И стана вечер, и стана утро, ден шести." (Яков 1:17) " Всяко дадено добро и всеки съвършен дар е отгоре, и слиза от Отца на светлините, у Когото няма изменение, или сянка от промяна." Преди да опита от "дървото на познанието за доброто и злото" човекът е живеел в първоначално създаденото "твърде добро" без да осъзнава доброто.Опитвайки от злото обаче той може вече да направи разлика,да има знанието (да бъде като Бога) и да избере между доброто и злото.Избора е свободен... Оттогава човек се ражда със знанието как се върши зло без да знае как се върши добро.На това той трябва да се научи. За това са му необходими правила (закони,заповеди) които ще го доведат до доброто.Пенка, 2009-04-25 17:17:51
Седмият ден от седмицата е СЪБОТА.Нея пазете.Лука 23;54,55 стих


Петров, 2008-07-21 10:10:37
Много здрава логика!
По този повод има един изключителен стих във Второзаконие 4, който казва: "кой народ е толкова велик щото да има такива справедливи повеления и съдби, какъвто е целият тоя закон, който излагам пред вас днес?"ruji, 2008-07-20 21:46:58
Здравейте! Моето мислене може да е елементарно и да не почива на никакви исторически данни, но е логично и искам да го споделя с вас! Законите на която и да е страна се изработват от законодателен орган - това са парламентите на всички държави на Земята и всички поданици на тази държава са задължени да спазват тези закони. Земните закони се променят непрекъснато, с цел да бъдат усъвършенствани и престъпленията да бъдат ограничавани, но това право, да се промени някой закон има само законодателят, т.е. пак парламента. Автор на небесната конституция е Бог, Който е създал съвършения закон, с цел човечеството да благоуспява и естествено, това което Бог е създавал винаги е било "твърде добро", т.е. съвършето, т.е. което няма нужда от усъвършенстване. Ако това не е било така, ако е било нещо да се добави или да се отнеме от този БОЖИЙ ЗАКОН (нарочно го подчертавам, защото той е авторитетът), то право на изменение и допълнение е на самия Законодател, т.е. Бог. За разлика от човешките закони, които се променят непрекъснато, когато Бог рече и направи нещо, каквото и да е, то е съвършено и няма нужда от поправка, защото Той е Бог и създава всичко съвършено. Това се отнася за всичко създавено от Бога включително и за Неговата Небесна конституция (Декалога)! Никой освен Него няма право да добавя или отнема, а ние като негови деца, които Му вярваме трябва да Му се доверим, че всичко което е създал е "твърде добро" и го е създал за нас, защото ни обича и иска да сме щастливи! Може да е елементарно това, което споделям, но е логично... Бог да ви благослови с този дух на доверие към Бога, който всеки ще получи с много усърдна молитва ....вярвам, че всеки който е усърден и ревностен като Савел, който МИСЛЕШЕ, че е във вярата, ще получи просветление като него по всеки въпрос важен за неговото спасение!!!


Петров, 2008-06-12 16:37:16
При стиховете, които сте извадили е пределно ясно че плочите със закона, т.е. десетте заповеди са в ковчега и без тях не може. А противния закон, церемониите, усилието да правиш нещо без да е написано на сърцето ти това се изтрива.
Да се твърди, че християните не трябва да признават закона и да не спазват десетте заповеди, в това число и съботата е равнозначно да твърдим, че обичаме Исус, но не и Отец Му. Защото какво имаше в ковчега - плочите, закона, т.е. онова, което Отец откри в Стария завет + стомната с манната, т.е. Словото или Исус, Сина + жезъла, т.е. Духа.


atanas, 2008-06-11 10:25:37
Колосяни 2:14
и като изличи противния нам в постановленията Му закон, който беше враждебен нам, махна го отсред и го прикова на кръста;Второзаконие 31:26
Вземете тая книга на закона и турете я край ковчега за плочите на завета на Господа вашия Бог; и там ще бъде за свидетелство против тебе.

2 Летописи 5:10
В ковчега нямаше друго освен двете плочи, които Моисей положи там на Хорив, гдето Господ направи завет с израилтяните, когато бяха излезли из Египет.

Откровение 11:19
И отвори се Божият храм, който е на небето, и видя се в храма ковчега на Божия завет; и настанаха светкавици и гласове, гръмове и трус и силен град.elena, 2008-04-08 16:12:22
spisanieto e mn hubavo i se nqdqvam skoro pak da poly4a


Маринов, 2008-03-21 15:01:47
Който смята ,че е правилно да спазва Съботата да я спазва и да си носи последствията.Същото и за Неделята.Едно е ясно Съботата е седмия ден - защото дори сега евреите го спазват.

Да решиш да пазиш Съботата е решение което ти създава доста проблеми с намирането на работа, тъй като в повечето фирми се работи и в Събота.За това, хората които спазват Съботата са наистина убедени в това и в неговата важност.
Въпроса ми е тези които НЕ я спазват , дали не ги гризе съвестта , че ограбват на БОГ часовете за поклонение , които започват със залеза в петък и завършват със залеза в събота, само и само защото себелюбиво искат да си запазят работата, за да имат малко повече парички?
Пазенето на неделята се въвежда на църковен събор през IV век от папата и по този начин римокатолическата църква иска да покаже властта която има - да променя божиите закони.
Нека всеки сам вземе решението си: Но подобава да се покоряваме на БОГА ,а не на човеци(папата, патриарха, пастора,АЗ-а).

Ако някой се интересува от неща свързани с БОГ може да посети този сайт : www.zov-media.org


ani4ka, 2008-03-02 17:58:42
bratq i sestri molq da mi pomognete kato mi dadete nqkoi sait za filmi s bojii svidetelstva


rosen, 2007-12-17 21:00:28
hora neka vsi4ki slujim na Boga za6toto toi mn ni obi4a


Teddy Jekov, 2007-10-05 19:47:30
Subotata trqbva da se spazva za6toto BOG e kazal taka i tova 4e e do6ul za da no osvobodi neozna4ava 4e TOI se promenq!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KAKUVTO E PREDI TAKUV E I SEGA taka 4e subotata se spazva i sega !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


lina-sda, 2007-07-22 01:32:51
Чудесна статия! Съжалявам, че не съм я прочела по-рано. Аз пазя съботата от доста години - приех я много бързо, щом разбрах, че е в 4-та заповед, една от Декалога. Същото се отнася и за моето сейство. Пазенето на съботата ни донесе чудни благословения и мира, който само Исус Христос дава...Разбира се, започнаха и изпитания, някои продължават и до днес. Но вярата и упованието в Бога помагат да издържим.
Пожелавам на онези, които още не са опитали, да почнат да пазят съботата.Но с вяра - иначе няма смисъл, а е и невъзможно... Няма да ви навреди, опитайте!
Псалом 34: 8. Вкусете и вижте, че Господ е благ;
блажен онзи човек, който уповава на Него.vasilka, 2007-07-06 00:38:00
spetsialno az mislia 4e sabotata ne e tolkova vagna.ta nali Isus doide da raz4upi zakona i da ni napravi svobodni.Po onova vreme e imalo xiliadi zakoni no Isus gi raz4upi i kaza 4e ve4e giveem po blagodat.Taka 4e vseki ima svobodata da izbira .Vagno e toi da e v tsentara na vsiako edno na6e delo.


jeka, 2007-06-18 15:17:30
zdravei Radi,
obarni se kam Iicyc Xristos, zashtoto Toi e xodatai za nas pred Vcevishnii Prabeden i Velik Bog.
Ako niamach molitva, shte namerish mnogo polezni molitvi v Psalmite na David.
jeka


Bogoizbrania, 2007-05-28 17:20:17
Може ли някой да ме осветли по въпроса как се определя кой ден е събота? Сегашния календае създаден от йреците в храма на юпитер в Рим. докато в Израел съботата се е определя според фазите на луната. Моето мнение е тук;
http://bogoizbrania.blog.bg/viewpost.php?id=74430


radi, 2007-04-17 14:43:54
xora molq vi napishete mi ese na tema (kam kogo bix se obarnal s molitveni dymi)


Дари, 2007-03-06 08:53:14
Днес попаднах на този сайт! Стана ми много интересно!
Аз също смятам, че съботата е денят, който Бог специално отдели и освети още при сътворението! Ако Бог очакваше да пазим друг ден освен съботата, мисля си, че още Исус щеше да го каже след възкресението, за да го няма това объркване! Освен това четвъртата заповед (Изход 20 гл) започва с думата "ПОМНИ", а това означава, че ще дойде време, в което съботния ден ще бъде забравен ...nadi, 2007-03-05 17:50:32
uff ae napi6ete mi nqkoi ese na 1o-te boji zapovedi 6otot wechte se pobyrkam....


Тончо, 2007-01-30 15:59:56
Има някои неща, които хората казваики ,че вярват в БОГ трябва да имат предвит . Това е ,че господ преди де създаде земята и хората е създал и други небесни създания и те съществуват независимо дали учените на днешното време са го доказали или не . Те самите вярват в това независимо дали са вярващи или не. Една част от тях са последвали Луцифер -защо ; защото са имали свободна воля . Същата свободна воля която нащия БОГ е дал и на нас хората . Ние незнам защо винаги расъждаваме само от гледна точка на нас хората , за законите бил той церемониален или морален но забравяме , това което се случва на земята от сътворението е нещо ново не само за прохождащите хора а и за голяма част от небесните създания, които сущо са наблюдавали и наблюдават това което твори БОГ. Те с интерес са следили всичко което се случва , дори са спорели този човек добър ли е а защо уби брад си ...........
И нашия велик Бог създавайки земята и учейки хората ,кое е добро и кое е зло , и да направи по ясен и лесен живота и на хората ,а и на небесните създания дава церемониалния закон. Човек като принася най скъпото си младо и здраво аганце неговите действия да свидетелстват не само са неговото разкаяние , а и да покаже на ангелите какво прави и за каво го прави. Смисала на тава действие са изчерпва с жертвата на еднородния СИН Господ Исус Христос. Нима има по свидна жертва от тази.
Моралния закон познат като 10 БОЖИ Заповеди БОГ са лигетимира на хората с първата част а 4 заповед обединява
хора и ангели като ясно декларира деня в който да застанем пред него итова е съботния ден . Тук мисля че е нужна мудрост. Дали да застанем в този ден с свободната си воля заедно с небесните създания устояли праз времената на страдания на човешкия род и да свидетелствама за божията милост в деня определен от самия БОГ или да се възползваме от дадената ни свободна воля от същия този милостив Господ , и да си изберем наша си събота и да спазиме принципа разделяй и владей. Защо разделяй и владеи ами защото са делим от Божията общност избирайки друг ден наш си , който ни дели от останалита и свидетелстваме само за себе си нима ненаправи и самия Дявол сущото .Този принцип май не е на Господ поне аз така мисля . Господ е дал на всеки свободна воля! Ние решаваме как ще се изградим като хора и как ще изявим свободната си воля но да незабравяме , последната дума е на БОГ. Има много още каво да се каже в тази насока..........


reformatora, 2007-01-30 10:28:47
Hora ne otdavaite tolkova golqmo zna4enie na sabotata ,a otdaite cqloto si vnimanie na Isus koito umrq i vazkrasna za vas v parviq den na sedmicata a tova e imenno NEDELQ!!!!!!!Otdaite vnimanie na darbite na Duha imenno na Duha ,koito hodataISTVA ZA NAS V NA6ATA NEMO6T ,V NEIZGOVORIMITE NI STENANIQ I EDNO 6TE VI KAJA Bukvata ubiva ,a Duha ojivotvorqva !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Оптимист, 2006-11-26 18:17:09
Приятелю Евангелист,
значи ти си съгласен да пазиш съботата, но не и денят. Това ми прилича на следните парадоксални, нелогични ситуации: да взимаш причастие, но без хляб и плод на лозата, да почиташ Христос, но да Го наричаш с друго Име; или пък да пазиш дървото, на което е ябълката, но не и самата ябълка. Да разделяме астрономическата събота от духовната е грях, подобен на греха на докетизма, който твърди, че Исус Христос не се е явил в реална плът, а в призрачна, защото на Бог не подобава да изпитва страдания и да пребивава в грешна плът. Християнската доктрина за единството на двете природи - Божествената и човешката в Исус Христос пронизва цялото християнство, включително и въпроса за съботата - тя трябва да се пази с дух, да, това е същността на съботството, както казва ап. Павел, но и в определеното от Бога време и пространство. В това е същността на единството на духа и закона. Тепърва предстои да се разкрива тази велика християнска истина.


Памир, 2006-11-23 10:39:14
Здравейте отново,

И така, понеже изминаха вече десетина дена, и никой още не е отговорил на въпроса, ще кажа няколко думи.

Вече видяхме, че церемониалният закон, или постановленията, са само сянка на бъдещите добрини, която сянка преминава след като се принася реалната жертва на Господа Исуса Христа на кръста.

Що се отнася до моралния закон, или десетте заповеди, то те не са церемониални, а са вечен и непроменим закон за отношенията между човека и Бога и между човек и човека.

За този именно закон се казва, че е съвършен: "Законът Господен е съвършен, възвръща душата..." (Пс. 19:7) А знаем, че онова, което е съвършенно, то е вечно и не се разрушава. Исус потвърди закона и каза, че идва не за да го разруши, а за да го изпълни (Мат. 5:17). В новозаветното време моралният закон придобива още по-голямо значение, защото става духовен.

Затова четвъртата заповед, като част от вечния и непроменим морален закон, остава вечна и непроменима, независимо от нашите разбирания, че един я разбира по един начин, а друг - по друг начин, но заповедта е една и тя е ясна и конкретна:

"Помни съботния ден, за да го освещаваш. 9 Шест дни да работиш и да вършиш всичките си дела; 10 а на седмия ден, който е събота на Господа твоя Бог, да не вършиш никаква работа, ни ти, ни синът ти, ни дъщеря ти, ни слугата ти, ни слугинята ти, нито добитъкът ти, нито чужденецът, който е отвътре вратите ти; 11 защото в шест дни Господ направи небето и земята, морето и всичко що има в тях, а на седмия ден си почина; затова Господ благослови съботния ден и го освети."Евангелист, 2006-11-15 15:40:52
Малко по-долу памир много правилно отбелязва, че законът вече е напитан в сърцата и умовете ни - това са съвестта и Св. Дух който живее вътре в нас.
Моята съвест изисква от мен да пазя съботата, но не по начина който си представях - неработене през денят наречен събота.
Този въпрос май така и не получи отговор - какво всъщност представлява "пазенето" на съботата?
Аз намирам за много правилно православното разбиране по въпросът, а именно че човек следва да разделя времето си на 7 и да се стреми поне една седма част да прекарва с Бога - в молитва, пост и т.н. Поне що се отнася до моята съвест не намирам да е необходимо непременно това да става в денят наречен събота.
Също така не виждам и никакъв проблем в това целият ден събота да прекарваме в общуване с Бог, но акцента за мен е във това наистина да "пазим съботата" а не денят.


Александър, 2006-11-14 20:25:45
Божията заповед остава неизменна - съботата е деня, който истинските християни трябва да пазят и освещават.


Pamir, 2006-11-13 11:35:09
Здравейте отново, радвам се че темата се върна към Словото. И така, това което казваш Пламене внася известна яснота по този стих, който според мен е много важен във връзка с темата за закона.

Според мен, що се отнася до Моисеевия закон, няма значение дали ще го наречем закон, постановления или Моисеева книга – ясно е, че в Библията се използват всички тези думи – по отношение на Моисеевия закон. Обаче това, които казваш – „Vsi4ki onezi stihove koito sa kazvali ,4e nie trqbva da zaplatim za provineniqta si s jivota si” - това е само една част от Моисеевия закон, в който има и много други неща - като например обрязването на плътта, които също са приковани на кръста - т.е. стават излишни от този момент нататък.

По-нататък в самата глава от колосяните се обяснява още по-точно за какво става въпрос - не само за тези стихове, които ти казваш, а за целия церемониален закон - или тези постановления, които представляваха само церемония или сянка на бъдещата същина - а именно - празниците, новомесечията и т.н. - виж стих 16.

Тъй като Христос е същината, която вече е дошла, то сянката става излишна. За същото нещо се говори и в послание към Евреите 9 глава 10 стих и нататък, както и на много други места в Новия завет.

И сега остава втората част от въпроса - дали моралният закон, или ако щете да го наричаме десетте заповеди - е прикован на кръста? Дали той е преходен или не? Дали е противен нам в постановленията си?


Sithrow, 2006-11-11 02:02:55
Do plamen

Absolutno sym syglasen s neshtata koito kazvash otnosno zakona v dolnoto mnenie, no se chudia zashto go delish na moralen i ceremonialen?


Plamen(ezdra), 2006-11-10 22:17:43
Zdravej ,Pamir.Ti pitash koi e zakona ,koito e prikovan na krysta dali e moiseeviq ili 10-te zapovedi.Pitash koi e tozi zakon ,koito e protiwen nam i e bil prikovan na krysta?
Ot fakta ,4e zadavash tozi vypros az si vadq izvoda ,4e ne si dostignal koi znae kakvo nivo na zadylbo4avane v Bibleiskoto izledvane.Stiha za koito govorish se namira v Kolosqni 2:14.Tam oba4e ne stava duma nito za moiseeviq ceremonialen zakon ,nito za 10-te zapovedi ili neshto podobno ,a za neshto syvsem drugo.Pro4eti gryckiq originalen tekst.Tam e upotrebena dumata "heirografon",koqto zna4i ne zakon ,a rykopisi.Vsi4ki vidni izsledovateli na Bibliqta shte ti kazhat ,4e na krysta sa prikovani vsi4ki onezi postanovleniq ,koito bqha zapisani v moiseeviq zakon ,koito osyjdaha provinilite se.Kogato 4ovek povqrva v Isus grehovete mu se zali4avat syvyr6enno.Vsi4ki onezi stihove koito sa kazvali ,4e nie trqbva da zaplatim za provineniqta si s jivota si(zashtoto kakto znaesh zaplatata za greha e smyrt),bqha prikovani zaedno s Hrista na krysta.Tozi stih po nedvusmislen na4in ni kazva ,4e Isus e zaplatil zaplatata za nashite grehove.Isus stana proklet ,za da stanem nie pravedni pred Boga.Imenno tezi stihove ,koito dokarvaha proklqtie na nas sa prikovani na krysta.Taka 4e sega nqma nikakvo osyjdenie za tezi koito vqrvat v Isus i prilagat kryvta Mu v svoq jivot,to est za tezi koito se hva6tat za spasitelnata i syvyrshenna jertva nqma ve4e osyjdenie.Tova imenno glasi stiha za koito ti iskash obqsnenie.
Ina4e vqrno e ,4e stiha e qsen ,ama trqbwa da widish gryckiq original.
Bog da e s vsi4ki ,koito iskreno obi4at nashiq Gospod Isusa Hrista.AMIN


Pamir, 2006-11-10 18:45:23
Не е въпросът да говорим по буквата, а по словото. Въпросът е съвсем ясен и конкретен.


Sithrow, 2006-11-10 15:30:19
Shtom smqtash che dumite mi protivorechat na slovoto posochi s koe tochno? Ili pyk kyde si vidql da kazvam che sybotnata pochivka otpada? Tova samo pokazva che edvali si prochel napisanoto ot men dokrai kamo li da go osmislish.. Tova e poslednoto mi vkluchvane ne zashtoto iskam da izbqgam ot konkreten vypros, mislq che dosta tochno ti otgovorih predi malko i ne razbiram zashto si mislish che otgovoryt mi e bil bqgstvo. Za 2-3 godini sporove vyrho bukvata hora kato teb ne sa mrdynali i na yota ot fariseiskite si ubejdenia. Shtom tolkova iskate sybotqnstvaite si no tova e nishto poveche ot falshivo smirenie koeto maskira lipsata na duha sas zakon. Ne vqrvam che v rezultat na tia bezumni sporove nqkoi e stanal po praveden ili e izrastnal v Lubov zashtoto na kraia tova shte e vsichko koeto shte ima znachenie. Dano Boga na Izrael pokaje milost kym nas i naistina da zapochnem da se vodim ot duhyt Mu, zashtoto v protiven sluchai nito zakonyt nito bukvata shte ni spqsiat a shte svyrshim kato fariseite, koito razbira neka razbira.


Pamir, 2006-11-10 14:06:03
Забелязял съм, че когато някой противоречи на словото, е невъзможно да го убедиш с аргументи. Но когато му зададеш конкретен въпрос по словото - не може да отговори и това прекратява спора.

Дори и да си под благодат, това не те освобождава от пазенето на закона. Нито можеш да отмениш Божията заповед за освещаването на съботния ден, която е от самото създание.


Sithrow, 2006-11-10 11:20:21
Veche ne sme pod zakon a pod blagodat, ne mislq che ima kakvo drugo da dobavq, a i e bezmislenno zashtoto sporovete po bukvata nikoga nqma da dadyt plod. Bukvata nosi samo smyrt, tejko i gorko na tia koito uporstvat v bukvata a ne tyrsqt voditelstvoto na duha, Bog da e milostiv kym vsichki nas.


Pamir, 2006-11-10 09:48:05
Здравей Sithrow, ако десетте заповеди са едно и също с Моисеевия закон, тогава кой закон е прикован на кръста? Десетте заповеди приковани ли са на кръста?

Те ли са противния нам в постановленията му закон (според послание към колосяните)?


Sithrow, 2006-11-08 11:32:13
10 zapovedi bqha v kovchega na zevata samo zashtoto celia narod gi chu predi da prekysne Bog, no tova izobshto ne gi pravi po vajni ot ostanalite koito Bog shteshe da izgovori i pred naroda ako ne go bqha prekysnali, za tova te sa edin vid svidetelstvo na celiq zakon no ne i otdelna ili po vajna chast ot nego. Cqlata sinaiska planina beshe svqta a vie obryshtata vnimanie samo na kovchega na zaveta.

Zabeleji syshto taka kogato pitaha Isus koia e nai velikata zapoved ot zakona toi kaza da vyzlubish godposa tvoia Bog s cqloto si syrce s cqlata si dusha i s celia si um a vtorata podobna na neia e da vyzlubish blijniqt si kakto sebesi, tia zapovedi izobshto ne sa vav 10-te no sa nai velikite.

Mar 10:17 И когато излизаше на път, някой се завтече та коленичи пред Него и Го попита: Учителю благи, какво да сторя за да наследя вечен живот?
Mar 10:18 А Исус му рече; Защо Ме наричаш благ? Никой не е благ освен един Бог.
Mar 10:19 Знаеш заповедите: "Не убивай; Не прелюбодейстувай; Не кради; Не лъжесвидетелствувай; Не увреждай; Почитай баща си и майка си."
Mar 10:20 А той Му рече: Учителю, всичко това съм упазил от младостта си.

Zabelqzvate li che Isus spomena i edna zapoved koiato ne prisastva v pyrvite 10? A imenno ne uvrejdai, prosto po iasno dokazatelstvo ot tova che isus ne deli zakona na chasti....


Kolkoto do sybotata ne razbirate li che celiqt ni jivot trqbva da e edna sybotna pochivka, nie trqbva da si pochinem ot nashite dela zavinagi, a ne da izlizame i vlizame samo edin den v sedmicata, kakto e pisano i v evreite

Heb 4:4 Защото нейде си е говорил за самия ден така: "И почина си Бог на седмия ден от всичките Си дела";
Heb 4:5 а пък на това място: "Няма да влязат в Моята почивка".
Heb 4:6 И тъй, понеже остава да влязат някои в нея, а ония, на които по-напред се благовести, не са влезли поради неверието ( Или: Непокорството ) си,
Heb 4:7 затова Той пак определя един ден, "днес", като казва толкоз време по-после чрез Давида, както вече рекохме: "Днес, ако чуете Неговия глас, Не закоравявайте сърдцата си".
Heb 4:8 Защото, ако Исус Навиев беше им дал почивка, Бог не би говорил след това за друг ден.
Heb 4:9 Следователно, за Божиите люде остава една съботна почивка.
Heb 4:10 Защото оня, който е влязъл в Неговата почивка, той си е починал от своите дела, както и Бог от Своите Си.
Heb 4:11 Затова нека се постараем да влезем в тая почивка, за да не падне някой в това, да дава същия пример на неверие.


Noviqt syboten dnes koito ni e daden da pazim e DNES, defakto vinagi trqbva da pazim sybota zashtoto vinagi sme dnes.

Ako Bog v staria zavet e iskal ot naroda si da pazi samo 1 syboten den a v drugite da si vyrshat vsichkite si dela, to veche v noviqt zavet Bog iska ot nas celiqt ni jivot vsichkite ni dni a ne samo 1

To dori i da iskahme da pazim sybotata po nachina po koito vie si mislite che trqbva da se pazi e nevyzmojno zashtoto ne trqbva da si puskame dori toka v sybota pyk kamo li da hodim na cyrkva s gradskiq transport zashtoto edin vid uchastvame v 4ujdite grehove a Bog ne jelae tova. Oshte poveche dori v nqkoi drug den da si kupia nqkakyv hranitelen produkt ili neshto drugo az nqmam garancia che toi ne e napraven v sybota i defakto pak uchastvam v chujdi grehove.. razberete ne e tova nachina da se pazi sybotata. Isus raboteshe v syboten den zashtoto ne vyrshishe svoite dela a tezi na Otec, toi si beshe pochinal ot svoite dela i vinagi praveshe samo tova koeto Otec iskashe nezavisimo koi den e, tova e istinskoto pazene na sybotata i nie trqbva da vzimame primer.

Bog da e milostiv i da ni otvqrq ochite i syrcata


Екип на сайта, 2006-11-08 10:09:57
Здравей Sithrow,

Наистина въпросът за закона не е лесен за разглеждане, понеже има много значения, които се влагат в Библията в думата закон.

Преди всичко трябва да обърнем внимание, че десетте заповеди бяха и са в ковчега на завета, докато церемониалния закон беше написан в Моисеевата книга и беше извън ковчега на завета.


Plamen(ezdra), 2006-11-07 21:37:14
Priqteli ot ekipa na saita vijdam ,4e ste dosta zdravo ubedeni ,4e trqbwa da sabotni4ite.Ok tova si e vasho pravo.Neka oba4e da vi prepory4am edin stih ,koito mnogo shte vi pomogne da pazite pravilno sabotata.Vijte Izhod 35:1-3.tam se kazva da ne palite ogan v nito edno ot jilishtata si.Sega idva zima ,moq vypros e shte se pod4inite li na zapovedta ,koqto ide direktno ot Bog ili shte badete kato adventistite ,koito si palqt pe4kite prez zimata v saboten den.Ako nqma da se pod4inite ,to molq vi da se obosnovete zashto.
Vijte pak kakvo se opitah da vi kaja 4rez knigata Levit.Spored 23 glava na knigata Levit sabotata se izmestvashe v zavisimost ot Gospodnite praznici.ne zavisimo dali tezi praznici sa bili sqnka i predobraz na Isus ,to izmestvaneto na sabotata (shabata) si e fakt.Evreite spazvaha sabludavaha sabotata sprqmo tezi praznici.Kazvate ,4e v Noviq zavet sme po blagodat,da tova e vqrno ,no kazvate ,4e ceremoniite ot zakona sa otpadnali,da taka e zashtoto Isus gi izpylni.Kazvate ,4e moralnata 4ast na zakona si ostava,da i tova e taka ,no zashto vie iskate da sabotni4ite (i to da sabludavate nebiblejskata sabota ,a adventnata,poneje biblejskata se izmenq sprqmo Gospodnite praznici).Zashto ne gledate na moralnata 4ast na sabotata ,a gledate na ceremoniqta.Nima za vas e po-vajno da se vazdarjate ot rabota v sabota ot kolkoto da vlezete v Gospodnata po4ivka?Moq vapros e dali tova ,4e sled 2 minuti slanceto shte zaleze v petyk ve4er ozna4awa ,4e az sled 2 minuti shte sam ve4e vlqzal v Gospodnata po4ivka ,poneje e nastanala sabotata?Sabotata beshe dadena ,za da napomni na horata ,4e te imat nujda da badat v Bojieto prisystvie i da obshtuvat sys svoq Tvorec.Pro4etete vnimatelno Evrei 4 glava ,tam za koq sabotna po4ivka stava duma?Za sabotata v astronomi4en smisyl li ili za duhovnata po4ivka v Hrista ,koqto moje da zapo4ne po vsqko edno vreme?Zashto vie darjite sas slqp fanatizym bukvata ,vmesto da vniknite v sashtinata na 4etvyrtata zapoved?
Zakona so4eshe na Hristos priqteli moi.Ne samo ceremoniite ,a celiq zakon(v tova 4islo i dekaloga) naso4vaha nashite misli kam Isus Hristos.Sabotata so4eshe kam duhovnoto uspokoenie ,koeto imat vqrvashtite v Isus.Pak vi kazvam ,az ne sym kazval da ne pazite sabotata,no da nablqgate na smisyla na sabotata.A ako iskate da spazvate biblejskata sabota to zadaljitelno trqbva da se saobrazite s Gospodnite praznici ot Levit 23 glava i da iz4islite koga e sabotata(shabata) ,kakto praveha evreite.
Saobrazete se i s pe4kite (Izhod 35:1-3).
A za tezi koito sa po blagodatta na nashiq Gospod i Spasitel ostava edno duhovno upokoenie v Hrista Isusa saglasno Evrei 4:9.Imenno tova zna4i dumata savatizmos ot gracki.
I taka ako shte pazite sabotata ,to pravete go kakto e zapovqdano ot Bog ,a nedejte da se pravite 4rez izkustveno smirenomydrie na golemi paziteli na zakona.
A za tezi koito sa po blagodatta na Gospoda Isusa Hrista i se vodqt ne po bukvata ,koqto ubiva ,a po jivotvorqshtiq Duh da bade blagodat i mir ot Gospoda Isusa Hrista do svyrsheka na veka.AMIN


Sithrow, 2006-11-07 17:38:35
Ne moga da razbera kak taka delite zakona na ceremonialen, moralen i kakyv oshte tam? Kogato Bog zapochna da govori zakona pred moisei i izrael, stigna do desetata zapoved i go prekysnaha, inache shteshe da izgovori celiq zakon pred tqh. Bog ne deli zakona na chasti, ili pazim celiq zakon ili nishto. Dori da go pazim toi sam po sebesi jivot ne dava za tova naprawo se 4udia na hora koito iskat da jiveqt pod zakon, zashtoto taka se otkysvat ot blagodaddta na gospod Isus i tochno za takiva hora govori Pavel v poslanieto kym galatqnite.Na koito i ravin da trygnete da obqsniavate che Bog delial zakona na nqkolko chasti shte vi se izsmee.


Екип на сайта, 2006-11-07 11:48:42
Здравей Пламене,

Цитатите от книгата Левит, които посочваш, се отнасят за церемониалния закон, който беше до кръста на Христа. Неговата цел беше за се яви реалната жертва - Агнеца пасхален - Христа.

В новозаветното време остава в сила не церемониалния, а моралния закон - десетте заповеди - както свидетелства и сам Бог (виж Лука 18:20 и на много други места).


Plamen(ezdra), 2006-11-06 20:51:00
Kakto ve4e vidqhme sabotata se izmenq s edin den prez denq na petdesqtnica ,a posle i s oshte edin den prez praznika na trybite.Obarnete vnimanie na tova Levit 23:23-25.Tam se kazva ,4e na parviq den ot sedmiq mesec da bade tarjestvena po4ivka (shabat),a sled tova na desetiq den ot sedmiq mesec pak trqbva da bade shabat ,poneje e nastypil denia na umilostivenieto Levit 23:26-31.Obyrnete vnimanie na 32 stih -shte vi bade sabota za tarzhestvena po4ivka (shabat).Nezavisimo koga e bila sabotata ,shtom doide umilostivitelniq den nastava sabota i sledvashtiq den se kazva parvi den sled sabotata.Po tozi na4in za edna godina evreite na tri pati promenqli sabotata.Taka sabotata moje da se padne v kojto i da e den.Ako iskate da osveshtavate sabotata ,taka kakto e v Bibliata ,to presmetnete prez koi den se pada sega da e sabota.Spored men ,ako smetkite sa mi verni sabota(shabat)shte bade tozi 4etvartak.
Bog da e s vsi4ki ,koito iskreno obi4at nashiq Spasitel i Gospod Isus Hristos.AMIN


Joseph, 2006-10-11 08:11:33

Prekrasna statia!!!
Mnogo interesno Polikarp kazva, che tova ili onova ne e duhovno??Na kakvo se osnovava za duhovnostta na opredeleno neshto?I kak opredelia koi e duhoven i koi ne???
Estestveno, che poklonenieto na B-g e na parvo miasto, a ostanalite neshta, sa sadeistvashti za spasenieto, tochno tova e i edna ot prichinite da imame tazi zapoved Den ot dnite na sedmicata otdelen izcialo za G-d!!!
Spasenieto e delo na B-g, a ot nas se iziskva da ziveem zivot za, koito ni e zapoviadano v Bibliata!
Toi sashto citira stiha, che "Sabotata e za choveka", koeto oznachava, che tia naistina e za choveka. I tia si ostava i za nas i do dnes.
Polikarp govori za "tlenno i zemno" i "hristiansko ezichestvo", ako sabotata beshe neshto tlenno, to vav knigata na prorok Isaia niamashe da se kazva otnosno "badeshtiat sviat"- "ot novolunie do novolunie i ot sabota do sabota!"Naprotiv ne e tlenno a neshto, koeto samia G-d e zapoviadal!
Fariseishtina e da se sadi, gledaiki treskata v okoto na bliznia, a da se othvarliat pasazi ot Slovoto na B-g sami predcenete!
Naistina triabva da razmislime neshtata, ne kakto nie iskame, a kakvito sa! Za sazalenie dnes pochti vsichki carkvi imat tolkova mnogo izmisleni pravila, che ne samo ne mogat da priemet obiknovennte istini, no i ne mogat da se otkazat ot ne bibleiskite si tradicii!
B-g da blagoslovi vsichki sas svoia MIR!

Поликарп, 2006-09-23 12:25:07
Уважаеми, много ми е драго!
Виждам, че свечко се свързва с този или онзи, папа, император, изолопоклонник и пр., но всички забравяме едно и най главното, че най голамното ни отрицание е в това, че не сме духовни и не искаме да станеме. Защо? Защото, ако четяхме и разумявахме, щяхме да разберем, че не "човекът е за съботата, а съботата за човеке...". Жалкото е, че се стремем да спазим БУКВАТА, а най важното забравяме - СПАСЕНИЕТО. Да се кланяме прочее на Бога, всичко друго прочее е съдействащо ни средство по пътя към спасението. Превърнали сме се на ФАРИСЕИ облечени в Христиавско облачение. Дане би днес да няма причина за промяна на нещо?, дане би да не сме и ние променени и променящи се? Бъдете живи и здрави и да се молим Бог да ни дава Мъдрост в разбиране на духовното и да ни съдейства нищо тленно и земно да ни отклонява към Християнско ЕЗИЧЕСТВО. Размислете се не така както Вие искате да са нещата, а просто от страна на Господ Иисус Христос, чрез Неговия живот и примири. Едно е Духовност, а друго Фарисейщина - нека бъдем МИТАРИ!


Памир, 2006-09-12 09:36:54
Здравей Жека,

Според мен, преди всичко е важно дали той приема Библията за най-върховен авторитет за истината, или не. Защото много хора приемат за най-голям авторитет нещо друго - например църквата, писанията на светите отци и други.

Ако той приема Библията, то според мен няма какво да се чуди човек по тези два въпроса - те са съвършенно ясно казани в Библията, необходимо е само човек да прочете и да вярва.

Поздрави


jeka, 2006-09-11 12:41:39
Zdraveite na vcichki.
V momenta jiveia v Francia i sam omajena.
Edin priatel na majat mi viarva mnogo v Gospod , no ychenito koeto toi ima kam Bibliata ne vinagi e taka.
Imam predvid:
Toi kaza che Sabotnia den e samo za Iydeia, zashtoto v Bibliata pishe:
" Gospod Bog sasdade nebeto i zemiata za 6 dena i na 7 si pochina, no ne e ot beliazano koga?
No az ne sam saglasna s tova che Sabotnia Gospoden den e samo za Iydeia. Taka mislia , Sabotnia Gospoden den e za Bojiia narod. Bojia narod e tozi koito viarva v Gospoda Boga . Niama znachenie dali e ot Izrael ili Iydeia ili Bulgaria .t.n.
Kakto tozi priatel na majat mi kazava oshe:
" Che Cv. Bogorodica- Maria , Na nebesata tia ne maika Na Gospoda Nashego Icyca Xrista. Imam predvid che tia ne moje da chye nashite molitvi.
Kaza shato oshe che kogato se molim , nie triabva da se moli Direktno Na Gospoda Nashego Icyc Xristoc , ne Na Bopgorodica.
S tova shato ne sam saglasna.
Ako mnenie ne ka mi pishe.
Opitam ce da my kaja che Gospoden den e Sabota, no toi vinagi otricha kato kazva che samo tova e za Iydeia.
Az my odgovorix taka:
Ako tova e samo za Iydeia, znachi vsichki zakoni , koito Gospod Bog dade Chrez Moisey, znache vaji samo za tiax i samo polychat spasenie?
A ni ne?
Tova
Lek den vi lelaia.
Jekaochakvane, 2006-08-04 23:12:40
Към всички, които пазят Господния ден мога да се обърна с :

Благословена събота!

Към останалите се обръщам с:

Дано и вие скоро се присъедините и разберете какво значи "Моя мир ви давам!"


dvora, 2006-07-25 00:04:16
Не съдя никого, само се опитвам да оправя грешките, зщото да твърдиш, че единствената молитва, с която можеш да се молиш е "Отче наш" не е вярно. Колкото до съботата, зададох въпроса, по който ми се иска да помислите всички: След като Иисус е "Денят", който Бог е създал и съответно -нашата "Почивка", нужно ли е спазване на съботния ден? Не е ли само за тези, които още не са повярвали в Месията? Шалом и от мен!


Joseph, 2006-07-23 03:54:04
Blagosloven da e G-d za tova, che ima hora, koto da razbirat taka iasno obiasnenite pravila za zivot v Slovoto na B-g!
Blagodaria, che ste poblikuvali tazi statia i tia e dostapna do mnogo viarvashti.
Dano se otvoriat ochite na mnogo hora i da vidiat kakvo pishe v B-zieto Slovo i kakvo B-g iska ot nas, a ne kakvo ni e predala churkvata sas neinite tradicii i izmisleni zakoni ne otgovariashti na na pisaniata!!!
Salom


jeka, 2006-07-22 12:25:52
Zdravei Petra,
Mnogo silni dymi pishesh, za koeto ne sediat tochno taka neshtata.
Ne e xybavo tova kioto ne razbira me slovoto, taka da prikazva me.
Zashtoto ne na vceki e dadeno da razbira clovoto Bojii.
Bij, az ne se istakvam za tova che razbiram clovoto,. az ne go razbiram , ima niakoi neshta razbiram.
No tova koeto kaza Dvora az ne odobrix spriamo men.
Zashtoto az opisax moia san kogato Ochite mi vidiaxa Gospoda Icyca Xrista, no Dvora kaza che e vajmojno da e ot prishtevkite na Satanata, za koeto az ne sam saglasna.
No Vseki si ima svoi mnenie.
Zatova che ako sam sam osadila Dvora, molia da mi prosti.Marushka, 2006-07-21 22:07:44
Аз мисля,че съботния ден трябва да се спазва за почивен, но
ние хората не го правим това. Използваме този ден пак за работа -
в къщи, по градини и т.н.. Би трябвало както спазваме държавните
закони, така да спазваме и Божиите. Но уви! Много малко хора
спазват Божиите закони.


petra, 2006-07-20 20:18:50
jeka,

А ти защо даваш съд на Девора?
Тя откъде ще знае кой какво мисли, да не чете мисли?Който е писал нещо, е знаел какво пише.
Тя не го осъжда предварително, тя му казва истината, която е по Словото и ако премълчеше е по-неправилно, защото Девора посочва цялата истина, а не половината, както прави този, когото ти защитаваш.
Разбра ли за какво ти говоря?
Да говориш истината, не значи че осъждаш.
Хайде сега си признай,ти осъди липредварително Девора или й каза думи с любов, от загриженост?


jeka, 2006-07-19 22:46:14
Zdravei Dvora,

Ne davai sad na Borislav, zashto ne redno taka.
Imam dymi koito ne sa viarni koito toi e piasl, no ti ne mojesh da kajesh kakvo toi misli.dvora, 2006-07-19 15:56:35
До Борислав Динков: Май си прекалил с това "всяка молитва различна от Отче наш... е от дявола". Нещо бъркаш човече или и ти не четеш Словото, а слушаш незнам кого. Я погледни добре колко много и различни молитви има в Словото! "Отче наш" е само пример, а не формула! Матей 6:5-8; Лука 22:46; 1 Солунци 1:11... Прочети си, ако обичаш всички стхове от НЗ! Колко много молитви има! - благодарствени, за нужди, за болни... за всичко - стига да е по Неговата воля! А Неговата воля е да вярваме в Сина Му и да вършим добро! А що е добро, от гледна точка на Бог, е написано пак там - в Словото Му!


dvora, 2006-07-19 15:33:17
Иисус каза, че може да се върши добро в събота. А що е добро? Мнения хиляди, но истината е, че "съботата е направена за човека.... и Иисус е Господар на съботата (Марк 2:27, 28). Нека не изпадаме в човешки крайности и заблуди, като книжниците и фарисеите, които упрекнаха Иисус в нарушаване на съботата (Йоан 5:18). И нека оставим "другите" сами да решат дали да ползват тоя Божи дар или не - това не ги прави престъпници, ако наистина са добри и спазват всичко останало. Защото няма човек, който да може да спази Божия закон в съвършенство и няма такъв, който да върши добро и да не греши! (Еклесиаст 7:20)


jeka, 2006-07-17 19:20:06
zdravei te,
radvam se che viarvate v Gospody nashegy Isysa Xrista.
Razberete , che nai- velikite ot zapovedite , koito bog e dal na izraela chrez Moisei sa:
Obichai Gospod tvoi Bog ot cialoto si sarce i sialata si dysha , straxyvai se ot Gospod tvoi Bog i viarvai ot cialoto si sarce i cialata si dysha v Gospod tvoi Bog- evangelieto.
No gospod Bog e kazal:
" Nikoi da ne varshe rabota prez Sabotnia den, samo ako ne e nalojitelono. Bseki koito raboto v Sabota, tazi dusha da se istrepi izvan ot stana."
Nemoga da si da si obesnia, zashto zarkvite promeniat velikia zakon?
zashto , kogato chovek poiska niakava informacia za Gospoda Icyca Xrista, te ne davat tocha informacia( no ne vsishki) ?


dvora, 2006-07-02 14:35:36
Здравейте Петра и всички. И аз имам невярващ съпруг и разбирам проблема. Но знам, че съботата е за човека, а не обратното. Все пак искам да ви попитам - след като сме повярвали в Иисус, който е нашата почивка и "денят, който Господ е създал" (Псалом 95:7-8;118:24; Евреи 4:1-11), съботата отпада ли? И кой е този, който я спазва правилно - аз не познавам такъв! И горко ни, ако не зависехме изцяло от Божиятя милост! Все пак пазенето на заповедите и добрите ни дела са наш дълг (Лука 17:10 и Римляни 4:4 ). Разбира се, че никой не престава от раз да греши. Но нека спрем да бъркаме разкаянието с покаяние (пълно изоставяне на греха)! И още - докога ще се храним с "млекце" (Евреи 5:12-14; 6:1-8)? Че всички грешим е вярно, но ако "грешим самоволно" обезмисляме Христовата жертва (Евреи 10:26-27) и ни очаква съд, а не милост. И последно - Да не би ап. Йоан да е сбъркал, като е казал, че новороденият не може да съгрешава (2Й. 3:9 и 5:18)!? - не мисля. Новороденият не е бебе, без разум и съзнание, а "новороден" в Дух и истина. Затова такъв не започва от нулата, а от основата, канарата Иисус. А на тази Основа няма пясък! Домът е изчистен! Растежа се състои в подържане на духовна чистота и израстване в добри дела, любов и т.н., а не в непрекъснато обсъждане на това чия "къща" (душа, църква) е по-мръсна. Но, ходейки на църква, често това става. Затова не ходя, защото мръсотията ме дразни.Но ако ап. Йоан е прав - къде са тези новородени християни, чийто живот трябва да бъде придружаван от знаменията, описани в Марк 16:17-18 и с дарбите описани в Галатяни 5:22-25; Ефесяни 4:21-24; 1Коринтяни 6:17,19-18! Е, с такива християни искам да се срещам, защото с какъвто се събира човек, такъв става.


Борислав Динков, 2006-06-29 15:20:48
Здравейте,

щи Ви кажа аз какво знам за съботата:
-има Божия заповед за съботата
-преди около 1500 години един папа преместил съботатния почивен ден в неделя. Явна причина за това била обаче не само Възкресениеот Христово - ами това решение явно служило и като компромис с почитта на идолопоклонници, които почитали неделята като ден на слънцето.

За съжеление доста често ни се случва да търсим мир и спокойство чрез точно такива компромиси, но гонените и гладните и жадните заради правда ще се наситят. Окуражавам Ви, че ако искате да се докажете пред Бога, че не сте неверници, не отстъпвайте от Бога, и ако губите имот, приятелство или каквото и да е било заради правдата се радвайте за това, че имате награда на небесното царство и скърбете като знаете, че и вие сте грешили и грешите, а тези хора, които Ви хулят, ще ги чака съд ако не се отвърнат. Искайте милост, не жертви.

Честно Ви казвам, от както се интересувам от Бог и Библията, почти никой не сам срещал, който право да говори за Бог. Ето аз ще изоблеча нечестивите, не за да ги предам на съд, а за да не попаднете Вие на съд :
За тези, които говорят, че са Божии служители в храмовете:

1. И когато се молите не бивайте като лицемерите, които обичат да се молят стоящи по синагогите и по ъглите по улиците, за да ги виждат човеците.
/Матея 6:5/
2. А когато се молите, не говорете излишни думи, както езичниците; защото те мислят, че ще бъдат послушани заради многото си говорене. ...А вие се молете така: Отче наш...
[Матея, 6:7, Матея, 6:9]
3. Но вие недейте се нарича учители, защото Един е вашия Учител, а вие всички сте братя. И никого на земята недейте нарича свой отец, защото Един е вашият Отец, небесният.
[Матея, 22:8]

“Не си прави кумир и изображение на ононва, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята”
[Второзаконие 5:8,
Втора Божия заповед]

Всяка светлина на коя да е икона, всяка различна молитва от Отче Наш, всяка масова молитва е противна на Бога. Вие ставате служители на тези, които са измислили тези лъжи, защото те са служители на дявола.

Далеч да са Ви пътищата от техните, защото тяхното падение е голямо. А вие докажете Вашата вяра, защото сгрешихте, и повярвахте, че тези грехове ще Ви бъдат простени, когато и Вие простите на Вашите далъжници.

Много хора говориха за Библията и Бога и всички говориха противно на Бога и Ви научиха на човешките учения. Техния съд е голям, но Вашето незнание няма да Ви оправдае. Излезте от себе си и свойте желания ако искате да служите на Бога, защото Бог по-добре ще се грижи за Вас от колкото Вие самите за Вас, родителите Ви и приятелите Ви за Вас. Не мразете грешника, защото и вие сте били като него, а Бог не Ви е сринал, както и него няма да срине, а ще изчака до съдния ден да се отвърне от греха си.

Много хора говорят за Библията и Бог, но Вие четете и разбирайте с разума, който Ви е дал Бог, и със Светия Дух ще разберете истината, защото Бог ще отстъпи от Вас когато вършите беззаконие, и Вие няма да можете да платите за тези грехове, а с вяра ще Ви бъдат простени.

Бог ще се грижи за Вас - доказателство за това е сегашното Ви състояние, нали сте живи, нали сте здрави. Неудобно е да се споменава Божието име и Божията правда в училищата, на работа, навън, навсякъде. Затова всички ни чака съд, ако не се отвърнем от греховете ни.

Четете и разбирайте, и единствения Ви стах да Ви баде от Бога, единствения.


Pamir, 2006-06-28 10:56:30
Здравей Петра,

Предлагам да разгледаме въпросите ти един след друг, защото са много и няма да можем да говорим по всички едновременно. И така, първият ти въпрос е относно закона - как така е прикован на кръста, след като Исус каза, че не е дошъл да разруши закона, а да го изпълни (Мат 5:17)?

Ще ми разрешиш ли да ти отговоря и аз с въпрос? В послание към Колосяните с казва: "и като изличи противния нам в постановленията Му закон, който беше враждебен нам, махна го отсред и го прикова на кръста" (Кол. 2:14). Кой закон е противен нам в постановленията си? Десетте заповеди ли, или някой друг закон?


petra, 2006-06-27 05:05:40
dvora,
Благодаря за отговора. Не само петкнижието е вечно, цялото Божие Слово е вечно.
Щом няма овчари, които живота си, да дадават за овцете, как искаш да има пораснали овце, хранени, лекувани и пораснали.
Мислиш ли, че човек като се новороди автоматично става безгрешен?
О Двора, този новороден човешки дух е само едно бебе, което трябва да порасне, за да надделее над душата, която до този момент е управлявала живота на човека.
Мислиш ли, че в един миг познаваш истината /Исус/ и ставаш свободен от всички лъжи на дявола?
Изисква време - духовното израстване.

На Памир зададох този въпрос защото , доколкото разбирам пази само десетте заповеди, а това е крайно недостатъчно, за да си християнин и за да угодиш на Господа.
Исус изисква чисти мисли, не само чисти дела, в Новия завет се говори за ум Христов.
Ако го питам как се пази събота, няма да знае, убедена съм.
А когато не знаеш как да я пазиш, значи не я пазиш.

Памир, човек който тъжи - счита ли му се пазенето на събота?
Ако мъжът на жената е невярващ и не разрешава пазене на събота, какво да прави жената?
Ти как пазиш събота?
Ако не сме свети, значи сме грешници - счита ли ни се пазене на събота?
Какво се яде в събота, само безквасен хляб или квасен?
Имам още поне десет въпроса към Памир, ако успее да отговори на тези, ще си задам и другите.


dvora, 2006-06-27 00:53:19
"Тия две заповеди (да обичаш Бог над всичко и ближния си) са основата на целия закон (Тора - Петокнижието) и пророците ( от Стария Завет)" - и те са ВЕЧНИ! (Левит 19:18; Второзак. 6:4-5; Матей 22:37-40) Но има и такива, които отпаднаха, защото бяха само преобраз на Иисус и не е вярно, че всички заповеди са вечни (валидни и днес) -Виж пак Евреи 9 глава. Първият завет (плътския) отпадна заедно с обрязването и церемониалните закони. Това, което днес е важно е съграждането на Духовния Дом (Храм), който няма нищо общо с обредите - отпадналите закони! Новият Завет се сключва чрез Иисус и Св.Дух, а против плода (делата) на Духа - любов, радост, мир... (Галатяни 5:22-23) няма закон." Или казано по друг начин - Който има Божия Дух, той изпълнява "Вечния Закон" и не греши, защото Бог, който живее в него не може да греши (1Йоан 3:9; 5:18)! И тогава!? - къде са истинските "новородени" питам аз!? И коя е църквата, която те посещават? Защото, наистина, не познавам такива, а само много "овчари" и много стада, следващи човешки поучения (и тълкувания), заучени папагалски!


petra, 2006-06-24 15:27:47
Какво значи закона да е прикован на кръста и как ги свързваш двата стиха?
Матей 5:17
Да не мислите, че съм дошъл да разруша закона или пророците; не съм дошъл да разруша но да изпълня.

Ако само десетте Божии заповеди са валидни днес, значи че останалото Слово не е вечно и това не е истина.
Цялото Божие Слово е вечно.
Всичките заповеди, повеления и съдби са валидни и днес.
Няма как да познаеш цялата истина само със закон от десет заповеди.
Това също значи, че няма как да отсъждаш справедливо и правилно във всяка ситуация само със закон от десет заповеди.
Как си представяш съдия със пазене на част от закона?
Един съдия трябва да знае абсолютно всичко и промените и членовете и алинеите, абсолютно всичко, за да отсъди правилно.
Казва се, че Словото стана плът, стана Исус /Йоан 1:1/
Кое е това Слово според тебе - десетте Божии заповеди или цялото Божие слово?
Помисли си хубаво преди да ми отговориш.
В Него е събрана всичката пълнота и съвършенство.
В десетте Божии заповеди включва ли се съвършенството и пълнотата на познаването на цялата истината/Христа/?
Достатъчни ли са десетте заповеди, за да отсъждаш като цар Соломон или не ти са достатъчни?

Хубаво, че пазиш съботата, но се съмнявам че знаеш как се пази събота, защото не се обяснява в десетте заповеди.Pamir, 2006-06-12 10:21:35
Здравей Петьо,

Който работи в съботен ден, трябва да бъде умъртвен според Моисеевия закон. Той беше поставен извън ковчега на завета и в Библията е наречен Моисеева книга. Този закон беше прикован на кръста, според послание към Колосяните 2:14. Той не е в сила днес.

Законът, който е в ковчега на завета, се нарича Десетте заповеди. Той е поставен в ковчега на завета, съвестта, написан от Бога на две каменни плочи. Това са плочите на сърцето. Именно това е законът, който в Новия завет придобива още по-голямо значение, отколкото в Стария завет, защо той е, за който Бог казва, че при Новия завет ще го напише в сърцата и в умовете (Ерем. 31:33, Евр. 8:10, Евр. 10:16).

Именно в този закон се подчертава, че съботният ден е благословен от Бога и осветен, и който го пази и освещава, приема това благословение. Затова, няма да бъде умъртвен който работи в събота, но от нас зависи дали ще приемем това велико благословение, дадено още от създанието на Земята (Бит. 2:3) или не.

Поздрав


Петьо, 2006-06-09 23:34:55
Ще добавя как разбирам нещата за съботата.
1. Закона е валиден целият.
2.Съботата, като 4-та заповед я приемам.
3.В закона пише, че свещениците в храма НАРУШАВАТ СЪБОТАТА, НО НЕ СА ВИНОВНИ !!!
4.Христос го каза също това.
5.Чрез Христос ние сме царство свещеници.
6.Ние сме храм на Бога.
7.В заключение аз като свещеник в храма , нарушавам съботата, но по закон не съм виновен!Петьо, 2006-06-09 23:14:48
Като говорите за закона тогава го изпълнявайте!
Там пише, че който работи в съботен ден трябва да бъде умъртвен! Хайде да ви видя сега.


jeka, 2006-06-05 19:01:07
Zdraveite,
Nikoi moje li da mi kaje:
shtom V sabota ne se raboti, zashto nie vcichki triabva da rabotim prez tozi den?
Ako niaki vi sreshne na ylicata i vi kaje :
shoshti sanyvax Gospod Icyc Xristoc:
Shte my poviarvateli?
zashtoto Gospod Icyc Xristos e kazal spored pisanieto na knigata:
Blajen e onia chovek , koito ne me vidial i biarva v men i blajen onia chovek , koito me vidial i viarva.
Jeka


dvora, 2006-05-24 13:02:41
защо се допитваш до човеци, щом Бог чрез Библията ти дава отговора. Чие мнение е по-важно! Съботата е за човека, за четене на Словото, за общениие с близките, но най вече за сближаване на семейството с Бога, защото е и семеен празник. Според еврейската традиция започва с празнична трапеза, хляб. вино, съответните молитви и благославяне на децата. Чудесен празник, но никой християнин не го спазва правилно.... за съжаление....


jeka, 2006-05-24 12:35:40
Zdraveite,

Kajete mi:
- Koi den da si pochiva me:
" Sabota ili nedelia?
Zashtoto v Bibliata pishe che netriabva da rabotim v Sabota.
nadiavam se da mi dadete niakakva informacia.
Blagodaria vi.
Jeka


Pamir, 2006-05-15 13:18:49
Изход 20 глава

I
2 Аз съм Иеова твоят Бог, Който те изведох из Египетската земя, из дома на робството. 3 Да нямаш други богове освен Мене.

II
4 Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята; 5 да не им се кланяш нито да им служиш, защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят, 6 а показвам милости към хиляда поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди.

III
7 Не изговаряй напразно Името на Господа твоя Бог; защото Господ няма да счита безгрешен онзи, който изговаря напразно Името Му.

IV
8 Помни съботния ден, за да го освещаваш. 9 Шест дни да работиш и да вършиш всичките си дела; 10 а на седмия ден, който е събота на Господа твоя Бог, да не вършиш никаква работа, ни ти, ни синът ти, ни дъщеря ти, ни слугата ти, ни слугинята ти, нито добитъкът ти, нито чужденецът, който е отвътре вратите ти; 11 защото в шест дни Господ направи небето и земята, морето и всичко що има в тях, а на седмия ден си почина; затова Господ благослови съботния ден и го освети.

V
12 Почитай баща си и майка си, за да се продължават дните ти на земята, която ти дава Господ твоя Бог.

VI
13 Не убивай.

VII
14 Не прелюбодействувай.

VIII
15 Не кради.

IX
16 Не свидетелствувай лъжливо против ближния си.

X
17 Не пожелавай къщата на ближния си, не пожелавай жената на ближния си, нито слугата му, нито слугинята му, нито вола му, нито осела му, нито какво да е нещо, което е на ближния ти.


Tania, 2006-05-14 11:08:41
Molq vi kajete mi десете божии заповеди to4no kakto sa podred!!! Mnogo e spe6no molq za pomosht!!!!!


Dvora, 2006-03-30 19:44:32
Здравей NIkol, искаш няколко реда - моля: "Новият Завет има толкова общо със Стария, колкото розата с нейните корени. Корените са твърди и сиви, защото обитават тъмните недра на земята, но те хранят красивия цвят... Старият Завет е фундамента, а НЗ - домът, построен върху този фундамент (основа). Но да живеем ние можем само в дома." - Марцинковски
За да разбереш НЗ трябва добре да познаваш и Стария - това е моето лично мнение. Зная, че днес рядко се чете, но, моля - имайте и собствено мнение! Недейте само наготово, защото води до закърняване на умствените способности. Идва ваканция - попрочетете нещичко...


Nikol, 2006-03-29 12:56:46
Моля Ви след известно време трябва да пиша есе на тема-Стария завет-Мойте виждания.
Изключително ще съм ви благодарна ако накой от вас ми помогне поне с няколко реда.:)


Sisa, 2006-03-28 10:28:19
Molq vi nqkoi da mi pomogne za utre imam ese po bel na tema DEsette boji zapovedi-neobhodimost ili otjivelica plssssssssss


Dvora, 2006-03-10 23:14:22
Здравейте всички,
Мисля, че съботата е чудесен дар от Бог за човека, но както казва Христос "Съботата е направена за човека, а не човекът - за съботата!"- Марк 2:27
Това, което ме притеснява е, че съботата се издига от някои човеци в култ и мерило за спасение, което е недопустимо! Колкото са важни другите заповеди, толкова и съботата. Няма малки и големи заповеди - има разбираеми и по-трудни за разбиране заповеди, които се обобщават от двете правила, повторени от Иисус - да обичаш ближния си, като себе си и Бог над всичко! Писах "повторени", а може би е по-правилно да се каже "потвърдени" от Иисус (виж: Левит 19:18 и Второзаконие 6:4-5), Който Сам е Божието Слово, въплътено в човешки образ.
Към израза "Слово", ще добавя, че на иврит (еврейски език)коренът на думата "ДАВАР", преведена в Йоан 1:1 като "Слово" (на гръцки - "Логос"), има много значения - "нещо", т.е. материя, изричам слово, казвам нещо, обещавам, закон, въпрос, възможност, новост - новина, съюз и т.н. Всичките значения на тази дума са свързани по някакъв начин с мисията и същността на Иисус!
А в Псалм 118:22-24, се говори за Иисус като за ДЕНЯТ, който Господ е направил; защото Той е Нашата "Събота" = Почивка и който вярва в Него е "влязъл вече в тази Почивка!" - Евреи 4. Така че, що е "събота"? И кой е "денят"??? - Разбира се, че не е неделята! Но....
Ако има заинтриговани - пак ще ви потормозя!!!
Надявам се, да не ме намразите... Все пак съм ви "ближна" в търсенето на истината!


ваня, 2006-02-27 11:25:18
ако можехме да изпълним закона в съвъшенство,напразно е умрял Исус.Затова спасението е по благодт,чрез вяра. НО! Ако можехме да ПРОМЕНИМ закона,пак напразно е умрял Исус.Нямат право човеци да променят нито една йота,а камо ли заповед (била тя за събота или някоя друга)


Pamir, 2006-02-23 12:23:25
Здравей Неделина,

Изпращам ти няколко цитати от Библията във връзка с твоя въпрос.

ЗАКОНЪТ

КОЙ Е БОЖИЯ ЗАКОН? ЗА КОГО СЕ ОТНАСЯ?
ТРЯБВА ЛИ ДА ГО ИЗПЪЛНЯВАМЕ ИЛИ НЕ?

Втор. 4:13
И Той ви изяви завета Си, който ви заповяда да вършите, сиреч, десетте заповеди; и написа ги на две каменни плочи.

Яков 1:25
Но който вникне в съвършения закон на свободата и постоянствува, той, като не е забравлив слушател, но деятелен изпълнител, ще бъде блажен в дейността си.

Яков 2:8
Обаче, ако изпълнявате царския закон, според писанието: "Да обичаш ближния си като себе си", добре правите.

Това е Божия закон, изявен в 10 заповеди на Синай, като лична изява на Бог Отец. Посочен е още в едемската градина, чрез дървото за познаване добро и зло. От него откъсна Сатана на небето, като го наруши и от него ядоха нашите прародители и бяха изгонени от рая. Тези 10 заповеди представляват моралния закон. От 1 до 4 заповед - в отношението ни към Бога и 5 до 10 зап. - в отношение към човека.


ЦЕРЕМОНИАЛНИЯ ЗАКОН

Освен моралния закон имаме и церемониален закон изразен в постановления за свещенослужение и жертвоприношение. Нарича се Мойсеевия закон и сочи на Христа и Неговата жертва за изкупление. Той е временен, до идването на Христа, защото се изпълнява в Христа и за него става въпрос, че е прикован на кръста, а не за моралния.
Церемониалния закон е даден в книгата Левит.

Левит 7 гл.
37 Това е законът за всеизгарянето, за хлебния принос, за приноса за грях, за приноса за престъпление, за посвещаванията и за примирителната жертва,
38 който Господ заповяда на Моисея на Синайската планина, когато заповяда на израилтяните да принасят приносите си Господу, в Синайската пустиня.


КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ МОРАЛНИЯ И ЦЕРЕМОНИАЛНИЯ ЗАКОН?

Бог написа 10-те заповеди на две каменни плочи, а церемониалния закон е написан в Мойсеевата книга.

Изход 40 гл.
20 И като взе плочите на свидетелството, положи ги в ковчега, и провря върлините през колелцата на ковчега, и положи умилостивилището върху ковчега.

Второзаконие 31
24 А когато Моисей написа на книга думите на тоя закон дори до край,
25 тогава Моисей заповяда на левитите, които носеха ковчега за плочите на Господния завет, като каза:
26 Вземете тая книга на закона и турете я край ковчега за плочите на завета на Господа вашия Бог; и там ще бъде за свидетелство против тебе.


КАКЪВ Е ЦЕРЕМОНИАЛНИЯ ЗАКОН?

Евреи 10:1
Защото законът, като съдържа в себе си само сянка на бъдещите добрини, а не самата същност на нещата, то свещениците, които непрестанно принасят всяка година същите жертви, никога не могат с тях да направят съвършени в чистота ония, които пристъпват да жертвуват.

Колосяни 2:14
и като изличи противния нам в постановленията Му закон, който беше враждебен нам, махна го отсред и го прикова на кръста;


КАКЪВ Е МОРАЛНИЯ ЗАКОН?

Псалми 19 гл
7 Законът Господен е съвършен, възвръща душата; Изявлението Господно е вярно, дава мъдрост на простия

Римляни 7 гл
14 Защото знаем, че законът е духовен; а пък аз съм от плът, продаден под греха

Псалми 119
151 Ти си близо, Господи; И всички Твои заповеди са истина.
152 Отдавна зная от Твоите свидетелства, Че Ти си ги учредил за винаги.
153 Реш. Виж скръбта ми и избави ме, Защото не съм забравил закона Ти.

142 Твоята правда е вечна правда; И законът Ти е истина.

Римляни 7:12
Тъй щото законът е свет, и заповедта света, праведна и добра.


КАК ТРЯБВА ДА ГО ИЗПЪЛНЯВАМЕ?

Псалми 40
8 Драго ми е, Боже мой, да изпълнявам Твоята воля; Да! законът Ти е дълбоко в сърцето ми

Галатяни 5:14
Защото целият закон се изпълнява в една дума, сиреч, в тая "Да обичаш ближния си както себе си".

Евреи 10:16
Ето заветът, който ще направя с тях След ония дни, казва Господ: Ще положа законите Си в сърцата им, И ще ги напиша в умовете имНеделина, 2006-02-22 19:08:21
Здравейте. Ученичка съм в девети клас и за домашно , и то за утре имаме да пишем ЕСЕ на тема: "Необходимост ли са десетте божи заповеди или отживелица?"
Моля помогнете ми с мненията си.


Краси, 2006-02-13 16:36:28
Здравейте!
Докато вярвах, че всичко е произлязло от само себе си (еволюирало и т.н.) си мислех , че прадядо ми е маймуна и че понятието "морал" е относително. Сега, когато повярвах в Бога като Създател на всичко (видимо и невидимо), рабрах , че моят прадядо не е маймуна и че понятието "морал" не е относително (всеки сам си определя какво е добро и какво зло) , а е определено ясно от Онзи, който е създал небето и земята.
Това беше за мен.

В началото да кажа, че не съм прочел цялата статия, а също така някои от коментарите не дочетох докрай. Затова, ако бъркам - поправете ме или ако се повтарям - извинете ме!

Забелязах , че разискванията са около десетте Божи заповеди и по-точно онази от тях, в която Бог определя времето за работа и времето за почивка. И тъй като за мен Библията има върховен авторитет, реших да прочета в оригинал:

Изход 20:9-11

9 Шест дни да работиш и да вършиш всичките си дела;
10 а на седмия ден, който е събота на Господа твоя Бог, да не вършиш никаква работа, ни ти, ни синът ти, ни дъщеря ти, ни слугата ти, ни слугинята ти, нито добитъкът ти, нито чужденецът, който е отвътре вратите ти;
11 защото в шест дни Господ направи небето и земята, морето и всичко що има в тях, а на седмия ден си почина; затова Господ благослови съботния ден и го освети.

Това, което ми направи впечатление е стих 11.
Бог обяснява ЗАЩО е дал тази заповед , свързана със времето.
"11 защото в шест дни Господ направи небето и земята, морето и всичко що има в тях, а на седмия ден си почина; затова Господ благослови съботния ден и го освети."

И така, моето мнение (ако и да е било различно преди) сега се уеднаквява с писаното Божие Слово.
От всички мнения за това, кой е специалният ден на Бога, приемам мнението на "Онзи, който е направил небето и земята ..."

Изход 20:11
"защото в шест дни Господ направи небето и земята, морето и всичко що има в тях, а на седмия ден си почина; затова Господ благослови съботния ден и го освети."Pamir, 2005-12-01 14:11:58
Здравей отново,

Преди всичко искам да те поправя, че не съм адвентист, нито наблягам на съботата или на яденето. И не смятам че въпросът за пазенето на съботния ден е адвентистки въпрос. Изхождам изцяло от Библията.

Освен това, радвам се че по много въпроси имаме еднакви възгледи - за свинското месо, за това че неделята не е заместила съботата, и почти всичко останало което пишеш, то е от Библията.

Предлагам ти просто да разгледаме по-задълбочено въпроса за моралния и церемониалния закон, според цитатите, които предложих - тъй като и ти се позоваваш постоянно на посланието към Евреите.

ПоздравVeithor, 2005-11-30 21:12:18
Iskam sashto taka da dobavia che az ne otricham sabotata no kakto pishe v poslanieto kam evreite noviat opredelen den e "dnes" cialoto ni vreme triabva da e za boga a ne samo edin den v sedmicata i zavinagi da ostavim delata na platta na sigorno miasto na krasta:)
A kolkoto do viarvaneto na niakoi carkvi che noviat den e nedelia duma ne moje da stava.

Pozdravi ;)


Veithor, 2005-11-30 21:02:42
Sabotata e napravena za choveka a ne choveka za sabotata.Nadiavam se tova da ti govori neshto.Apostol Pavel kazva che ako pazim sabotata za Gospoda ia pazim ako ne ia pazim za Gospoda ne ia pazim.Sashto taka e kazal nikoi da ne ni sadi za sabota ili za tova koeto iadem.Vie adventistite nabliagate glavno na hraneneto i na sabotata .Vav poslanieto do Korint apostol Pavel kazva da iadat vsichko koeto se prodava v mesarnicata a te sa bili ezichnici i sa imali vsichko dori otvratitelnoto i za men svinsko :)

pozdravi ;)


Pamir, 2005-11-29 15:16:04
Разбира се, Старият завет не беше съвършен, но Моисеевият церемониален закон беше поставен извън ковчега на завета, а моралният закон 10 заповеди - беше в ковчега на завета - в Светая Светих.

Понеже в Новия завет този закон трябваше да бъде написан не на каменни плочи, а на сърцата - виж Еремия 31:33, Евреи 10:16-20.

ПоздравVeithor, 2005-11-28 12:45:07
Taka e no tova go pishe v staria zavet, a kakvo kazva apostol Pavel?Che ako staria zavet beshe savarshen niamashe da ima nujda ot nov.
Pozdravi ;)


Pamir, 2005-11-16 14:37:33
Здравей Veithor,

Прав си за това, че съботата не е отпаднала и няма да отпадне никога, но не и за това, че всеки ден е събота. Според закона (Изх. 20 гл.) шест дена са еднакви и в тях човек е длъжен да работи, а седмият е различен, той има име - събота - той е ден на Господа.

Поздрав


Veithor, 2005-11-15 22:52:59
Petra, naistina e taka kakto kazvash.Nie tribva da sme vav Bojiata pochivka vinagi a ne samo 1 den v sedmicata.
Prochetete Евреи 4:1-7 kato obarnete specialno vnimanie na 7-mi stih "затова Той пак определя един ден, "днес", ...
Istinata e che sabotata izobshto ne e otpadnala, dori naprotiv nie tribva da jiveem taka vsiakash vseki den e sabota i zavinagi da ostavim svoite si dela, delata na platta.


Камен, 2005-10-21 20:40:04
1.Исус Христос е работел в съботен ден.
2.Казал е че почивката ни ще ни я даде Той.
3.Ап. Павел е казал който пази ден за Господа да пази, а който не пази да не пази.


petra, 2005-10-07 09:41:42
Евр.4:9-10
Следователно, за Божиите люде остава една съботна почивка .
10 Защото оня, който е влязъл в Неговата почивка, той си е починал от своите дела, както и Бог от Своите Си.

За каква почивка се говори в Евреи 4:9-10?
Говори се, че онези, които са влезли в Неговата почивка са си починали от своите си дела.
Аз го разбирам, не почивка от моите си дела, за един ден, а почивка от моите дела за цяла вечност.
Това е до което трябва да достигнем, да забравим за нашите дела и за себе си.
Ние да се смаляваме, а Той да се възвишава
Йоан 3:30
"Той трябва да расте, а пък аз да се смалявам"pseudoheretic, 2005-10-07 00:54:10
Прочети Евреи 4:9 и пак си помисли, Фанатико.
Там се казва буквално: "Следователно остава съботянство (sabbatismos) за Божиите люде".


Fanatika, 2005-10-03 22:49:42
тия дето искат да пазят съботата се връщат към закона и са отпаднали от благодатта .


lozan, 2005-09-13 21:27:34
Kam kiril.
Naistina nikoi ne tribva da ni osajada no v staria zavet e iasno che e imalo mnogo ceremonialni i grajdanski saboti koito se razlichavat koreno ot sabotata v dekaloga.Naprimer sabotata za pochivka na pochvata shest godini da obrabotvash a na sedmata da ostavish da si pochine ima i mnogo drugi.


някой си, 2005-09-07 23:19:29
Извинявайте, поддръжници на Деня на слънцето, но НИКЪДЕ в Светото Писание не се споменава каквото и да било за неделния ден. Разбира се, "изобретателни" преводачи понякога решават, че гръцката дума за СЪБОТА по някакъв "мистичен" (по-точно мистифициран) начин значела "първи ден на седмицата". А и обикновено се пренебрегва същинското значение на думата "sabbatismos" в Евр.4:9 - буквално "съботство". Та значи за Божия народ остава едно пазене на събота.


Администратор, 2005-08-22 14:46:49
Здравейте Николай,

Искам да ви поправя - статиите на сайта не са адвентистки, това е сайт в помощ на изучаването на Библията, не на определено общество или доктрина освен библейската.


николай, 2005-08-17 11:46:59
Някои вече споменаха , защо християните трябва да спазват и почитат неделята. И са прави.
Статията е нищо друго , освен адвентистка прелест.....:(((((


freeee3, 2004-08-06 21:09:00
Tretoto e 4e dori nqkoi ot tqh stigat do tam 4e obijdat qvno , i se dyrjat netolerantno kym nespodelq6tite tqhnoto vijdane , koeto po definitsiq e pogre6en model , trqbva s liubov kato bratq i sestri da tyrsim istinata , davam dumata si 4e ako men nqkoi me ubedi 4e sybotata e ne6to mnogo lo6o , to az 6te spra da q spazvam ! 100% garantsiq davam za tova ! hayde de koi 6te me ubedi 4e sybotata e ne6to mnogo mnooogoo lo6o ! :))) tova zvu4i tolkova absurdno i grutesktno 4e napravo nqmam dumi ! hey SVOBODEN , az sy6to sym svoboden povqrvai mi , i to istinski ! Vqrvam 4e Bog e dal na vseki razli4no koli4estvo svetlina i dyrji na tova nie da sme s pravi syrtsa obyrnati i tyrse6ti Nego , a ne na samata bukva na zakonite! Nikoga ne e kysno za edna polojitelna promqna ! Stiga da imame sili za neq , a sami nqmame tezi sili samo 4rez Bog mojem da gi imame ! Vqrvam v tova ! Ne e slojno , Bog pomaga i obi4a nejno i podkrepq vseki koito e trygnal sled Nego po pytq na syvyr6enstvoto !
Bydi blagosloven i ti i vsi4ki ostanali koito 4etete tozi sitez :)
iii pi6ete mi ako iskate nqmam protiv :) nqma da vyrna nikoi ! Obi4am vi v Isus


freeee2, 2004-08-06 21:07:00
Kolko po4itame ba6ta si i maika si ??? Kolko drugi Bogove imame , Bog parite ili Mamona na bibleiski ezik ... mnogo hora tyrsqt opravdanie za tova 4e nqmat vyzmojnost da izpylnqt ne6to , nie sme taka ustroeni kato hora , molq vi i vi prizovavam , ne mislete po tozi na4in ,ako Bog iska ne6to ot nas , to nie trqbva da go napravim , o bezsporno moje da si namerim bezbroi pri4ini , zamislete se za tova , nai-mudriqt angel misli opravdaniqta vmesto nas i ni gi dava v gotov vid ! Ne stava vypros za zakona , izob6to , iskame da napravim ne6to za Bog ne6to koeto 6te promeni sveta , nie imame misiq da go napravim , no nqkoi idva i ni kazva bezbroi pri4ini za da ne go napravim :((( ! Mnogo jalko ako go poslu6ame , ako se ostavim na te4enieto , po lestno e da kajem , nqma zakoni , kakvi zakonnitsi sme OOO taka jivota e lesen nqma nikykvi pravila , Az sym Svobodennn !
I AM Freee !, NO Bog e kazal ".... no za vsi4ko tova Bog 6te te dovede na syd " , nali samite nie iskame spravedlivost
nali zatova o4akvame Bog , da vyvede red v tozi obyrkan svqt !
Nie trqbva da sme hora na obi4ta , na reda , na spravedlivostta i zakonnostta .... a v kakvo sme se prevyrnali , v hora koito iskat da jiveqt kakto si iskat ! Tova e smisylyt na tova da ima ili nqma Bog ! AKo vqrvame v tova 4e ima Bog zna4i tova promenq vsi4ko Toi e opredelil i opredelq pravilata ! AKo nqma togava neka si jiveem kakto si iskame ! Az vqrvam 4e ima , i predpo4itam da sym Mu veren vyv vsi4ko iztsqlo !


1 Grajdanskiqt zakon trae dokato q ima dyrjavata Izrail
2 riqt Zdravno-sanitarniqt e prepory4itelno da se spazva dokato sme v tezi tlenni tela..
3.Tseremonqlniqt trae6e dokato ne se izpylni v Idvaneto na Isus!
4.Moralniqt e tozi koito idva i prodyljava do ve4nostta ,;) Vsi4kite zapovedi sa logi4ni 4e 6te sa validni prez ve4nostta , s izkliu4enie na sybotnata , no tova moje da se pogledne i ot drugoa gledna to4ka tq e razli4na i s drugo , tq e edinstvenata koqto e v polojitelna nasoka , ne zapo4va s Ne pravi tova Ne onova a Pomni i po4itai , v neq e obqsneno za6to , " Za6toto v 6est dni Bog napravi nebeto i zemqta ,a na sedmiqt den si po4ina ,zatova Bog blagoslovi sybotniqt den i Go Osveti "
tova e edinstvenata zapoved v koqto Bog se identifitsira kato Bog! Za6toto definitsiqta na Bog e syzdatel na vsi4ko ostanalo, pyrvopri4ina . Tova e ne6to kato podpis , dori kato pe4at , naprimer Ivan Petkov , generalen direktor i syzdatel na firmata edikoq si ,ili glaven investitor i tn ! Bog ne se podpe4atva na ne6to v koeto nqma smisyl !
Drugoto koeto vijdam e : 4e horata koito otri4at 4e sybotata trqbva da se spazva , q otri4at dosta kraino , te sa sklonni da otri4at i mnogo drugi avtoriteti , i kym anarhizym , prosto otri4at ne6to ! Tova e mnogo gre6en podhod , v minaloto to4no tozi den e ozna4aval mnogo za Bog , Toi mnogo go e obi4al ,za6toto togava e ob6tuval s naroda si , takyv e bil zamisylyt ! Poznatite mi koito otri4at sybotniqt praznik prosto ,im se gadi ot tova kato 4uqt sybota , a tova ne e Bojiqt plod , ne e uvajenie kym Bog koito e uvajaval tozi den ! Pavel dava opredelenie na hreha ! "zashtoto grehyt e bezzakonie" , kakvo e bezzakonie , lipsa na zakon prevedeno po to4no , koito si misli 4e 6te mine avanta bez nikykvi zakoni , zna4i e zatynal ot vsqkyde v greha , greha ne e :"da se nadrusa6 kato pirat , posle da se napie6 i da ide6 pri kup prostitutki" ! Grehyt e da ne uvajava6 pravilata koito e syzdal Tvoretsyt za svoqta liubima Zemqta !
Drugoto koeto vijdam v horata koito otri4at sybotata e tova 4e te prosto iskat da sporqt , imat golqmo jelanie , no az nqmam takova jelanie , prakti4en 4ovek sym i si tsenq vremeto , 4rez sporove satana samo ni ograbva nervite i silite!
freeee1, 2004-08-06 21:06:00
hey svoboden,tseliqt star zavet li za teb e zakona , mnogo jalko 4e vijda6 v zakona samo ograni4eniqta i 4e v tseliqt star zavet vijda6 samo edno prazno zakonni4estvo ! Ima 4 vida zakon
1 . Grajdanski , koito se otnasq za evreiskata Teokrati4na dyrjava, mnogo ot tezi pravila sa prilojeni kato printsipi v dne6noto zakonodatelstvo, no nqkoi e nemislimo da gi prilojim za6toto ne sme Teokratsiq ,makar 4e e dobre kato ideq :) no ve4e mai nqma vreme za tova !
2 .Zdravni printsipi i normi - Nqkoi sa hubavi , naprimer da ne se dokosvame do myr6a , ili da ne qdem tlustinata ili kryvta , vsqka zapoved si ima smisyl , tozi zakon vaji i dnes poradi prostiqt fakt 4e i nie sme hora i telata ni sa sy6tite kakto i po onova vreme sa bili tezi na evreite ,no nqma sy6tiqt normativen harakter prosto vseki si sledi da jivee zdravoslovno , za6toto vse pak telata ni sa "Hram na svqtiqt DuH"
3.Tseremonqlniqt zakon ... moisei vidq v videnie nebesnoto svetili6te i napravi zemnoto kato obraz na nebesnoto , tova e komentirano i ot Ap.Pavel v noviqt zavet .. ne iskam da navlizam v podrobnosti , no tozi zakon se e izrazqval v JERTVENATA SLUJBA , nevinnoto agne bez nedostatyk umira vmesto teb pri vseki tvoi grqh ! Isus kazva Istina istina vi kazvam ni edna Iota ni edna to4na ot zakona nqma da premine dokle vsi4ko ne se sbydne! Isus ve4e e umrql , toi e agneto bez nedostatyk syvyr6ennata jertva , tozi zakon otpada v momenta v koito Isus umira, za6toto nqma smisyl ot tova da ima ne6to koeto da so4i kym ne6to koeto 6te stane ako to ve4e e stanalo ! No postanovi Gospodnata ve4erq , koqto koqto da napomnq za jertvata na Hristos za tqloto i kryvta Mu !.... mislq 4e tuk vsi4ko e qsno , agneto e zameneno ot syvyr6ennoto agne !
4 . Moralniqt zakon 10 te zapovedi , oklo tqh ima mnogo golqma svqtost , evreite spazvaha mnogo striktno pyrvite 4 koito se otnasqha za otno6enieto im kym Bog , pone po vremeto na Isus be6e taka , no ponqkoga zlobata v 4ove6kite vzaimootno6eniq si ostava6e , taka e sys vseki koito pazi samo po zadyljenie a ne ot liubov ,lestno e da se pravi6 4e obi4a6 nqkoi koito misli6 4e e nqkyde daleko tam gore , i ima to4no opredeleni iziskvaniq i pred drugite moje da se pravi6 4e spazva6 vsi4ko , po trudno e da ima6 liubov kym blijniqt , kym horata v semeistvoto ti ,koito ponqkoga ti lazqt po nervite ! No zakona e ob6tovaliden , za6toto vinagi 6te ima Bog i blijni :) No Ako liubovta e v syrtsata ni tozi zakon 6te se pazi ot samosebesi ,bez da se napyvame :) ! A za6to e izbral to4no sybotata ne iskam da umuvam :) moje bi ima nqkykva vryzka sys sytvorenieto , moje bi taka go e vlojil :) Moje bi e vlojeno dylboko v genite ni ! Bqh 4el dokazatelstva za tova 4e kletkata ima sedmi4en tsikyl,ako tova interesuva nqkoi familiqta na profesora ot koito 4uh tova e Paru6ev ima klinika za preventsiq i le4enie na Rak vyv Avstriq , Bylgarin , jalko 4e mu nqmam koordinatite , no moje bi v Internet ima nqkyde tezi danni za sedmi4niqt i denono6tniqt tsikyl na kletkata ,! Izvodite bqha 4e e dylboko zalojeno v genite na 4oveka da ima nujda ot po4ivka edin na 7 dni , ne mislq 4e tova e 6ega ot Bojiq strana , vqrvam 4e vsi4ko koeto pravi ima smisyl , dori v tova 4e e izbral imenno sybotniqt den ! No q se zamislete kolko 4esto spomenavate Bojieto ime , Bog tova Bog onova , Gospodi , i tn. zamislete se kolko idoli imame v jivota si , za nqkoi idol e liubovtta , 6tom e po vajna ot vryzkata s Tvoretsa...


Ivo, 2004-08-06 19:53:00
Spored men ,ne trqbva da osyjdame nqkoi koito pazi lil koito ne pazi sybotata,na Kiril Bih kazal 4e sy6testvuvat i sqnkovi syboti , koito sa opisani v knigite na Moisei mislq 4e sa 8 na broi, te mogat da se padnat i v vtornik ili v srqda ,ima i drugi tsitati koito podskazvat 4e v tsitiraniqt ot teb stih se imat predvid to4no tezi syboti, edna ot tqh e Pashata druga 6atrorazpyvane i tn. Naistina hubavo e da spazvame dyrjavnite praznitsi , kakvito sa bili za evreite tezi praznitsi , osobeno ako ozna4avat spomen za krasivite migove na naroda ni s Isus ! Zatova az sym za tova da se po4iva ne samo v sybota ,kakto e postanovil Bog , no i na Rojdennite dni , kakto i na 3 ti mart i na drugite nai-hubavi Bylgarski natsionalni praznitsi ! No ne bih si pozvolil da sydq nikoi za tova 4e ne gi pazi ! No tova za sybotata e pove4e ot sydbonosno , sam vijdam moite priateli koito ne pazqt sybotata , q namerqt vreme za tsyrkva q ne namerqt , q namerqt za Bog q ne , q se vidqt s priateli q ne , q si po4inat nqkoi den q ne , a az v sybota jivot si jiveq , molq se, 4eta , usmihvam se :) hodq na razhodka iz planinata , vijdam se s priateli , hodq na tsytrkva na mladejko , i taka vsqka sedmitsa si po4ivam ! REJIM e vajna duma , naprimer ako qdem po 10 pyti na den i piem voda kogato ni padne e edno , drugo e ako spazvame to4no opredelen rejim , no sami ponqkoga ni e trudno da razberem 4e tova e nujno za nas ! Taka e i sys sybotata Bog q dade kato zapoved , v 4 tata zapoved se zapo4va s dumi4kata "Pomni ..... " ne mislq 4e Bog kazva slu4aini ne6ta prosto ei taka hop re6il da kaje ne6to ! Toi e znael 4e 6te byde zabrabvena ot mnogo hora ! :)) No tova 4e Toi go e predvidil ne ozna4ava 4e e ve4e othvyrlena :) Vse edno da kajem 4e " Ne ubivai " ve4e ne vaji , a na vyprosyt za6to to4no sybotata ,ami sybota zna4i po4ivka na evreiski,mislq 4e 6tom Bog e re6il tozi da e denqt i ne go e promenql ofitsqlno Toi si znae za6to ! Pyk i zamislete se nad fakta Hristos umrq v petyk , to4no predi zaleza, po4iva6e si v groba v sybota i vyzkrysna v nedelq , mislq 4e Bog ima6e plan sys tova ! A za bojiqt zakon , mom4eto koeto e pisalo , iskam da mu kaja 4e v bibliqta ima mnogo pasaji , koito vajat ednovremenno i za evreite i za Bojiqt narod v posledno vreme ! Tova se nari4a v Bogoslovieto Tipologiq , neka prosledi tipologi4nite vryzki na sybotata , i sam da se ubedi 4e ima nqkykva logika v tova da se pazi to4no tozi den . V Isaq ima tekstove , koito pokazvat 4e sybotata e Beleg na Bog , syvsem blizo do tqh ima podobni tekstove v koito se govori ednovremenno i za Tirskiqt tsat i Liutsifer , za Vtoroto i pyrvoto pri6estvie ... Tova be6e osnovna gre6ka na evreite , koito misleha 4e sybitieto e edno i sy6to , To be6e edno i sy6to , no sys razli4en smisyl ! Bog doide i postrada , i Bog doide i premahna totalno stradanieto!
Taka i za evreite sybotata be6e znak 4e Bog 6te gi izvede otnovo i otnovo ot kakvoto i robstvo da e , 4e Toi kontrolira svetovnata istoriq !
Taka i za nas sybotata e simvol na tova 4e robstvoto 6te byde premahnato iztsqlo , i skoro 6te imame edna nebesna po4ivka , koqto vsi4ki o4akvame ;))) naliiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :))))) amin ! nadqvam se da e po skoro :) ! Obi4am vi mnogo ! Pojelavam vi skoro da se vidim tam ! s mnogo toplota i bratska obi4 vi pi6e :Ivailo ;))))))))))))))))))))))))))))))))))))) ! God Bless You !


Свободен!, 2004-07-29 18:56:00
Седмия ден – съботата

1. Пазенето на съботата – изискване за спасение.
- Закона – 10-те заповеди
!!! Думата Закон се среща над 400 пъти в Писанията и се отнася за целия Закон, който се състои от церемониални празници, специални дни, жертви, ограничения в храненето, изчиствания и др.
Никой адвентист от седмия ден не спазва Закона, иначе – принасят ли кръвните жертви, отопляват ли се в събота и т. н. Или всички са закононарушители.
- Твърдение, че останалата част от Закона е само церемониална.
!!! Библията никъде не е твърдяла подобно нещо относно разграниченията в Закона. Това изявление е по-скоро предназначено да избегнат истинското пазене на Закона в неговата цялост.
!!! Закона беше само за еврейската нация. Изх.20:2 Второзаконие 5:1-6
!!! Съботата
Вт.5:15 отнася се за юдеи – възпоменания на изхода от Египет (ние Господна трапеза – смъртта на Исус Христос) Деяния 15:24-29
!!! Съботата е специален завет за онези, които са живели под Египетско робство. Езек. 20:10-12; Изх. 31:12-18; Изх.16:29; Неем.9:13,14
!!! Истина е, че Бог благослови съботния ден и го освети, но няма заповед да се превърне във възпоменателен ден на сътворението. Никъде не писано, че е спазван съботния ден до времето на Мойсей. Явно не е заповядано. Всички заповеди относно пазенето на съботата – Бит. 2:1,2; Изх.20:8-11; Лк. 4:16; Исая 56:5,6,8-14; Мат.12:1-2; Изх.31:13-17; Езек.4:16; 20:12,20; Втор. 5:12-15; Евр.4:1-11; Левит 23:32 - са старозаветни и са до синовете на Израел.
-Съботата не е била церемониална
!!! Левит 23 гл. изброява няколко “Святи събрания” – пасха, празникът на безквасните хлябове, движимия принос, празника на скинията и др. Те са наречени “Святи събрания”. Защо тогава първият изброен – съботата (пасхата) да не е церемониален, а другите са ?
!!! Кол.2:16, 17 !
- Адвентистите казват, че християните получават “белега на звяра”, ако не пазят съботата.
!!! Това означава, че те са направили спасението зависимо от това кой ден ще пазиш ?!
!!! Павел и апостолите проповядваха в събота по синагогите, понеже по това време и на това място са се събирали евреите, с цел да ги евангелизират.
Но християнското им общение бе в неделя – “първият ден от седмицата”- денят на Христовото възнесение. Деяния 20:7
!!! Няма стих, който да заповядва на християните да пазят съботата. Ако това беше от такава важност, щеше да бъде заповядано!!!
- Твърдение, че християните се покланяли на слънцето в неделя.
!!! Това е толкова абсурдно, както и да се обвиняват адвентистите, че се покланят на Сатурн.
!!! Еф.2:14-16 – Исус Христос унищожи враждата (закона)
Ер.31:31-34 – Нов Завет 1Кор.11:25
Р.10:4; 8:2-4; Галатяни – цялотоslav, 2004-06-21 17:18:00
Леле-мале...Горките объркани хорица...Не искат да се освободят от това робство и това е.Но и други завличат,което е още по-лошо.


николай, 2004-04-15 18:06:00
истина е -съботата от декалога която е в небесния ковчег и нов эавет трябва да се освещава.това се доказва от абсолюно всичко -дори безпомощността на всякакви деноминации при които молех за освобождаването ми от 8г.робство на злите духове е достатъчно.моля пишете ми.


Pamir, 2004-02-25 19:18:00
Горан,

Наистина, центъра на Библията не е съботата, а Исус Христос и Неговата изкупителна жертва за спасението целия земен свят.

Обаче нека да оставим човешките умувания и да обърнем поглед към Божието слово. Преди всичко, Исус дойде не за да наруши закона, а за да го изпълни (Мат. 5:17). Той не само че не нарушаваше съботата, но показа какво трябва да се върши в събота, както каза, че е позволено да се върши добро в съботен ден.

Новият завет не само че не отхвърля закона, но го издига на още по-голяма висота, като от плътски го прави духовен, вътрешен закон - погледни Ерем. 31:33, Евр. 10:16 за закона в Новия завет. Ако отхвърляш съботата не защото търсиш истината, а защото ти е по-лесно да няма закон, то по-добре недей говори за Исус, защото Исус ни показа, че Неговия път е трудния, а не лесния.swety, 2003-12-25 06:40:00
Към Памир

Благодаря ти. Приемам я. Приемам, че седмият ден е събота. Писано е. Аз вярвам на Словото Божие. Но вялвам и на Живия Бог. Затова пазя два дни - събота и неделя. За да не изкусявам християните, които пазят неделя за почивка и възхвала на Бога. Не ме съди. Обичам те. Обичам всички. Мир вам!


Pamir, 2003-12-23 21:00:00
Здравей Swety,

Наистина Бог написа десетте заповеди на каменни плочи за израилевия народ, което сочеше на каменните сърца в старозаветния период. А в Новия завет вече няма значение дали си юдеин по плът, защото вече има духовни юдеи, и обрязване не външно, а на сърцето (Рим. 2:28). Затова и десетте заповеди са написани не на каменни плочи, а на плочите на сърцето (виж Еремия 31:33). И колко по-голямо значение има законът в Новия завет, отколкото в Стария завет, след като е вече е духовен закон, а не плътски! Защото именно чрез жертвата на Господа Исуса Христа се откри новият и живият път към Светая светих - човешкото сърце, като се раздра завесата на две. А в Светая светих е ковчега на завета с жезъла, стомната с манната и плочите на закона с десетте заповеди.

А по отношение на съботата и срядата - там спор не може да има - стига да приемаш Библията за истина - приемаш ли я? В Библията на много места ясно се казва, че седмият ден е събота, а не сряда (виж например Изход 16:26, Левит 23:3, Второзаконие 5:14, Матей 28:1).swety, 2003-12-23 02:49:00
Бог написа десетте божи заповеди на плочките на сърцата на всички хора (без разлика дали са турци или китайци, вярващи или невярващи), а на плочките (които показва, че се чупят), написа заповедите за юдейското племе, което изведе от робството в Египет, та затова именно им определи ден за празнуване на шабат (ден за възхвала поради извеждането им от египетското робство), затова този ден не е задължителен за всички хора, тъй като китайци не е извеждал от египетско робство, за да празнуват еврейския празник. Но и на китайците на плочката на сърцето е написал: шест дена работи, а на седмия почивай и ме хвали! Без да му налага да е събота или сряда.

Вие какво мислите?


pamir, 2003-09-08 20:52:00
Към Кирил:

Наистина, от този стих който посочваш се вижда, че нямаме право да осъждаме тези, които не пазят съботата. Но нека обърнем внимание на това, че апостола говори за моисеевия закон, който е само сянка - виж стих 14.

А четвъртата заповед - за съботния ден - е от плочите на свидетелството - десетте заповеди, а не от моисеевия закон.


detronator, 2003-05-06 09:37:00
Az-kato biv6 poklonnik na nedeljata,potvarzdavam 4e subotata e pravilnia den no vzeme li da izbiva na zakonni4estvo-kakuv e smisala???A kvo za '' NE UBIVAI!''?????????????????


Kiril, 2003-04-15 04:41:00
" И тъй, никой да ви не осъжда за това, което ядете, или което пиете, или за нещо относно някой празник, или новомесечие, или събота;" Кол.2:16

АМИН?rumen, 2003-04-08 21:56:00
какво мога да кажа за съботата, след като тя е дадена от бог, дори четвъртата заповед си остава в сила завинаги! библията не може да се променя, а тя може да промени човека! от коментара се вижда, че всички факти и сведения са точно сверени с библията!


 Нов коментар