Дух и истина
Дух и истина
Християнски образователен сайт
Християнски образователен сайт

  Начало    Библия    Коментари    Връзки    За контакти    Духовни песни  
 
Теми от Библията
Възкресението
Герои на България
Първи български преводи на Библията
Смели реформатори
Петдесятно движение
Рийс Хауелс
Съботата през вековете
Саду Сундар Синг
Живот на вяра
Да бъдем по-добри
Духовни песни
Здраве и духовен живот
Храната на греха
Вавилонизация и хранене
Духовен Вавилон
Инквизицията на ХХ век
Ватикана и фашизма
Търсене в Библията
Естир 2003
Естир 2006
За сайта
За сайта
Коментари към статиите
Посещения на сайта


Коментари към всички статии

 Нов коментар

Коментари към статията Петдесятно движение

bo4ko, 2012-05-08 18:22:15
братя и сестри в Христос,няма по хубаво нещо от това че по света се слави името на нашия велик Господ Бог Исус Христос.Отец прослави Сина си,Светия Дух прослави Сина на Отец, движението на петдесятниците също е прославило Исус Христос. Доколко са били ефективни Бог знае,но важното е да се изповядва Исус като Божия Син,Отец се наслаждава на това.В този смисъл искам да кажа че не са важни нашите ''движения'',а Христос да се прослави.Бог да благослови ''Петдесятниците'' и всички които искрено любят и хвалят Исус Христос


zapalkata.72, 2012-04-15 09:22:15
искам само да конкретизирам :като казвам начина на живот нямам в предвид дните през седмицата през които се ходи в събранието на повярвалите в Бога,нито че се молят ,постят -- като казвах живота имах в предвид не само проповедта чрез устна реч но и проповедта чрез начина на живот като печатта на Живия Бог владетел на все що диша.


zapalkata.72, 2012-04-15 09:21:23
искам само да конкретизирам :като казвам начина на живот нямам в предвид дните през седмицата през които се ходи в събранието на повярвалите в Бога,нито че се молят ,постят -- като казвах живота имах в предвид не само проповедта чрез устна реч но и проповедта чрез начина на живот като печатта на Живия Бог владетел на все що диша.


zapalkata.72, 2012-04-15 09:20:00
искам само да конкретизирам :като казвам начина на живот нямам в предвид дните през седмицата през които се ходи в събранието на повярвалите в Бога,нито че се молят ,постят -- като казвах живота имах в предвид не само проповедта чрез устна реч но и проповедта чрез начина на живот като печатта на Живия Бог владетел на все що диша.


zapalkata.72, 2012-04-15 09:13:20
Макар и със закаснение да съм прочел коментарите свързани с темата за петдесятното движение ,констатирам че хич ама хич не се коментира това движение,впрочем да попитам белезите които подчертават начина на живот на петдесятното движение имат ли синхрон с Словото на Бога.


Мартин, 2009-10-03 14:15:48
Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй мене грешния!


daylight, 2009-06-13 15:52:00
Да вярно е че само по благодат сме спасени, да вярно е че само трябва да приемем Исус, но тези хора, които проповядват това обикновено си нямат ни най-малка идея за какво всъщност става дума. По благодат, означава че не си заслужил това Бог да ти даде шанса да съучастваш във Христовото естество. А да приемеш Христос, означава да приемеш Бог да се роди във сърцето ти и с това христовият характер да се изобрази в цялост и пълнота в твоя собствен характер. Тогава не само ще пазиш закона на 10 те заповеди, не само всички закони и заповеди написани в Библията, но и милиарди други закони и заповеди ненаписани никъде. Ти ще живееш съвършеният живот на Бога и Бог ще води стъпките ти във всеки миг. Ще имаш това истинско пребъдващо общуване с Бога, чрез което няма да ни е страх от глад или смърт, от болка или самота, защото ще живеем в Божието присъствие всеки ден и Той ще се грижи за всяка наша нужда, както винаги Го е правил !
Този свят е преходен, той си отива, скоро Бог ще пресътвори всичко и ще има съвсем ново небе и нова земя. Искме ли ние със нашите сърца да останем във старият погиващ свят, или копнеем за новото, което Бог ще създаде? ... Ако искаме да сме част от новото създание, нека още сега да приемем безплатният подарък на новото сърце, който Исус ни е приготвил и да не се страхуваме от затънали в грях пастори, които проповядват, че святост изобщо не се изисква тук на земята. Вярвам че дори най-искренната им вяра в тази лъжа няма да им донесе спасението, приготвено за вярващите в Божията сила да ни промени тук и сега !daylight, 2009-06-13 15:51:24
Много скоро Бог ще съди всички според делата им. тогава проповедниците на така наречената "евтина благодат" ще казват : "Господи, Господи, ама нали ние и чудеса правихме в Твое име ", но Бог ще им отговори ясно и категорично, че не ги познава, защото те са омаловажавали Божият закон.
Именно това е думичката използвана тук "Беззаконие", човек който върши беззаконие буквално от гръцки се превежда:
"Човек който омаловажава, пренебрегва или счита за невалиден Божият закон"daylight, 2009-06-13 15:49:05
Втори пример, във всички епохи хората, които са се отдавали на грехът са наранявали другите. Първата степен на това нараняване е себевъздигане и психическо мачкане на другият, от другата страна пък този който е мачкан отвръща със злоба и завист. Втората степен е физическо упражняване на силата и прилагане на контрол навлизащ в личното пространство на другият. И третата степен е терор, или дори достигане до отнемане на живота на другият. Почти всички древни езически народи са достигали до момент в който са извършвали човешки жертвоприношения. Имаме някои исторически факти свързани и с археологията, че когато се е стигало до жертвоприношения на хора и най-вече на безпомощни деца. Когато голяма част от народа е стигал до състояние да одобрява едни такива убийства, тогава Бог се е намесвал и е унищожавал този народ, за да не заразява и други със тази порочна практика.
Тук не може да става дума за право на тези хора да живеят, Бог им е дал живота, дал е животът и на децата и хората, които се пожертват. Бог има право за да не нараниш и да не отнемаш повече чужди животи, дадени от Твореца, да отнеме твоят. Бог има това право, защото Бог ти го е дал този живот и го поддържа всяка секунда, и ако не оценяваме цялата тази грижа и служба от Божия страна, ако не оценяваме този дар, то ние нямаме и правото да го притежаваме. Просто е, грехът рано или късно води до там и Бог заради нас спестява някои от крайните му фази на проява, като по милост към тях отнема живота на тези, които са щели да достигнат до тях. А на други оставя живота, давайки им още много шансове и откровения на Своята любов, за да покаже пред целият всемир Своето търпение и любов.
Само Той знае сърцата на хората, само Той знае дали някой все пак ще приеме и чуе Божият глас.daylight, 2009-06-13 15:48:14
Проследих последните ви коментари и искам да кажа твърдо, че Бог не е различен нито в старият нито в новият завет. Дори мога да кажа, че единствените 2 страници от Библията, които не са Боговдъхновени и нямат абсолютно никъкво библейско основание са тези на които пише Стар завет и Нов завет. Още от древни времена Бог е показвал по уникално красив начин Своята задълбочена любов към нас хората, но грехът не е нещо което засяга САМО личността, в която пребивава. Давам 2 примера сатана беше единственият в който грехът започна и до какво доведе, до това че 1/3 от ангелите започнаха братоубийствена война срещу Бога и останалите ангели. Защо сатана не си седеше кротко да си мисли различно, да се има за равен на Бога в своите си очи? Защото грехът го подбуждаше към зло и разруха, защото той не се задоволяваше с това, искаше всички останали да му се подчиняват. Той имаше красота, мъдрост, съвършенство във всяко свое дело, имаше и власт и високи отговорности, но той искаше още нещо, което нямаше как да му принадлежи - позицията на Бога, да бъде равен на Бога с други думи да бъде Бог.
Петров, 2009-05-25 11:42:05
Добре, нека да се върнем към началото.
Казахте, че имате проблем, защото не разбирате дали Йеова и Отец са едно и също.

Обясних Ви ясно и просто нещата: Йеова и Бог Отец са едно и също. В Стария завет основно ни се открива характера на Бога като Законодател. Дават се заповедите, а Бог е огън пояждащ за народа си ако не ги спазва. В Новия завет ни се открива второто лице на Бога като Ходатай, а след това и третото като Утешител (Святия Дух).

Вашата теза е друга: четири хиляди години от Адама до Христа Бог подло и преднамерено се представя за този, който не е. И изведнъж решава да се покаже какъвто е.
Обясних Ви защо подобно разбиране не е библейско и меко казано нелепо. Насажда се такава представа за Бога, която мигновено да отврати всеки искрен и здравомислещ човек. Честно казано и аз не бих вярвал в Бог, който се гаври 4000 години за да се представи накрая какъвто е.
Обясних Ви, че тази хипотеза означава, че Бог е или садист или още по-лошо означава, че цялото Слово в Стария завет е от дявола. В духовния живот няма средно положение и ако там не е Бог идва дявола, кривопредставения Бог не е нищо друго освен дявола.
Нашият Бог не е такъв, той не се гаври с народа си, той е установил справедливи правила за борбата, дал е шанс на всеки за спасение.
Нищо от това, което Ви писах не е плод на егоизъм. Вие се интересувате – аз ви казвам. А сега излиза нещо друго – всъщност вие не се интересувате, а имате точно изградена теза, която пропагандирате.
Смятам че се каза достатъчно по темата. Помислете върху Бог Авраамов, Бог Исаков и Бог Яковов, върху Бог е любов, но и огън пояждащ и само ако имате конкретни въпроси, по които бих могъл да дам мнението си.григор, 2009-05-23 01:10:48
***В Стария завет се открива Бог Отец, който е олицетворение на закона! ***И аз се повтарям: "22 А плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност,23 кротост, себеобуздание; против такива неща НЯМА ЗАКОН". (Галатяни 5) "Закон има тогава когато липсва любов.Само при липса на любов се нарушават заповедите.А Бог Отец е Бог -Любов.
***Законът не проявява милост, не е работа на закона да обича***Щом Бог Отец е олицетворение на закона и не е работа на закона да обича, как е Бог на Любовта и Мира?А Христос проявява милост към грешните.Мисля че не са нужни примери.И прави това от името на Бог Отец...
Относно Бог Авраамов,Исаков.Яковов, а също така григоров и Петров,наистина нямам готов отговор.нужно ми е време да прочета отново и да помисля.
григор, 2009-05-23 01:09:59
***Това, което пишете няма нищо общо нито с Библията, нито с Бога, нито със здравия разум***Да цитатите ги взех от книгата "Ян Бибиян".Няма нищо общо с Бога защото не говорим за Него може би.Може би имам разбиране различно от християнските догми,но разсъжденията ми са по Библията.А за здравият разум наистина е така.Ако имах здрав разум отдавна да съм се отказал да пиша за да водим с господин Петров битка на " еготата" ни кой е по-прав.Бих желал да стигнем до истината,да си отговорим на неща за които обикновено християните си затварят очите и не искат да си ги обяснят макар,че виждат явно противоречие.( а може би нищо не виждат).Слава Богу, че администратора все още ме търпи...Все пак сайтът се нарича "Дух и Истина".Нека да я открием тази истина.Тя ще ни направи свободни.Готов съм да чуя всякакви мнения,но не и обвинения,защото тогава няма да открием истината.
****А къде е бил Исус Христос, къде е бил Бог Отец през цялото това време през което в продължение на хиляди години Йеова според Вашата логика се е гаврил с народа си? *****Ами бил е там където вие ми казахте:****"В тази борба Бог Отец се оттегля ..."****Но не съм съгласен ,че Бог се е гаврил с народа си.В този контекст евреите действително са били избрани за да изпълнят не леката задача да представят Бог за този който НЕ Е, за да осъзнаем кой Бог Е Задачата им е била трудна ,отговорна и най-вече опасна.(много е трудно да се излезе от това положение затова идва и Христос да ги спаси,а чрез тях и всички останали).Както писах Йехова означава "същният" ,"този който е".Името е правилно,но образа е обърнат.Проявленията са на този който НЕ Е. А нима противоположността на Бога не е дявола...Петров, 2009-05-22 15:55:49
Това, което пишете няма нищо общо нито с Библията, нито с Бога, нито със здравия разум.
Както и да разгледаме тези разсъждения никак не се връзват. А къде е бил Исус Христос, къде е бил Бог Отец през цялото това време през което в продължение на хиляди години Йеова според Вашата логика се е гаврил с народа си? Кажете къде според Вас са били Исус и Отец и защо не са спряли Йеова?
Ще повторя още веднъж: В Стария завет се открива Бог Отец, който е олицетворение на закона! Може би знаете каква е функцията на закона? Законът не проявява милост, не е работа на закона да обича. Съдът съди, а царят, или президентът помилва.
Ако имате желание да го разберете ще продължа да ви обяснявам.

А разсъждавахте ли върху
Бог Авраамов, Бог Исаков и Бог Яковов?


григор, 2009-05-22 14:56:12
Следващият цитат напълно противоречи на това какво препоръчва старозаветният бог да правим с враговете си. Обърнете внимание, казва се "чули сте че е речено", а не Бог (Отец) каза така..." 43 чули сте, че е речено: Да любиш ближния си, и да ненавиждаш врагът си. 44 Но АЗ ви казвам: (от името на Моя Отец) Любете враговете си, благославяйте тия, които ви кълнат, правете добро на тези, които ви ненавиждат, и молете се за тия, които ви правят пакост и ви гонят: 45 за да бъдете синове на Отца вашего, който е на небеса: защото той повелява на слънцето си да изгрява на злите и на добрите, и дава дъжд на праведните и неправедните. 46 Защото ако любите любящите вас, коя заплата имате? Не правят ли това и митарите? 47 И ако поздравявате само братята си, що повече правите? Не правят ли така и митарите? 48 И тъй бъдете съвършени и вие, както е съвършен Отец ваш, който е на небеса.(Матей 5 :43-48) От този цитат излиза ,че бога от старият завет е бил несъвършен... В новият завет се утвърждава,че Бог е Бог на Мира и Любовта: " Най-после, братя, здравейте. Усъвършенствувайте се, утешавайте се, бъдете единомислени, живейте в мир; и Бог на любовта и на мира ще бъде с вас." (2 Коринтяни 13:11) "22 А плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност,23 кротост, себеобуздание; против такива неща НЯМА ЗАКОН". (Галатяни 5) " Бог е любов" (Йоан 4:8 ) ...Ето още два цитата за сравнение на старозаветният и новозваетният Бог. " Тогава Соломон говори: " Господ е казал, че ще обитава в мрак." (3 Царство 8:12) ; и втория цитат за Бога Отец КОЙТО НИКОЙ ЧОВЕК НЕ Е ВИДЯЛ... " Който сам притежава безсмъртие; обитавайки в НЕПРИСТЪПНА СВЕТЛИНА; Когото никой човек не е видял, нито може да види; Комуто да бъде чест и вечна сила. Амин."(1 Тимотей 6:16)


григор, 2009-05-22 14:51:53
Нима един родител не обича еднакво и послушните и непослушните си деца?Ако всички божии деца, всички хора за които е създадено небето и земята се разделят на послушни и непослушни божии деца, нима баща им ще изпрати "послушните" да наказват , да унищожават " непослушните". Няма ли да превърне така тях самите в непослушни , лоши деца.?!А "ближен" според Христос не е задължително този с който имаш кръвно родство, а този които ще прояви милост,ще се отнесе с любов към изпадналия в беда...Това може да бъде всеки, а в идеалният случай това са всички хора по земята тъй като е невъзможно да се живее без да се съобразяваме с законите на единството и непрекъснатостта на живота,и взаимосвързаността на всичко и всички . Ако някой някъде е гладен ,това е защото някъде някой е придобил в излишък. Христос проявява милост към грешните, изпадналите в беда вършейки всичко от името на своя Отец, който по негови думи е и нашият Отец и Бог.


григор, 2009-05-22 14:45:38
И любещите родители наказват непослушните си деца.Но нима любещите родители заповядват на своите деца да прилагат насилие към своите братя и сестри (били те послушни или не) за да бъде добре на тях...Странно е ,че този бог поощрява убийството противоречейки си на шестата заповед "не убивай" .Числа31.7"И воюваха против Медиама спред както господ заповяда на Мойсея и убиха всичко мъжко.(числа31.15)И Мойсей им рече,оставихте ли живи всичките жени? (31.17)Убийте сега всичките мъжки от децата,и убийте сега всяка жена която е познала мъж,като е лежала с него.(31.18)А всичките момичета,които не са познали мъж,които не са лежали с такъв оставете за себе си." Тук има противоречие с Ездра(прочети 10:3) На бога са пренесени в жертва и хора...(числа 31.40)"И човеците бяха 16 хиляди,от които данъка за Господа беше тридесет и двама души."(става въпрос за "възвишаем принос господу" който се принася чрез изгаряне...) А и на много хора вече е ясно, че прилагането на наказания (насилие) към непослушните деца не ги прави по- добри.Нима Бога който е Любов не е разбирал това...Тук е ясно ,че старозаветният бог разделя хората на свои и чужди. Десетте божи заповеди се прилагат към своите и тези които ги нарушават трябва да се убиват жестоко от хората с камъни.Тук отново се допуска нарушение на шестата заповед.Но заповедите "не убивай,не прелюбодействай, не кради и не пожелавай нищо което е на ближния" не се спазват изобщо към чуждите, тъй като те не се определят като ближни. Мародерството и насилието при водене на войни срещу чуждите,лошите, нелюбимите на бога е било нормално и ненаказуемо, а в някои случаи и толерирано от бога.Да се вземат "користи" се определя като нещо добро,но не така се определя според Христос.


григор, 2009-05-22 14:31:39
Христос цитира много пъти в евангелията когато го питат какъв е закона шесте заповеди отнасящи се за взаимоотношенията между хората,но НИКОГА не цитира първите четири,а в повечето случаи ги променя, или нарушава според старото разбиране (например съботният ден). "Знаеш заповедите: "Не убивай"; "Не кради"; "Не лъжесвидетелствувай"; "Почитай баща си и майка си";" (Лука 18-20). Той подчертава че Бог е един и единствен и няма други богове."Ти право каза, че Бог е един; и няма друг освен Него; 33 и да Го люби човек от все сърце, с всичкия си разум, и с всичката си сила, и да люби ближния си като себе Си, това е много повече от всичките всеизгаряния и жертви. 34 Исус, като видя, че отговори разумно, рече му: Не си далеч от Божието царство. И никой вече не дръзна да Му задава въпроси(Марк12)". Тук виждаме,че Истинският Бог (този който слави Христос) е Един и да се обича този Бог е много повече от всичките всеизгаряния и жертви.Този който изискваше всеизгарянията и жертвите твърдеше да нямаме други богове освен него...Един е творецът и пазителят на сътвореното. Първата заповед трябва да се разбира да нямаме други богове освен Истинският Бог...Бог е Дух и никой не може да създаде подобие на Светия Дух.Но кой е Истинският Бог? Може ли Бог да бъде ревнив, войствен, зъл и кръвожаден и да бъде Бога на Любовта , да бъде Любов?!Счита се ,че старозаветният бог е бил кръвожаден и отмъстителен защото ненавижда греха, но в същото време обича доброто и праведността. Или той въздава за беззаконието и показва милости за тези които спазват заповедите му.


григор, 2009-05-22 14:24:06
Старият бог иска да му служат за това което е извършил конкретно за еврейският народ-извел ги е от робство.Бога е ревнив,наказва тези които го мразят и техните наследници до четвърто коляно и показва милост на тези които го обичат до хиляда поколения. Странното е,че ние считаме ревността за лошо качество,а "ревнивият Бог " за " добър". Четейки закона става ясно,че първите четири заповеди са дадени от определен Бог до конкретен народ и се изисква да се изпълняват заради конкретни условия -извеждането от Египет.Не е логично един бог да възвеличава всяко разделение, всяко превъзходство, да има свой избран народ и да е Бога на Любовта.Как можеш да имаш любимци и да си справедлив?Бог е дал силата на слънцето да свети еднакво за всички.. Да поразсъждаваме над всяка заповед.Първата заповед е да нямаме други богове освен Иеова.Третата да не се споменава напразно името му.Странно защо "Иеова" (най-близко може да се преведе като "същният" ,"този който е") не се споменава от Христос нито веднъж в новият завет. Вероятно защото Иеова е конкретен Бог на еврейският народ. Христос използва единствено обръщението "Отец" и напътства и останалите да се обръщат към Него така , защото той е Отец на всички хора...Но "Отец" е обръщение към баща а не е име.А и никой не нарича своят баща по име. Във всеки случай това не е много уважително. Едва ли Исус Христос не е произнесъл нито веднъж името на Бога от страх,че ще го произнесе напразно.В първата заповед става ясно че според Бог Иеова съществува наличието на други богове.


григор, 2009-05-22 14:15:22
Да.Моята идея е ,че старозаветният Бог е проявление на това което БОГ НЕ Е,И това е част от замисъла на Бога за да разберем какъв БОГ Е,По никакъв друг начин не мога да си обясня жестокостите и несправедливостите на старият бог.И разбира се всеки прави своя избор.За Бога който Е или за бога който НЕ Е.


Петров, 2009-05-22 11:37:29
ІV. Сянката и същината не може да бъдат разглеждани като обърнат и истински образ на Бога, защото Бог Отец, който ни се открива по време на сянката е истински, а не обърнат образ. Сянката е сянка в смисъл, че начина по който се развива борбата е показан в символи. Виждате как е в макета: Ной, семейството му, кораба, потопа. След това са агнетата, кръвта. В същината идва вече нещо друго.
Важното е че всичко това е част от един общ план, спасителния план за водещата се жестока духовна борба. Смисъла на живота на земята и мисията на всеки, който се е родил тук е да участва в тази борба и да избира на чия страна се нарежда. Ако не разберем това, ако си мислим, че има друг шанс за спасение, че прасето ще стане щъркел а след това ще стане съвършено се заблуждаваме.
И за размисъл за да разберем защо Йеова и Отец са едно помислете върху
Бог Авраамов,
Бог Исаков
Бог Яковов.Петров, 2009-05-22 11:37:00
ІІІ. Започвам да разбирам идеята Ви, но мисля, че трябва да я преосмислите.
Доколкото разбирам от Йоана 8 правите извода, че бога на юдеите, които разпънаха Христос е Йеова, а не Бог Отец на нашия Господ.
Такава логика не може да се изведе. Нали в Йоана сам Исус им казва, че баща им е дявола. От това не следва, че Йеова е дявола, нали така? Това, което следва и Исус им го казва е много просто и ясно: “Ако бяхте Авраамови чада, Авраамовите дела щяхте да вършите”. Бог Йеова си е Бог Йеова, т.е. Отец, но евреите загубиха привилегията си да се наричат избран Божи народ поради тази грешка. Това според мен е пределно ясно – проблемът е в Божия народ, който загуби благословението си. Това не е грешка на Бога им, когото те замениха с един друг отец – както казва Исус - дявола. А Отца и Сина са едно, както знаете.
Ако твърдим, че Йеова е дявола излиза, че целия стар завет е време, в което Бог го е нямало.григор, 2009-05-21 17:09:29
**** Притчата, която разказвате няма духовна стойност тъй като нищо подобно не се е случило на небето. Оттук и изводите, които правите от нея като разбиране за Бога не почиват на истинската, т.е. библейска основа.****Точно така са разсъждавали фарисеите когато Христос е поучавал с притчи .Те са нямали библейска основа.Е за това и са го разпънали на кръста...Разбира се че нищо такова не се е случило на небето-това е притча.Тя само служи за разкрепостяване на закоравялото съзнание.Затова Христос е използвал притчи.
Първосвещенниците са искали да убият Христос и са го направили в крайна сметка, защото просто са следвали заръките на бога си (сянка)
"Второзаконие 13:1-5
1. Ако се въздигне всред тебе пророк или съновидец и ти означи знамение или чудо,
2. и се сбъдне знамението или чудото, поради което той ти говори, казвайки: Да идем след други богове, (които ти не си знаел), и да им служим, -
3. да не слушаш думите на оня пророк или на оня съновидец; защото Господ вашият Бог ви изпитва, за да узнае дали любите Господа вашия Бог с цялото си сърце и с цялата си душа.
4. Господа вашия Бог да следвате, от Него да се боите, Неговите заповеди да пазите, Неговия глас да слушате, Нему да слугувате и Нему да сте привързани.
5. А оня пророк или оня съновидец ДА СЕ УМЪРТВИ;

Идва Христос на земята. Прави чудеса от името на някакъв Бог Отец, който е Любов, който на юдеите им се вижда доста различен от техния ревнив бог Йехова, затова техните равини отварят Петокнижието, виждат какво е казал Йехова за такива пророци, и затова и го умъртвяват, точно според заповедта. Даже и грях нямат пред техния бог, защото той им е заповядал да сторят това.

А малко преди да го разпънат им казва Христос за техния бог, че е човекоубиец и баща на лъжата...Прочетете Йоан 8:31-59

григор, 2009-05-21 17:06:15
****Борбата се развива в строго определени етапи – макет, сянка, същина и съдебно време.****
С това съм съгласен и това не противоречи на моя начин на обяснение.Сянка и същина- обърнат и истински образ на Бога.Ако считате сянката за нещо реално,това е друг въпрос.Само че аз не харесвам думата борба , защото хората я приемат буквално и за това водят и религиозни войни и работят за ...луцифер....Ние си обясняваме всичко с бунт и борба защото такова е съзнанието ни на този етап.Заменил съм я със съвършен замисъл на Бога.
****Реално с този дух, който казвал че е светлина се е случило нещо друго****Какво точно се е случило едва ли някой може да каже.В притчата се говори за духа който е заложен във всеки човек.Обяснението за луцифер не противоречи на моя начин на разсъждение
*****Що се отнася до пробите и грешките също няма такова нещо – дадена ни е истината, това е закона. Спрямо него ние или грешим или го спазваме, но не може да се каже, че истината се появява в резултат от проби.***** Спазвайки дадената истина-закона фарисеите довеждат жена хваната в прелюбодейство.(не спазва седмата заповед от закона)." Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: КОЙТО ОТ ВАС Е БЕЗГРЕШЕН нека пръв хвърли камък на нея."(Йоан 8:7)За това съм писал по рано...Петров, 2009-05-21 10:14:40
В тази борба Бог Отец се оттегля за да даде възможност на непадналото селение да се увери в погрешността на предлаганата от Люцифер алтернатива. За целта нашата планета се преустроява като бойна арена на борбата на двата духа. Борбата се води по правила и се наблюдава и записва от небето.
Борбата се развива в строго определени етапи – макет, сянка, същина и съдебно време.
Макетът е до Ной, Сянката е в Стария завет, стария Израил. Същината е от Христа до нашето време, когато започва четвъртата част от борбата – съдебното време, с приключването на борбата и ликвидирането на последиците от бунта.
В крайна сметка нито един от падналите ангели, или една трета паднали ангели няма шанс и не се спасява, а техните места в небесните селения се заемат от живелите на земята и възкресени.
Така че можем да кажем че няма два образа на Бога в библията. Има различни етапи на духовната борба, в които активната роля е на определено лице от Троицата. Що се отнася до пробите и грешките също няма такова нещо – дадена ни е истината, това е закона. Спрямо него ние или грешим или го спазваме, но не може да се каже, че истината се появява в резултат от проби.Петров, 2009-05-21 10:14:17
ІІІ. Притчата, която разказвате няма духовна стойност тъй като нищо подобно не се е случило на небето. Оттук и изводите, които правите от нея като разбиране за Бога не почиват на истинската, т.е. библейска основа.
Реално с този дух, който казвал че е светлина се е случило нещо друго. Прочети Исая 14 глава, много ясно е описано:
“12 Как си паднал от небето, ти Деннице, сине на зората! Как си отсечен до земята, ти, който поваляше народите;
13 А ти думаше в сърцето си: Ще възляза на небесата, Ще възвиша престола си над Божиите звезди, И ще седна на планината на събраните богове към най-крайните страни на север,
14 Ще възляза над висотата на облаците, Ще бъда подобен на Всевишния.
15 Обаче ти ще се снишиш до преизподнята, До най-долните дълбочини на рова.”
Денницата, синът на светлината, наричан в небето Люцифер е било най-висшето Божие творение. Това творение пожелава мястото на Божия Син, Княза на мира като предлага една алтернатива на установения в небесните селения ред. Още преди това да се случи се провежда Тайния съвет, на който се начертава стратегията за борбата.
Люцифер успява да увлече в бунта си една трета от цялото небесно селение. Започва борба, в резултат от която Княза на мира, познат ни повече като Исус изгонва Люцифер и неговите ангели от небето.григор, 2009-05-20 19:40:24
"Ако обаче приемем, че представата ни за Бога зависи от нас самите то това означава че няма Бог . Знаете атеизма какво твърди – че Бог е някакво отражение на нашите мисли и представи".-Не това по никакъв начин не означава ,че няма Бог ,а означава ,че се молим и служим на лъже-богове...григор, 2009-05-20 17:43:17
Ето една притча :Имаше едно време дух, който познаваше себе си като светлина. Той беше нов дух и естествено беше нетърпелив да има изживявания. "Аз съм светлината", казваше той, "Аз съм светлината." Но Цялото знаене и непрекъснатото повтаряне на този факт не можеше да замени изживяването да бъдеш светлина. А в света, в който този дух се беше появил, нямаше нищо друго освен светлина. Всеки дух грееше с блясъка на великолепната му светлина. Намирайки се в средата на най-величествената светлина, от която той беше част, духът не можеше нито да види, нито да изпита себе си като Този, Който Той Е Наистина.
Случи се така, че духът копнееше ли копнееше да познае себе си. И копнежът му беше толкова голям, че един ден Бог му каза "Знаеш ли, Малкия, какво трябва да направиш, за да задоволиш копнежа си?" "Какво, Боже? Какво? Бих направил каквото и да било!", отвърна духът. "Трябва да се отделиш от нас останалите", му каза"и да призовеш върху себе си мрака". "А какво е мракът, Боже?, попита малкият дух. "Онова, което ти не си", му отговори и той Го разбра.
Духът така и стори. Откъсна се от Всичкото, отивайки даже в друг свят. В този друг свят духът имаше силата да призове в изживяванията си всякакви видове мрак, което и направи.
Но от средата на мрака духът проплака: "Татко, Татко, защо ме изостави?" А Бог отговори: Аз никога не съм ви оставял и съм бил до вас, винаги готов да ви напомня Кои Сте, готов, винаги готов да ви повикам в къщи. Затова бъдете светлина сред мрака и не го проклинайте. И не забравяйте Кои Сте в мига, в който сте заобиколени от онова, което не сте. И отдайте почитта си към творението, даже когато се стремите да го промените.григор, 2009-05-20 17:38:49
Моето разбиране е по- различно.В библията присъстват два образа на Бога. Истинният образ и неговото отражение (обърнат,обратен образ).Замисълът на Бога е съвършен.Той включва и този обратен образ.Бог Отец е Истинният Бог,верният образ.Раждането на хората на земята се явява "изгонването от Рая" и опитването от "плода на дървото на доброто и злото".Преценките за добро и зло се основават на опита чрез сравнение на противоположностите.Човек придобива опит в материалния свят чрез изживяване на определени събития. Изживяванията могат да бъдат добри и лоши,положителни и отрицателни,приятни и неприятни.Лошите,отрицателните,неприятните за нас събития определяме като грешки и се стараем да не ги повтатяме.Или човек се учи от грешките си.За да знаем какво е светло трябва да побъдем в тъмнина.За да изживеем какво е топло трябва да го сравним със студено.За да изживеем какво е Обич ,трябва да изживеем и не-обич.За да изживеем какво е Мир трябва да участваме във война... За да разберем какъв Е Бог, трябва да видим какъв Той НЕ Е. Христос -Спасителя идва за да ни разкрие Истинния Бог .Замисълът на Бога е да изживеем това което НЕ СМЕ за да разберем КАКВИ СМЕ (първоначално създадени по божий образ и подобие). Намерението на Бога за нас е, ние да познаем себе си като Него... Целия живот на Исус Христос на Земята, смъртта му на кръста и последвалото го възкресение са да ни покажат Истинския,Реалния,Живия Бог който трябва да стане за нас пример за подражание.Подражание в мислите си (Христово съзнание),думите и действията си.
Петров, 2009-05-18 11:05:13
ІІ.
Трите лица имат различни качества и проявления. В коментара си казвате нещо изключително ценно – че ние си представяме Бога така както изглеждаме самите ние. Това е изключително важна отправна точка. Ако обаче приемем, че представата ни за Бога зависи от нас самите то това означава че няма Бог . Знаете атеизма какво твърди – че Бог е някакво отражение на нашите мисли и представи. Следователно нещата стоят точно обратното – Бог ни се открива толкова и доколкото можем да го възприемем.
Във връзка с третия въпрос, който Ви бях задал Библията представя ясна хронология и логика на последователността, с която Бог ни се открива. Ако не я разбираме това води до погрешна представа и мнозина се съблазняват и похулват. В Стария завет ни се открива Бог отец, дървото на познаване на добро и зло, закона, десетте заповеди. Това е строг характер на законодател с правила. В новия завет човечеството е узряло да познае живота и любовта – Исус Христос. В края на времето човечеството узрява да познае Бога в пълнотата му в ролята на Святия Дух вече не като Утешител, а като Съдия.

В целия период до идването на Христа представата за Бога е сходна тъй като той ни се открива като такъв, позволява ни да го познаем като такъв, защото сме готови да го разберем само като такъв.Петров, 2009-05-18 11:04:17
І.
Когато казвате, че си представяте Бог като Отец, Майка, Син, Дъщеря, Свети дух следва да имаме предвид, че майката и дъщерята не са Бог. Майката е “Бог” при някои изповедания, които отхвърлят Исус Христос и го заместват било с негов заместник, носещ официално титлата “Заместник на Божия Син” или с майка му. Дъщерята също не е Бог. Дъщерята е църквата, невястата на Сина. Както вероятно знаеш небесните същества, ангелите не се женят и омъжват и не се размножават. Тази творческа способност е дадена само тук на земята на хората. По този повод е известно също така, че Бог е създал човека малко по-долен от ангелите.
Така че Бог е троичен и включва Бог Отец, Бог Исус Христос и Бог Святи Дух. Виж колко добре е представено това в райската градина (Битие 2): там имаше дървото на живота всред градината и дървото на познаване доброто и злото и реките, излизащи от Едем. Известно ти е вероятно, че дървото на живота е Исус, дървото на познаване на добро и зло е символ на Бог Отец и закона, а реките са благодатта на Святия Дух. С това Бог повдига завесата и ни открива как е устроено небето и как изглежда самият Той.григор, 2009-05-17 00:07:11
Триединството може да се разгледа като "родител-рожба" или като "онова, което ражда и онова, което е родено". Като добавим и третата част от Светата Троица, получаваме отношението: "онова, което ражда/онова, което е родено/онова, което е". Триединната Действителност е подписът на Бога. Тя е божественият модел. Връзката "три, събрани в едно" се намира навсякъде в царството на възвишеното. Някои от религиозните експерти са описали Триединната Истина като Баща, Син и Свети Дух. Психиатрите използват понятията свръхсъзнание, съзнание и подсъзнание. Духовните водачи казват разум, тяло и душа. Някои от учените разглеждат нещата като енергия, материя и етер. Някои от философите казват, че нещата могат да се приемат за истина само когато са истина в мисълта, думите и действията. Когато обсъждаме времето, говорим за три времена: минало, настояще и бъдеще. по подобен начин съществуват три момента във възприятието ни: преди, сега и после. Когато става дума за пространствени отношения(независимо дали е във Вселената или в различни точки в собствената ни стая), разграничаваме тук, там и пространствата помежду.григор, 2009-05-16 10:58:27
На първи въпрос -да, на втория- да и не само троичен а да кажем Отец,Майка,Син,Дъщеря,(и жените могат да придобият Христово съзнание),Свети Дух . Но ми е трудно да си го представя като любящ Бог на повечето места в Старият завет . Там "Бога на Силите" ми звучи като "насилник". Страха от Бога не е Любов към Бога...На третият въпрос-да ,моята логика или идея е че ние си представяме Бога така както изглеждаме самите ние.Каквото е нашето съзнание,мислим че и такова е съзнанието на Бога.Бог е огледало на самите нас.Ако искаме да видим Бога на Любовта самите ние трябва да сме Любов.Проблема според мен е че все още много хора са "влюбени" в стария образ на Бога защото това виждат в "Огледалото" и поддържат този образ.Затова и се оправдават войните и насилието с божията воля.


Петров, 2009-05-14 13:03:52
Да, Йеова и Бог Отец са едно и също, но не цитати Ви трябват.
Въпросът, който Ви мъчи показва, че най-вероятно има други не по-малко сериозни въпроси, на които трябва да си отговорите за да разберете защо Йеова и Бог Отец са едно и също.
Например:
1.Вярвате ли , че Исус Христос е Божи Син
2. Как си представяте Бог и Той троичен ли е (Отец, Син и Святи Дух).
3. Мислите ли, че има определена логика и идея, по която различните лица на Бога се проявяват и каква е тя?
Ако отговорът на тези въпроси е "да" бих могъл да Ви помогна да намерите отговора на въпроса защо Йеова и Бог Отец са едно и също.


григор, 2009-05-02 15:30:30
Прочетох всичките коментари по долу ,но не можах да си отговоря на въпроса който ме мъчи от дълго време-кое ни дава право да мислим , че Бог Йехова от Стария Завет е Бог Отец от Новия Завет Когото слави Исус Христос.Името Йехова не се споменава нито веднъж в новият завет.Нуждая се от цитати и доказателства за това.Цитатите които аз съм открил поне на мен доказват обратното.Предварително благодаря!


колегите от строежите ме наричат башмайс, 2009-04-23 18:54:55
господ е един и не обича разделението!


Администратор, 2008-04-21 10:19:08
Здравейте Eрнест,

Благодаря за бележката, действително сведенията за тази монахиня и нейния език са доста противоречиви, така че премахнах този пасаж от статията.


Eрнест, 2008-04-19 16:55:42
Сериозна статия, но забелязах една грешка монахинята
Хилдегард (1098 - 1179) фон Бинген струва ми се бе фамилията й не е говорела езици от Святия Дух, но е имала таен език, била е от дугата страна, описала е дори когато й се явила богинята. Има списък на 1100 думи от нейнийя език.
Ернест


Памир, 2008-02-19 09:43:55
Здравей Таня,

Може би имаш предвид "От плодовете им ще ги познаете".

Мат. 7:15 "Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас с овчи дрехи, а отвътре са вълци грабители. 16 От плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни, или смокини от репеи? 17 Също така, всяко добро дърво дава добри плодове, а лошото дърво дава лоши плодове. "таня, 2008-02-18 19:59:44
моля, къде да намеря израза "По делата ще ги познаем" ?
благодаря


rosen, 2007-12-17 21:07:05
hora az vqrvam 4e vseki koito prizove imeto na Isus 6te se spasi i 6te ima spaseni ne samo ot evangelski carkvi no i ot katoli4eski i pravoslavni i vseki edin koito prizove Imeto mu 6te se spasi www.avgustinov.blog.bg bloga mi


....., 2007-09-06 01:58:32
Без намерение да обидя някого искам да попитам: Невъзможно ли е човек да няма мисия в живота?Невъзможно ли е човек просто да живее единствено, за да стигне до края на житейския си път?Владимир, 2007-07-28 15:09:20
за марушка имам препоръката да почне отначало,от битие,и нека се концертрира на глава1:26.А за тези които имат мнение за Петдесятните христиани,нека да си припомнят първо коринтяни.Ако вообще са го чел.Ще им помогна глава12:1до край и т.н.Като цяло поздравявам всички християни,и наи вече братята от петдесятните църкви,със псалом 133.А за това дали сме движение на петдесятници казвам Не сме,петдесятната църква стои в Христос,не се движи.Амин.


Администратор, 2007-06-21 10:21:07
Здравей Надя, този сайт няма форум, има само тематични коментари върху статиите.


Надя, 2007-06-20 19:19:52
Извинявам се , че пиша коментар без да е по темата , но как е линка на форума на сайта???


Надя, 2007-06-20 18:43:51
Не съм посещавала евангелска петдесятна църква , но няколко човека ми казаха , че преди да се даде Господната вечеря хората от петдесятната църква си мият краката взаимно.Вярно ли е това?


jeka, 2007-06-18 15:22:52
Zdraveite, nikoi chte mi kaze li kakvo oznachav 50-no dvijenie?
Zashtoto ne znam.
jeka


Иван, 2007-01-28 20:37:03
Аз редовно посещавам евангелска църква-(петдесятна).Препоръчвам ви да ходите редовно.Господ приема и добри и лоши хора.Ако оидете господ ще ви просветли и ще намерите правилния път.


Мартин, 2007-01-28 20:29:43
Има евангелска църква в град Стара Загора на супера на прохлада река Бидечка.


Plamen(ezdra), 2006-11-06 21:08:01
Privet.
Mnogo bih iskal da mi predstavite nqkoi Iehovistki saitove (ama da sa na bylgarski ezik).Marushka me zaintriguva s tova koeto e napisala.Predvaritelno vi blagodarq.
Bog da e s vsi4ki ,koito iskreno Go obi4at.AMIN


Еевангелист, 2006-08-22 16:50:21
Здравей Марушка,
Ето нещо насърчително тук:
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=christ&Number=1946067491&page=1&view=collapsed&sb=5&part=

Право да си кажа напоследък и аз нямам възможност редовно да посещавам църквата, и се опитвам да компенсирам със самообучение, което понякога се получава, а друг път не съвсем.
Помня, че отначало ходех съвсем редовно и Бог използваше това за да ми говори. Това беше една петдесятна църква, но по-важното е Бог там можеше да се усети - много често имах усещането, че проповедта на пастора е насочена директно към мен и моите конкретни проблеми или въпроси. Това наистина е нещо, което се усеща най-вече в църквата и сега когато нямам възможност редовно да ходя то ми липсва. Абе не случайно е написано в Новият Завет "Не преставайте да се събирате".


dvora, 2006-08-22 09:40:15
Псалом 138:1-2 (по славянски - 137):
"ЩЕ ТИ БЛАГОДАРЯ ОТ ВСЕ СЪРЦЕ,
ПРЕД БОГА (ЕЛОИМ) ЩЕ ТЕ ВЪЗПЯВАМ;
ЩЕ СЕ ПОКЛОНЯ ПО ПОСОКА НА ХРАМА (йЕРУСАЛИМ) И ТВОЯТА СВЯТОСТ; И ЩЕ БЛАГОДАРЯ НА ИМЕТО ТИ ЗА ТВОЯТА МИЛОСТ И ИСТИНА; ЗАЩОТО СИ ВЪЗВЕЛИЧИЛ СЛОВОТО СИ (ИИСУС) ПО-ВИСОКО ОТ ВСЯКО ТВОЕ ИМЕ!!!"


Евангелист, 2006-08-21 10:56:32
Честно казано не знам за какво говориш и кой е този "център Шамбала". Найстина звучи доста мистично - не мислиш ли че всяка по-голяма религиозна група си има подобен център?
Право да си кажа само през последната година съм чул толково много и всевъзможни учения и философии, че ако човек тръгне да ги изследва всичките няма да му стигне целият живот.
Както и да е, за мен лично Бог е отговорът на въпросите които попитах в предния постинг: защо съществуваме, на къде отиваме, какво става след смъртта. За това и човешкият стремеж към Създателят е съвсем естествен.
Относно обединението - май този въпрос е подробност от пейзажа без отношение към живота и смъртта. Аз повече се питам как бих могъл да опозная повече Бога и да се доближа по-близо до Него за да мога да чувам Неговият глас. За това и изучавам Библията - честно казано това не е просто книга, но понякога найстина имам усещането, че Бог ми говори. Друг път пък изобщо не разбирам написаното или минава доста време докато го разбера.
Господи, дай ни мъдрост чрез Твоят Дух, за да разбираме Писанието и да чуваме Твоят глас през всичките дни които си ни подарил на тази земя. Амин!

<>


Марушка, 2006-08-19 10:41:23
Здравейте Евангелист,
Точно за Библията, неправилно сте ме разбрали - аз я мисля за
най-достоверната книга в света - защото винаги описаните събития излизат наяве, това личи от археологическите разкопки. Бог ни е създал нас хората, а неговият син Исус Христос,който дойде в кръв и плът при нас хората,и който после Бог го възкреси след смъртта му /ние хората ще се спасим чрез Исус Христос.
Защото Бог толкова възлюби света,че даде собствения си син за нашето спасение.


Евангелист, 2006-08-18 18:09:52
Здравей, Марушка
Това, къде ти е мястото ти сама ще трябва да решиш. Но за мен самият факт, че си тук и се интересуваш от Библията говори, като чели е точно тук - знаеш че няма нищо случайно в живота ни.
Честно казано не разбирам нещо от последният ти постинг. Ти казваш, че величаеш Христос, но в същото време не смяташ за верни нещата написани в Библията за Него - т.е. че Исус е единственият път към спасение. Така ли е или по-скоро все още не си решила какво точно вярваш?
Би ли разяснила малко за твоят мироглед и как ти възприемаш цялата картина на битието - знаеш го философският въпрос: защо съществуваме, на къде отиваме, какво става след смъртта...
Например ти на няколко пъти казваш, че името на Бога е Йехова, но аз честно казано не разбирам защо името е толкова важно за теб, все пак ние не се молим просто на едно име, а на личност която се стремим да опознаем и да заприличаме на нея. Докато зад едно име би могло да стои какво ли не. Лично аз така ги усещам нещата и винаги съм се стремял да опознавам Бога - до колкото Той ми се открива - защото найстина никой не Го е виждал(освен съвременниците на Исус разбира се).


Марушка, 2006-08-18 16:29:03
Здравейте на всички,
Това го знам много добре, Петра, че Бог възкреси Исус Христос от мъртвите и чрез него ще се доближим до Бог. Аз никога не съм била против Исус Христос,също го величая. Към всички: Затова ако съм допринесла нещо за развитието на този спор съжалявам много и извинявайте на всички. Може би мястото ми не е тук при Вас.


petra, 2006-08-17 00:06:24
Марушка, какво се казва в Библията, че Исус е пътя, истината и живота. Ти без Исус не можеш да отидеш при Отец. Само чрез Христа имаме достъп до престола на Отца - виж Евреи.
Още се казва, че няма друго име дадено на човеците чрез което да се спасят, освен името на Исуса Христа - виж
Деяния 4:12
И чрез никой друг няма спасение; защото няма под небето друго име дадено между човеците, чрез което трябва да се спасим.
Спасява ме се единствено чрез името на Господа Исуса Христа
Римляни 10
9 Защото, ако изповядаш с устата си, че Исус е Господ, и повярваш със сърцето си, че Бог Го е възкресил от мъртвите ще се спасиш.
10 Защото със сърце вярва човек и се оправдава, и с уста прави изповед и се спасява

Божията благодат нека бъде с тебе.
Марушка, 2006-08-16 23:41:57
Никой човек не може да говори от името на БОГ. Всеки си мисли че познава неговото слово, но всеки си го знае за него си. Тъй , че никой не може да ме убеди,че името му не е Йехова. Аз се моля в молитвата с обръщение към него и чрез името на неговия единороден и благороден син Исус Христос. Признавам и двамата -
и баща , и син. Понеже сам Исус Христос,когато са го приковали на кръстта , се е молил към баща си: "Боже защо си ме оставил".
Да не би към самия него да се е обръщал?


petra, 2006-08-16 14:27:48
Здравейте!
Марушка казва
"ОБЕДИНЯ- ВАНЕ НА НАЦИИТЕ И РЕЛИГИИТЕ В ЕДИН ДУХОВЕН ЦЕНТЪР."
Обединяване да, но в Исус и чрез Исус - това казва Словото, което е истината.
Всичко е от Него чрез Него и за Него.
Колосяни 1:17
и Той е преди всичко, и всичко чрез Него се сплотява.
Йоан 15:5
Аз съм лозата, вие сте пръчките; който пребъдва в Мене, и Аз в него, той дава много плод; защото, отделени от Мене, не можете да сторите нищо.
В Него е цялото съвършенство и пълнота. Словото Го казва.

Марушка, може би се питаш защо ти насочвам погледа към Исус - защото Той е Начинателя и Усъвършителя на нашата вяра.
Само чрез познаването на Исуса можем да познаем истината и тя да ни направи свободни, а истината е Божието Слово.
Бог ни предупреждава чрез Словото Си, да се пазим от лъжеу-чения, лъже-пророци, да се пазим от вълците в овчи кожи.
Можеш да следваш и съвета, който апостол Павел дава в Солунци:
1 Солунци 5:21
Всичко изпитвайте; дръжте доброто

и още съвета на Йоан
1 Йоаново 4:2
По това познавайте Божия Дух: всеки дух, който изповяда, че Исус Христос дойде в плът, е от Бога;

Божията благодат нека бъде с тебе.
Нека с Божията помощ да вярваш истината и да не вярваш лъжата.


Евангелист,
Относно спасението има още нещо.
Казва се, че спасението е по благодат.
Тогава къде е мястото на делата?
Спасява ни вярата, която действа чрез любов и не само някакви си дела, а делата от вярата.
Правиш ли разлика от дела по закон и дела от вяра/като Авраам - Евреи 11 глава са описани /?
Още ще ти кажа, това което разбирам.
Едното условие е да сме безгрешни и няма да бъдем съдени т.е. ще бъдем спасени.
Другото условие е да не съдим и няма да бъдем съдени.
Лука 6:37
Не съдете, и няма да бъдете съдени; не осъждайте, и няма да бъдете осъждани; прощавайте, и ще бъдете простени;
Матей 7:1
Не съдете, за да не бъдете съдени.
Това е което разбирам засега.Евангелист, 2006-08-16 13:03:56
Пак съм аз :-)
Бих призовал към малко повече търпение и толерантност в постингите. Честно казано не виждам смисъл в подобна припряност и стремеж да покажам колко много разбираме от Словото Божие. И нека не изместваме постоянно темата на страни като например да коментираме кой какви разбирания има за антихриста.
Въпросът, който коментирах беше за това, как се спасява човешката душа от "страшният съд", както и това какви противоречия намирам в идеята за единна световна религия и Библията, която всички признаваме като Божието Слово към нас.
Просто няма никакъв смисъл в момента да почнем да спорим дали имало един, много антихристи и т.н. Това, което обаче има смисъл е например да кажем съвсем ясно че това което ние вярваме и което пише в Библията, е че всеки човек ще бъде съден според делата си. Както и фактът, че Исус е обещал вечен живот с спасение на душата от този съд и от ада за всички тези, които вярват в Него и се стремят да живеят като Него - с много любов и простителност към останалите.
Господи, помогни ни да бъдем смирени благовестители на Твоето Свято и Спасително Име. Амин!


dvora, 2006-08-15 23:25:46
ЕДНА ВЯРА, ЕДНО КРЪЩЕНИЕ... А НЕ МНОГО В ЕДНО!
И мюсюлманите чакат своя Махди - даже иранският президент Ахмадинеджад предрича, че това ще стане на 22-ри т.м. Някои дори считат, че това е самия той! Други казват, че след 10 дни ще почне световна ядрена война... А други, като Евангелист, вярват, че Антихрист ще дойде скоро (само дето туй скоро е от 2000 години)!
Мили ми Евангелист, Христос иде, а антихристи МНООООГО! И ЕДИН такъв НЯМА да има.
А Словото се чете в Дух и Истина, а не по плът!
Но пък на молитвите ти казвам АМИН, защото са добри!


Евангелист, 2006-08-15 17:50:29
Библията е божието слово - записано в една книга. Това е много важно да го знаем. Не случайно Християнството е оцеляло и се разраства вече 2000 години и не случайно броим новата ера от раждането на Исус.
Не знам, кои са религиите дето казваш, че очаквали месия - сещам се замо за един Месия и той вече дойде - преди 2006 години! Исус е Христос = Спасител или Месията, който очакваха старозаветните хора.
Това, което сега очакваме е Неговото повторно идване на земята и както писах по-долу това ще бъде за спасение на очакващите Го и за осъждение на останалите.
Стремежът към обединяване на религиите свързваме именно с наближаването на това събитие. Библията ни казва, че в последното време ще има един религиозен водач, който ще се стреми да подчини всички народи, но той няма да признава Исус, а е наречен Антихрист.
Проблема с обединените религии е именно там - те казват - "всеки път води до Бога", докато Библията ни казва, че само Христос е спасителният път! Също казват - "Бог е безкрайно добър и всеопрощаващ", докато Библията ни казва, че един ден ще бъдем съдени според делата си и никак не е без значение какво сме правили и в кого сме вярвали!
Боже помагай ни, за да намерим спасителният път до Теб. Амин!


Марушка, 2006-08-15 16:52:20
Здравейте на всички,
Да но не сме само ние,които очакваме Месията. Всички народи го очакват и вярват, че ще дойде. Защо да не стане ОБЕДИНЕНИЕТО.
След като всичко което пише в Библията започнаха да го изкарват че е истина, това го виждаме от археологическите разкопки. И след като БОГ е обещал ВЕЧЕН ЖИВОТ, той го е обещал не само на нас християните,но и на всички други религиозни общности,защото всички сме чеда на БОГ. И след като той обещал това,защо да не направи и това чудо ОБЕДИНЯ- ВАНЕ НА НАЦИИТЕ И РЕЛИГИИТЕ В ЕДИН ДУХОВЕН ЦЕНТЪР.


Евангелист, 2006-08-15 12:38:22
Знаем, го този универсализъм - подобно на филмите на дисни където всички са добрички и весели. Аз също съм мислил над този въпрос подобно на Марушка, но за съжаление такова чудо няма.
На всички ни се иска без значение как живеем един ден да сме в Божият Рай, но дори най-обикновените и ежедневни събития от живота показват друго: всяка постъкпа си има последици.
Библията ни казва същото "И тъй като е определено на човеците еднаж да умрат, а след това настава съд".
Ако някой се смята за безгрешен добре, но който е искрен пред себе си едва ли би твърдял подобно нещо. Именно затова Бог ни е дал добрата новина чрез Новият Завед, а именно че който вярва и очаква Господа (Исус) то той няма да бъде съден а ще бъде оправдан заради вярата си...
"...всеки, който вярва в Него не бива съден..."
"така и Христос, като биде принесен еднаж, за да понесе греховете на мнозина, ще се яви втори път, без да има работа с грях, за спасението на ония, които Го очакват"
Господ найстина ще дойде втори път и дано да бъдем от тези които Го очакват. Защото мащабното обединение за което говори Марушка ще бъде свързано със спасение за очакващите Го, но и със осъждане на тези които не са били искрени в търсенето на Бога.
Марушка, ти си изпитала веднъж Божията благодат при раждането, не се отказвай в търсенето, но се моли и Той ще ти открие пътят към спасението.
Господи, помогни на всички нас тук, които се опитваме да достигнем до Теб да познаем истината и да бъдем от тези които Те познават и Те очакват с цялото си сърце. Амин!


dvora, 2006-08-15 10:36:14
Ето, това няма да стане! Обединявашият бог, както казваш, е измислца на Ню Ейдж и източните окултни теософии!
Само тези, измежду всички народи по света, които вършат волята на Небесния ни Отец, могат да бъдат събрани при пришествието на Иисус под купола на звездното небе!
Защото НЯМА ДРУГО ИМЕ ПОД НЕБЕТО дадено на човеците, чрез което да се спасим и обединим с Истинския Бог - освен на Иисус (Йешуа, Имануел)!!!
Заратустра, Буда, Мухаммед, Кришна, Тангра... дори и да има нещо добро в ученията им, то не е спасително за душите ни и е отречено от Божия Дух!


Марушка, 2006-08-14 23:53:47
Забравих да пиша и това искам да допълня, че един ден ОБЕДИНЯВАЩИЯ БОГ ще обедини всички народи и религии в един духовен център и всички хора ще вярват в един БОГ-ТВОРЕЦА.


Марушка, 2006-08-14 23:53:46
Забравих да пиша и това искам да допълня, че един ден ОБЕДИНЯВАЩИЯ БОГ ще обедини всички народи и религии в един духовен център и всички хора ще вярват в един БОГ-ТВОРЕЦА.


Марушка, 2006-08-14 23:03:12
Здравейте на всички,
Искам пак да Ви съобщя,че наистина не съм от тази група, но съм убедена , че името на Бог е Йехова,защото всеки си има мнение. Но така или иначе всички религии имат различни имена на Бог. Само че всички религии произлизат от един духовен център, така че никой със сигурност не знай точно името на ТВОРЕЦА. За мен също така си мисля че няма значение името му,но все пак аз писах защо защитавам името на Йехова, понеже,когато бях бременна с дъщерята, ходех няколко пъти на техните събрания, но спрях понеже мъжът ми беше против това и приех неговата воля,за да не си разваля семейството. Родих нормално, първото раждане със сина беше със секциум, а много рядко е за жената която ражда с операция, да роди нормално, това ми го обясниха лекари,които ми казаха да вярвам в този,който ми помогна да родя нормално - и то за 15-20 мин.без болки.


Памир, 2006-08-14 12:54:26
Здравей Евангелист,

Всъщност аз не съм критичен към Марушка, а към нейното отношение към Библията - по-точно, това, че не се замисля над прочетеното. Искам да й помогна да потърси истината в Библията, да помисли върху цитатите, които й предлагаме. Иначе какво става - всеки да си цитира неговите книжки? Тогава защо по-добре не отиде на сайтовете на йеховистите - предполагам че и там има форуми.

Колко цитати примедохме от словото, които тя отмина без никакъв коментар. В същото време колко много йеховистка литература цитира.

Ако човек търси истината, не би ли трябвало най-внимателно да разсъди върху всеки стих от Библията, касаещ дадена тема?


Евангелист, 2006-08-14 12:12:13
Здравейте приятели,
Струва ми се, че някой от нас са прекалено критични към Марушка.
Все пак както самата тя казва, не е от свидетели на йехова и си има библия като моята :-)
Според мен има едно единствено условие, за това да достигнем до Бога и то е да Го търсим искрено (най-вече пред себе се). Ако това условие е налице то дори човек да попадне първоначално на нездраво учение, то Бог би му открил истината и би го привлякъл към себе си.
Нормално е човек, който от скоро изучава Библията, да има доста неясни въпроси, аз самият все още имам немалко такива въпроси. Важното е изучавайки Божието Слово, а също и питайки други хора имащи подобни въпроси да стигнем до верният отговор.
Това, което Маришка казва е много вярно - ако човек сам не достигне до истината, то това не е неговата истина :-) Така, че няма смисъл да я убеждаваме в каквото и да било, щом тя самата не ни е питала!
Единствено бих си позволил да я посъветвам първо да прочете Новият Завет и след това Стария Завет. Просто стария е по-труден за разбиране от съвременна гледна точка, а и Новият Завет понеже е насочен към съвремието (новата ера) то има по-голяма практическа насоченост към нас.dvora, 2006-08-13 13:46:18
Здравей Марушка,
Ти като не искаш, не пиши, но искам да ти кажа, че съм чела Б-та над 20 пъти изцяло и я чета всяка година подред + изследването. Имам всички възможни издания на български, гръцки, руски, еврейски, немски, френски, английски... и дори на китайски. И мога да ти заявя, че такова нещо като "оригинал" няма. Нашата (протестантска) Библия е преведена от Петко Славейков, който е ползвал английския вариант на Кинг Джеймс. Цитатите в НЗ са от Септуагинтата, която е смислов превод и някои оспорват. Други пък оспорват латинския превод - Вулгата....Ама навсякъде има доста преводни грешки, но спорът не е в това, а има ли Бог едно име или има много имена? ЙЕОВА ли е Неговото Име или има и други? (Не е Йехова, защото "хей" е БЕЗГЛАСНА и не се чете като "Х") . Препоръчвам ти да си купиш (или ползвай онлайн) Конкорданс, за да ти е по-лесно с текстовете! И така: Елоим, Йеова, "Ще бъда, който ще бъда" (преведено, като АЗ СЪМ, КОЙТО СЪМ) - Бог Авраамов....за последното пише: "Това е Името Ми довека!" (Изход 3:14-15) Но там се изреждат доста неща! В Изход 6:3 Бог казва: "Явих се на Авраам, Исаак и Яаков - Бог Всемогъщ, но не им бях познат с името Йеова.." Е, значи ли това, че е различен? - Не! Сам Бог обяснява кои са някои от имената Му в целата Библия! Изваждай си ги и ще видиш, колко е интересно. "Понеже Йеова, чието име е ревнив, е ревнив Бог !", "" и т.н. и т.н.
"Името Ми" често значи: МЕН! МОЯТА ЛИЧНОСТ! и съответно - Името Му = Неговото име, Бог, Него, Го...! Не осквернявайте Името Му (на Бога) = не Му съгрешавайте, не Го злепоставяйте с лошите си дела... Божието Слово не е само "буква" (буквално, плът), но е ДУХ и се разбира в духовен смисъл. Но вярвам, че когато четеш редовно, Бог ще ти открие тези неща!
Бог да те благослови!
ПП. Ако имаш нужда, питай ме каквото искаш на е-мейла. Ще ти отговарям САМО със Словото, ако знам!


Марушка, 2006-08-13 10:51:55
Вие май не искате да разберете. Така щом не искате да разберете,аз май наистина съм сбъркала адреса. Но ще Ви кажа само едно че чета БИБЛИЯТА - БОЖИЕТО СЛОВО и съм стигнала
до края на ІІ КНИГА НА ЦАРЕТЕ. Моята БИБЛИЯ - І СТР. пише така:
БИБЛИЯ
или
СВЕЩЕНОТО ПИСАНИЕ
на
СТАРИЯ ИЛИ НОВИЯ ЗАВЕТ

........

ВЯРНО И ТОЧНО ПРЕВЕДНА ОТ ОРИГИНАЛАима кръстБиблейско Дружество


А за името на Йехова - от най-съвремените разкрития и археологични разкопки,което даже и учените и археолозите го доказват. Така и спирам няма да пиша повече.


dvora, 2006-08-12 10:41:20
Здравей Марушка,
Пак нещо не си ме разбрала. Точно това казах, че йеховистите признават Иисус като Божий Син, но не и като Бог, което на практика е вид отричане от Него, защото Той е Единосъщен с Отца и е Бог - Отец на вечността. Не можа да разбереш, че Бог е ЕДИН, но все пак Триединен. Не са '"трима богове", както йеховистите лъжесвидетелстват, а ЕДИН! Йеховистите и Святият Дух не Го признават за Бог, а само за Божествена сила (енергия), което Го обезличава. Ама, наистина, мила, не си виновна ти, че не разбираш, а тия, дето ти мътят мозъка!
Бог да отвори очите ти и да излезеш от тая заблуда!


Памир, 2006-08-11 18:09:59
Марушка, така и не разбра че това е сайт за изучаване на Библията, а не за йеховистка литература. Колко време ще ти трябва, за да разбереш? Престани с тези измислици.

Защо не се захванеш да четеш и изучаваш Библията? Защо не отговори на нито един въпрос във връзка с цитатите от словото Божие? И как не можеш да разбереш, че Библията е критерий за истината а не книжките на йеховистите.


Марушка, 2006-08-11 17:40:14
Не е вярно че йеховистите не признават Исус Христос, аз писах досега и примери за това. И сега намерих една книжка от тях ,която се казва "Организирани,за да изпълняваме волята на Йехова" има една глава, още началната ІІ-ра глава, която се нарича : "Да признаваме ролята на Христос в Божията уредба.".......По време на земната служба на Христос станало ясно,че чрез него послужните хора ще се помирят с Бога./Йоан 14:6/. Като изкупител на човечеството,той дал живота си като откуп в замяна на мнозина./Мат.20:28/. Така че Исус не бил просто хубав пример за богоугодно поведение. Той станал главното действащо лице в изпълнението на целта на Йехова за човечеството. Единствено чрез Христос можем отново да получим Божието благоволение. /Деян. 5:31; 2 Кор. 5:18,19/. Благодарение на жертвената смърт на Исус и на неговото възкресение послушните хора могат да се радват на вечни благославии под управлението на Божието небесно Царство..........Като цар на Царството Исус Христос е получил от Бога грандиозната задача да поведе десетки хиляди могъщи духовни създания,за да прекрати човешкото управление на земята и очисти планетата от злото. /Пр.2:21,22; 2 Сол.1:6-9; Откр. 19:11-21; 20:1-3/. След това Божието небесно Царство с цар Христос ще бъде единствената управляваща власт над цялата земя /Откр.11:15/.
А ето и още доказателства за Божието име, в една от техните
тънка книжка "Божието име,което ще пребъде навеки": Показан е детайл от статуя на ангел с божието име - Йеова, намиращ се на гробницата на папа Климент ХІІІ в базиликата "Св.Петър",ВАТИКАНА.. .....ВТОРО: И като свърши говоренето с Мойсея на Синайската планина, Господ му даде двете плочи за свидетелството,каменни плочи,написани с божия пръст."/Изход 31:18/. Божието име се появява осем пъти в оригиналните Десет заповеди. /Изход 20:1-17/. По този начин Бог лично разкрил името си на хората - устно и писмено. ......ТРЕТО: Били са сечени много монети,съдържащи Божието име. Показана е на снимка една монета,датираща от 1661 г.,която е от Нюрнберг,ГЕРМАНИЯ. Латинският текст казва: "Под сянката на твоите крила". ЧЕТВЪРТО: Показани са и снимки с името на Йехова,което се намира в Католическа базилика във Фурниер /Лион,ФРАНЦИЯ/, Катедралата в Бурж,ФРАНЦИЯ, Църква в Ла Сел /Дюноаз,ФРАНЦИЯ/, Църква в Дин /Южна ФРАНЦИЯ/,Църква в Сан Пауло /БРАЗИЛИЯ/,Катедралата в Страсбург /Франция/, Катедралата Сан Марко във Венеция /ИТАЛИЯ/,в един манастир в Бордесхолм /ГЕРМАНИЯ/. на немска монета от 1635 г., . То е използувано също в края на последната сцена на операта от Верди "Набуко". Освен това ораторията на френския композитор Артур Онегер "Цар Давид" изтъква името на Йехова,а известният френски автор Виктор Юго го използува повече от 30 пъти в своите произведения. И той , и Ламартин написали поеми, озаглавени "ЙЕХОВА". В един музей в Рудолщадт,ГЕРМАНИЯ, на яката на ризницата,носена някога от Густав ІІ Адолф,крал на ШВЕЦИЯ през 17 век, може да се види името ЙЕХОВА,изписано с главни букви. И други. В едно писмо , писано върху керамичен фрагмент през ІІ-та половина на VІІ век пр.н.е.,името на Бога се среща два пъти. /Снимката се публикува с любезното разрешение на израелския отдел по антиките и музеите/. Не толкова отдавна в самия Йерусалим беше открита малка,навита сребърна лента,вероятно датираща отпреди времето на вавилонското изгнание. Изследователите казват,че когато тя била развита,вътре било намерено името на Йехова,написано на еврейски. Божието име се намира също в Лахишките писма,както и на Моавския камък. Още мога много да изброявам,но стига вече. Всеки си вярва в когото си иска,никой не може да убеди другия да вярва в противоположното. Тъй , че и аз не искам да убеждавам,нито пък да ме убеждават. Знам,че съм християнка и върша това , което е угодно на Бог и Исус Христос.


Памир, 2006-08-11 09:17:53
А вижте колко ясно е казано в евангелие от Йоана:

"В началото бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог." ... и по-нататък: "И словото стана плът и пребиваваше между нас; и видяхме славата Му, слава като на Единородния от Отца, пълно с благодат и истина." (Йоан 1:1-14)


dvora, 2006-08-11 00:22:36
Здравей Евангелист,
Това, което пишеш е така, но йеховистите не отричат тези стихове - те просто ги изопачават и казват, че Иисус, като Божий Син е творение, без да разбират, че по този начин се отричат от Него. Отделен въпрос е, че доктрините им за 1914 год.,"Вавилон", както и тълкуванията им в/у Даниил са ужасна заблуда! Ама кой фанатик разбира, че не е прав!


Евангелист, 2006-08-10 16:03:41
Струва ми се, че разбирам това притеснение отностно факта, че един човек не би могъл да бъде Бог. Но въпросът е дали разбираме изобщо какво представлява Живият Бог?
Един истински Бог първо е неизмерим, т.е. той е навсякъде.
Освен това Бог е и всемогъщ, т.е. той може да направи всичко което можем или не можем да си представим.
Също така Той е създал и управлява целият видим и невидим свят.
Е наистина очевидно е, че обикновен човек не би могъл да притежава дори малка част от тези характеристики.

Но дали Исус беше просто човек?
Отговора обаче е не - да Исус беше човек и то на 100%, но освен това Той беше и Бог и то също на 100%. Ако вземем само човешката същност на Исус то вероятно бихме стигнали до изводите до които Марушка е достигнала, но нека разгледаме и неговите божествени черти:
1. Самият Исус твърдеше, че Той е Бог и приемаше поклонение като Бог.
- На няколко пъти дори юдеите искаха да го убият заради тези му думи:
"Аз и Отец едно сме." - Йоан 10:30
"Исус им рече: Истина, истина ви казвам, преди да се е родил Авраам, Аз съм" - Йоан 8:58
- Само Бог е вечносъществуващ
2. Исус показа, че има власт над природата, каквато никой човек няма.
- Например Той възкреси Лазар от мъртвите, също заповяда на бюрята и тя утихна, ходеше по водата, нахрани със 7 хляба и няколко риби огромно множество и т.н.
3. Исус прощаваше грехове и даваше вечен живот - нещо което е възможно само за Живият Бог
- най-известният пример тук е с разкаялият се разбойник на кръста, на когото Исус каза: "днес ще бъдеш с Мене в рая." Лука 23:43

За нас може да е трудно да осъзнаем, как така Бог се е явил на хората в ограниченото човешко тяло. Но отговорът е пак в Библията: "за Бога всичко е възможно" - Марк 10:27
Ако осъзнаем това, то ще сме истински благодарни на Бога за това, което е направил, понеже наистина няма как да видим Живият Бог освен в образа на Исус.
Бог да ви благослови в търсенето...


dvora, 2006-08-10 16:00:40
Здравей Марушка,
Моля те, прочети си и останалата част на Евреи 2:10-18 - там е обяснено защо Бог е направил Словото си да стане плът (човек), т.е. по-долен от небесните ангели - за да се изравни с нас и да ни спаси от мрака на невежеството и Сатана. И не ние ти бъркаме разбиранията, а САМ БОГ казва в Словото Си, че има МНОГО имена. Иисус казва Аз и Отец ми сме ЕДНО - не само в смисъл на единодушие, а ЕДНО, в смисъл на едно и също. На еврейски "Ани У" - означава АЗ съм ТОЙ (Месията, Бог)! (Йоан 4:26).И затова Го разпнаха, поради "богохулство", понеже бидейки "човек" (в очите на книжниците и фарисеите) им доказваше, че е Бог! (Йоан 10:33)
"Аз съм в Отец и Отец в Мен" (Йоан 14:11)
Помисли малко, какво означава Бог да изпрати СЛОВОТО СИ? Словото Божие Творение ли е, отделно от Бог същество ли е? Твоите думи, които изговаряш от теб ли идват или са на друга личност? Извинявай, но ме предизвикваш да направя тези сравнения, защото твърде ограничено мислиш, а Словото е много по-дълбоко от това, което на пръв поглед вижда човек! Не искам да кажа, че си глупава, но просто не си достигнала до това духовно познание, което някои християни (не че са по-умни) приемат с вяра.
Колкото до никнейма - името ми, можеш да го намериш на е-мейла. Не се крия, но ми харесва името Двора (или Девора), което означава "пчела", т.като аз съм работна (на духовното поле) пчеличка и така се виждам. Не би трябвало такива неща да те притесняват. Та нали сам Господ един ден ще ни даде НОВИ имена!
Е, хайде, бъди по-уверена! В думите ти е скрита много горчивина, понеже си мислиш, че си права и страдаш, че не те разбираме. Ние пък - ние, другите, си мислим същото за теб . Така че сме квит.
Бог да ти даде повече светлина, за да виждаш ясно онова, което е казал в Писанието!


Памир, 2006-08-10 12:42:54
Ако е бил само човек, а не Бог, как тогава е Отец на вечността?


Марушка, 2006-08-09 15:26:04
Ето и моят коментар за Евреи 2:9 , ...."Като му свидетелствуваше и Бог чрез знамения и чудеса,чрез равни велики дела и чрез раздаване Светия Дух по волята Си.? Защото не на ангели подчини той бъдещия свят, за който говорим; но някой е засвидетелствувал нейде , като е казал:"Що е човек, та да го помниш, Или човешки син,та да го посещаваш? Ти си го направил малко по-долен от ангелите, със слава и чест си го увечал, И поставил си го над делата на ръцете си; Всичко си подчинил под нозете му..........Но виждаме Исуса,Който е бил направен малко по - долен от ангелите.....Моето мнение е че Исус е бил човек,преди да бъде възкресен до дясната страна на Бог и сега в момента е на небето и чака времето когато Бог /баща му,който е Йеова/ и той /ИСУС заедно ще водят битка със силите на злото. Но накрая добротата и светлината ще победят. Ето едно стихотворение , което бях измислила за първи път и мисля за последен,защото не съм поет за да съчинявам:

ТОЛЕРАНТНА ПОБЕДА
Ограбиха ми душата
политици и журналисти
но Бог пази светлината
и ще сгази всички пошлости.
Толерантността ще победи
трябва да го знаете всички
и Вие лоши сили на всички беди,
че добротата и светлината ще са навеки.


Марушка, 2006-08-09 15:06:07
Но в Исая 9:6 пише че Господ ще го направи : както цитирате Вие.
....."За да го утвърди и поддържа.Чрез правосъдие и правда,от сега и до века. Ревността на Господа на Силите ще извърши това. Господ
изпрати слово на Якова. И то свръхлетя върху Израиля. И всичките люде ще го познаят,Дори Ефрем и жителите на Самария........"


Памир, 2006-08-09 14:18:22
А въпросът дали Христос е Бог не е тривиален, затова по него се води спор от 2000 години до сега. Понеже Той прие образ на човек и се смири заради нас, както казва словото, да бъде като човек "малко по-долен от ангелите" (Евр. 2:9).

Апостол Павел засяга с подробности целия този въпрос в посланието към Евреите първа, втора и част от трета глава.

А това че Исус Христос е Бог Всемогъщ Творец, а не творение се вижда от Исая 9:6 "Защото ни се роди Дете, Син ни се даде; И управлението ще бъде на рамото Му; И името Му ще бъде: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира."

Също и в Откровението на Йоана 22 глава, Исус е Алфа и Омега, а в първа глава казва:
"Аз съм Алфа и Омега, казва Господ Бог, Който е, и Който е бил, и Който иде, Всемогъщият." (Откр. 1:8)Памир, 2006-08-08 10:23:55
Здравей Марушка,

Моето мнение или учение няма значение. Критерий за истина е само Библията.


Марушка, 2006-08-08 10:11:44
Извинявайте за причиненото Ви безпокойство от мен и затова че
два пъти пуснах коментарите някой път, но компютъра нещо забавяше и мислих че няма да се публикуват.


Марушка, 2006-08-08 10:09:49
Както писах вече не искам да влизам в спор с никой.
Не искам да причинявам смут във Вашите мнения и учения.
Накрая ще се разбере в съдния ден,кой е прав и кой е крив.
В съдния ден, Бог ще съди за вечния живот.


Марушка, 2006-08-08 10:09:35
Както писах вече не искам да влизам в спор с никой.
Не искам да причинявам смут във Вашите мнения и учения.
Накрая ще се разбере в съдния ден,кой е прав и кой е крив.
В съдния ден, Бог ще съди за вечния живот.


Памир, 2006-08-07 17:11:05
Здравей Марушка,

Това учение, което проповядваш, няма нищо общо с християнството и Библията. Това е нещо подобно на йеховизъм или мохамеданство.

Според Библията Бог е Един в три лица - Бог Отец, Син и Дух Святи.

Исус Христос е Бог, Той е Втори Творчески Лик на Бога. Дори е наречен в Библията Отец на вечността.


Марушка, 2006-08-07 16:23:41
Хайде сега не искам да влизам в спор с Вас, но като размислих,
реших пак да пиша. Даже бях решила да спра, но заради името
на БОГ,реших да продължа. Ето това намерих:
Няколко дни по-рано възкресеният Исус казал на Мария Магдалена да каже на учениците: "Възнасям се при Моя Отец и вашия Отец, при Моя Бог и вашия Бог." /Йоан 20:17/. Макар че Исус бил вече възкресен вече като могъщ дух,Йехова продължа-
вал да бъде неговият Бог. И Исус продължил да говори за Него
като такъв, дори и в последната книга на Библията, след като
бил прославен. - Откровение 1:5,6; 3:2,12.
В Йоан 10:31-36, Исус не твърдял,че е Бог-Син,но че е Син на
Бога. Самият Исус твърдял , че е Син на Бога.
В Йоан 17:21,22 той /Исус/ се е молил на Бога неговите ученици
"да бъдат всички едно,както Ти, Отче,си в Мене и Аз в Тебе,тъй
и те да бъдат в Нас,....за да бъдат едно,както и Ние сме едно.".
Дали Исус се молел всички негови ученици да станат едно съще-
ство? Не,очевидно Исус се молел те да бъдат ОБЕДИНЕНИ В
МИСЪЛ И ЦЕЛ,както били той и БОГ. - Виж също 1 Коринтяни 1:10. ...... Така че,когато в тези случаи той използувал думата
"едно" /хен/, той говорел за ЕДИНСТВО НА МИСЪЛ И ЦЕЛ.
В самото начало на службата на Исус, когато той излязъл след
покръстването си от водата,гласът на Бога казал от небето:"Този е възлюбеният ми Син, в Когото е Моето благоволение"/Матей 3:16,17/. Дали Бог тогава казал,че е собственият си син,че одобрява сам себе си? Не, БОГ СЪЗДАТЕЛЯТ казал,че той,като превъзхождащ,одобрява по-нисшия,своя Син ИСУС,за предстоя
щето дело. Исус посочил върховенството на своя баща,когато казал:"Духът на Господа /ЙЕХОВА - NW/ е на Мене, защото Ме е помазал да благовестявам на сиромасите."/Лука 4:18/. ... Тук БОГ съвсем явно е по-висшият,тъй като той помазва Исус,давайки му власт,която той преди това не е имал.
В Матей 20:23,СИ-93/ Исус отговорил: "Но да дам да се седне Мене отдясно и отляво, не зависи от Мене,сядането е на ония,за които е приготвено от Моя Отец", тоест от БОГА.". Ако Исус беше
Всемогъщият Бог,той щеше да може да даде тези позиции. Но Исус не могъл да ги даде,тъй като само БОГ може да стори това,а Исус не бил Бог.
Молитвите на Исус са ярък пример за неговата по-нисша позиция. Когато наближило времето Исус да умре,той показал кой е по-висш от него,като се молел: "Отче,ако щеш отмини Ме с тази чаша; обаче не Моята воля,но Твоята да бъде."/Лука 22:42/.
На кого се молел той? На част от себе си? Не той се молел на някой напълно отделен,на своя Баща,на Бога, чиято воля била висша и можела да бъде различна от неговата собствена,на Единствения,който бил в състояние да "го отмине с тая чаша." Искам да допълня за мен самата в коментара за измислянето: Ако си измислях , щях да си сменя името си, а аз съм със същото си име - а не както мнозина правите в интернет /да си измисляте имена/.


dvora, 2006-08-06 17:24:38
Аз пък ти казах, че това, което е преведено, като единороден в нашите Билблии означава РАВЕН ПО РАНГ, ама ти като не искаш да разбереш, че Иисус е Бог и Биг е ТРИЕДИНЕН, какво да направя. Иисус бе Син в плътта Си. Ако разбираше Йоан 1:1 нямаше да говориш, че в духовния свят някой може да има син или деца, или да ражда и т.н. Това са си човешки понятия, използвани от Словото заради нас, а не за да се хваща някой за Буквата.


Marushka, 2006-08-05 14:11:40
Нали видяхте че съм описала от къде съм ги видяла /от самото БОЖИЕ СЛОВО-БИБЛИЯТА/ не съм ги измислила аз,вярно и точно преведена от оригинала.
В Евреи 4:14,15 пише: И тъй като имаме велик Първосвещеник
Исуса, Божия Син,Който е преминал до най-високите небеса,нека държим това,което сме изповядали.
Защото нямаме такъв първосвещеник,Който да не може да съст-
радава с нас в нашите немощи, а имаме Един,Който е бил във
всичко изкушен като нас, но пак без грях.
дърdvora, 2006-08-05 10:19:53
Къде прочете, че Бог е "създал Сина"? Къде го пише? Извинявай, но разсъждаваш с плътта си, а не с духа си!
Едно е, да пише, че е Иисус е произлязъл от Отца, друго е Той да е творение, отделно от Него! Думата единороден означава "РАВЕН ПО РАНГ" и няма едно значение. Ако Иисус беше творение, не би бил Бог, а херувим или ангел. Но пророчествата казват не само "Син", но и Бог! Думата "Син" е дадена заради ограничения ни ум, за да е по-достъпно за нас. Приемам, че това е Божият марериален образ, защото Бог е Дух и само в плът (материя) можехме, ние човеците да Го познаем!
Ако бяха прави твоите разсъждения, тогава Исая и Йоан са сбъркали нещо. Това, че ти и аз не можем да въплътим нашето слово, не значи и, че Бог не може!
"Когато говорим за Триединството на Бога, нямаме предвид аритметическо единство, а етическо и духовно. Бог е Единен във всички Свои проявления, както в миналото, така и в настоящето, така и в бъдещето - и в историята, и в природата, и във всички сфери и изявления на Своята същност. По подобен начин и в духовно зрелият човек - и разумът, и волята, и чувствата, са обединени в това, което наричаме "личност", "аз", "единство на духа". БОГ НЕ Е БЕЗПЛОДНА ЕДИНИЦА, А ТВОРЧЕСКО ТРИЕДИНСТВО! Божият "образ" е Един, но Той въплъщава в себе си Божественото разнообразие... Троичността е форма на всичко съществуващо - ИДЕЯ, МАТЕРИЯ плюс СИЛА, КОЯТО ГИ ВЪПЛЪЩАВА В ДАДЕНА ФОРМА!"Марушка, 2006-08-04 15:33:21
Не ми са толкова милички както Вие се изразявате. Не искам да
влизам в спор с хората. Всеки си има право на мнение.
"БАЩАТА обича Сина, и му показва всичко онова, което той самият върши." /Йоан 5:20,НС/. На какви близки взаимоотношения със своя Баща,Йехова,се радвал Синът! Тези близки взаимоотношения започнали още при сътворението му, безброй хилядолетия преди раждането му като човек. Той бил
единородният Син на Бога,единственият,който бил създаден
директно от Йехова. Всичко друго в небето и на земята било
създадено посредством този многообичан първороден Син.
/Колосяни 1:15,16/. Той служел също така като Слово,или гово-
рител на Бога,като онзи,чрез когото божията воля била съобща-
вана на другите. Този Син,който бил особено любим на Бога,
станал човекът Исус Христос - Притчи 8:22-30; Йоан 1:14,18;
12:49,50......."За Него свидетелствуват всичките пророци"/Дея-
ния 10:43/....."Бог толкова възлюби света,че даде Своя едино-
роден Син,за да не погине ни един,който вярва в Него,но да
има вечен живот."!/Йоан 3:16/.Това ни вдъхва увереност,че точно
както Йехова дал единородния си Син,за да изпълни целта си,
така и милостиво ще ни даде и всички останали неща.
/Римляни 8:32 НС/.....Колко е утешително това,особено когато се
обръщаме в молитва към Бога чрез Христос,за да преодолеем
своите слабости. - "Матей 6:12.....Тъй като всички потомци на
Адам са грешници,смъртта на никой от тях не може да послужи
като откуп за никого. Но Исус бил съвършен и животът му имал
жертвена стойност . /Псалм 49:6-9; Евреи 2:9/. ...Марушка, 2006-08-04 15:33:21
Не ми са толкова милички както Вие се изразявате. Не искам да
влизам в спор с хората. Всеки си има право на мнение.
"БАЩАТА обича Сина, и му показва всичко онова, което той самият върши." /Йоан 5:20,НС/. На какви близки взаимоотношения със своя Баща,Йехова,се радвал Синът! Тези близки взаимоотношения започнали още при сътворението му, безброй хилядолетия преди раждането му като човек. Той бил
единородният Син на Бога,единственият,който бил създаден
директно от Йехова. Всичко друго в небето и на земята било
създадено посредством този многообичан първороден Син.
/Колосяни 1:15,16/. Той служел също така като Слово,или гово-
рител на Бога,като онзи,чрез когото божията воля била съобща-
вана на другите. Този Син,който бил особено любим на Бога,
станал човекът Исус Христос - Притчи 8:22-30; Йоан 1:14,18;
12:49,50......."За Него свидетелствуват всичките пророци"/Дея-
ния 10:43/....."Бог толкова възлюби света,че даде Своя едино-
роден Син,за да не погине ни един,който вярва в Него,но да
има вечен живот."!/Йоан 3:16/.Това ни вдъхва увереност,че точно
както Йехова дал единородния си Син,за да изпълни целта си,
така и милостиво ще ни даде и всички останали неща.
/Римляни 8:32 НС/.....Колко е утешително това,особено когато се
обръщаме в молитва към Бога чрез Христос,за да преодолеем
своите слабости. - "Матей 6:12.....Тъй като всички потомци на
Адам са грешници,смъртта на никой от тях не може да послужи
като откуп за никого. Но Исус бил съвършен и животът му имал
жертвена стойност . /Псалм 49:6-9; Евреи 2:9/. ...dvora, 2006-08-04 01:53:49
Йеховистите твърдят, че другите християни вярват в три Бога. Това е, защото не разбират Божията същност. Бог е Един, но всяка негова част също е БОГ. Иисус е Божието Слово ВЪПЛЪТЕНО, Божият ОБРАЗ, Божията Слава (2 Коринтяни 4:3-6) - тоест БОГ, а не само Син, защото НЕ Е ТВОРЕНИЕ, А ТВОРЕЦ (Йоан1:1). Такава е истината, а не измислената и нагодена Библия , която йеховистите ползват. Но ако ти харесват заблудите на сектите, не бих могла да те спра. само Бог може да ти отвори очите, защото е писано, че който отхвърля истината, Бог му дава дух на заблуда. Май не си прочела Исая 9:6!? Бог има много имена (определения) и днес Бог=Йеова (а не Йехова). По времето на Иисус не са произнасяли това Име от страхопочитание, а са казвали Адонай (Господ, Господар), аШем (Името), Небето и т.н., но то е все едно. И Бог (нашият Създател, Богът на Израел, Всемогъщият, Вечният...) знае ние на кой БОГ се молим, независимо кое от имената Му споменаваме. Иисус, докато е бил в плът, се е съобразявал с традициите на евреите и е говорел разбираемо, като човек. Колкото и милички да са ти йеховистите, те носят дух на заблуда и са отречени от Божия Дух, когото те наричат безлична сила.


Марушка, 2006-08-03 22:55:26
Вие си мислите че не познавам Библията, почнах да я чета отначало
и стигнах до ІІ книга на Царете.
Аз не съм от тази група, но имам близка в нея , но знам със сигурност , че йеховистите не отричат Исус.
......Исус казал: "Това е вечен живот да познаят Тебе,единият истинен Бог , и Исуса Христа, Когото си изпратил" /Йоан 17:3/.
Исус се молел усърдно за това всички негови ученици да са едно,
да се радват на истинско единство. Какво означава това? Първо,
че те трябва да имат добри взаимоотношения с Йехова и неговия
Син. Второ,че трябва да бъдат обединени помежду си./Йоан
17:20,21/.
В Библията пише "този един Бог е Йехова, Създателят на всички
неща /Второзаконие 6:4, Откровение 4:11/. Исус го наричал
"Моят Бог и вашия Бог /Йоан 20:17/. Той бил в съгласие с Мойсей
който преди това бил казал: "Йехова, Той е Бог,и няма друг освен
Него "./Второзаконие 4:35/.Йехова превъзвишава безброй пъти
всеки обект на поклонение от рода на идоли,обожествени човеци или дори противника си Сатан Дявола,"богът на тоя свят"
/2 Коринтяни 4:3,4/. За разлика от всички тези неща, ЙЕХОВА е -
както го нарекъл ИСУС - ЕДИНСТВЕНИЯТ ИСТИНЕН БОГ.
/Йоан 17:3/. У бога е мъдростта /Йов 12:13/. Бог е любов /1 Йоан
4:8/.


dvora, 2006-07-31 00:28:48
Когато някой прави нещо от сърце и няма познанието на Словото Божие, не му се вменява за грях, ако е добро (Римляни 2:14-15). Бог обича всички ни и иска да стигнем до спасението, което ни се предлага чрез Иисус, но това не е достатъчно (Римляни 2:13). Живеем във века на информационните технологии и нямаме оправдание за невежеството си. Едно име под небето е дадено, чрез което да се спасим - Иисус (Деяния на апостол. 4:12). Иисус (Въплътеното Божие Слово) е равен на Бог-Отец (Йеова) и не е творение, както твърдят йеховистите. Мюсюлманите казват, че Бог от Библията е измислен от евреите, а тя била пълна с грешки и изопачена, но в Словото пише за евреите друго: "Вие сте ми свидетели, че аз съм Бог!" (Исая 43:16-17 и 44гл.) И нека не забравяме, че оригиналите на СЗ, открити през 1947 в Кумранските пещери, са отпреди 2000 години, а Коранът е написан едва след 7 век сл. Хр. от близки на Мохамед, който е бил неграмотен и не е завладял света с любов, а чрез насилие! И сам Иисус казва: "Спасението е от юдеите" (Йоан 4:22). Моят съвет е: Четете си Библията и нека Божият Дух отваря очите ви за истините в нея! Колкото до паленето на свещички (символ на светлината, която е Иисус) - няма нищо лошо в това, но в Словото е забранено да се покланяме на творения (светци, икони, мощи, реликви...) - Прочетете си Исая 40:18-20 и 44:10-20 Всеки, който отрича, че Иисус е Божий Син, Месия и Бог, е антихрист! Пророк Исая (6:9) предрече за Иисус, че едно от имената Му (на Иисус) ще е Бог Всемогъщ, а в Псалмите (2:7-12) се казва: "Ти (Месията Иисус) си Мой Син!... Целувайте (припознайте Го за ваш цар) Сина, за да не се разгневи... Блажени всички, които се надяват на Него!" Много са заблудите по света и в църквите, но все пак Библията е преведена на над 2000 езика и всеки може да я има и изследва. Няма друг Бог и Създател, освен Този, който е описан в Библията! Доказателствата са безброй, но пак повтарям - четете си Библията и Бог ще отвори духовните ви очи!
ПП. Чела съм Корана два пъти - има много заемки от СЗ и НЗ, но всичко е изкривено и нагодено към мислите и виденията на Мохамед, както е при мормоните ("Книгата на Морони" на Джоузеф Смит - създателят на сектата) и при много други секти и лъжепророци!


Marushka, 2006-07-27 17:53:58
Искам да добавя за Бога на Израел, ЙЕХОВА . Всеки си мисли,че другите са заблудени,но аз не искам да зарибя-
вам хора,които да вярват в ЙЕХОВА. Аз съм сигурна,че той
е бога на всички хора,ОБЕДИНЯВАЩИЯ БОГ.Пък другите
хора не ме интересува че не вярват в него,ако искат.
Никой никого не може да накара насила да вярва в нещо,
в което не е сигурен. Сега да Ви опиша само моите случаи:
Първото раждане за сина ми беше чрез секциум /операция/,
а второто раждане за дъщерята,обикновено,както раждат всички жени, и то за много малко време за 15-20 мин.,а
всички наоколо около мен викаха и плачеха че ги боли, а аз
без болка и се чудех чак толкова ли ги боли,та да плачат.
Тогава,когато бях бременна с дъщерята ходех няколко
пъти в групата "Свидетелите на Йехова" /имам близка в
тази група/. И мисля,че БОГ ЙЕХОВА ми помогна да родя
много лесно и бързо, защото се молех на него в момента
на раждането. Бяха ми приготвили за операция,преляли
ми бяха кръв,лекарите също ми казаха да вярвам в този
БОГ който ми помогна. А също се молех и на Божията
майка и на Исус,но повече на Йехова,защото Исус пише в
Библията,да почитаме повече отца му. Не искам още един
път Ви повтарям да си мислите,че карам и другите хора
да вярват в него. Напротив аз ходя и в нашата църква да
си паля свещички,някой път по празници.Marushka, 2006-07-27 17:38:29
Както писах аз не съм чела Корана,но се позаинтересувах
от колеги мюсюлмани, в него също пишело да не се убива,
да не се краде,да не се прелюбодейства и т.н. и други
библейски случаи,които ги пише в Библията,също ги е
имало и в Корана. Знам го от лица,които са чели и Корана,
и Библията.


dvora, 2006-07-25 00:53:53
Ако всички религии имат общ източник, то той не е Богът на Израел, който познаваме от Библията. Колкото до Корана - в него няма никакви 10 заповеди, както са написани в Ст. Завет! Освен това, ислямът (последователите на Мухаммед) отричат, че Бог има Син Иисус (Иса - Иисус за тях е само един от многото пратеници на Аллах), но не и Бог. Ислямът е заимствал много неща от Библията (СТ. З. и Н.З.), но е изопачение на истината. Жалко за над един милиард заблудени. Колкото до петдесятното движение - би било добре да знаят там - що е език и що глосолалия!


Marushka, 2006-07-19 22:29:34
Здравейте Таня,
Аз съм с Вашето мнение - права сте за обединението, понеже всички религии идват от един общ духовен източник - почти всички коментират еднакво за моралните ценности - примерно за 10-те божии заповеди - както в нашата християнска Библия, така и в мюсюлманския Коран ги имало. Не съм чела Корана, но се позаинтересувах от мои колеги мюсюлмани.


таня, 2006-03-14 11:05:13
Здравейте Assen!
Много сте прав за дребните доктринални спорове, които отместват фокуса ни. За съжаление те пълнят и тази страница. В IЙоан.4:1-3 пише следното:
"1. Възлюбени, не вярвайте на всеки дух, а изпитвайте духовете дали са от Бога, защото много лъжепророци излязоха по света.
2. По това познавайте Божия Дух: всеки дух, който изповяда, че Иисус Христос е дошъл в плът, е от Бога;
3. а всеки дух, който не изповяда, че Иисус Христос е дошъл в плът, не е от Бога; и това е духът на Антихриста, за когото сте чули, че идва, и сега вече е в света."
Няма ли теми, които ни обединяват? Защо непрекъснато се напада една или друга деноминация? Ту педесятните, ту католиците са лоши. "Но ако се хапете и се ядете един друг, пазете се да не би един друг да се изтребите!" Гал.5:15


Assen, 2006-03-13 21:51:32
Winagi sym se udivliaval na BRATIATA I SESTRITE ne 50 kolko sa swiati w gelanieto da pokagat 4e te sa po swiati..no ot druga strana triabwa i 50 w koito sym i az da se zamislim 6toto w towa w koeto goworiat ima istina..
Ne sym pacifist nito sekular..no niama da se syglasi 4e baptisti, i ostanali ewangelisti ne sa mi bratia i sestri. Te sa po blizko do Boga ot wseki drug ot wyn poznanieto na Hristianstwoto, malkite doktrinalni wojni4ki koito wodim sa naj dobria na4in da se izmesti fokusa ot centarlnata tema w hristianstwoto - Krysta i poslanieto mu wyrho izgubenoto i padnalo 4owe4estwo. Samo fakta 4e Bulgarskia ewangelizym e 0.0..% / niama zna4enie kolko sme ..dori i 5%realno da sme pak e ni6to...srawnenie s welikata zapowed za wsi4ki narodi za praweneto na u4enici... w Bulgaria ima miasto za ewangelizym...i ako dosega sme stignali do tuk, towa e i na6ata otgowornost.- I pred Boga i pred 4owecite.
PS..izwinenie za 6lokavicata..


таня, 2006-03-12 18:03:48
Г-н Москов,
колко пъти сте посещавали педесятна църква? Понеже аз съм чувала да се тълкуват езици и то не веднъж. Естествено, не всеки ден - Бог дава слово когато е необходимо, за ежедневно насърчение имаме Библията. Педесятните църкви са различни помежду си, както и християнските като цяло, но в тези, които аз съм посещавала, са учили на ред според написаното в IКор.14:27,28 "Ако някой говори на непознат език, нека говорят по двама, или най-много по трима, и то по ред; а един да тълкува. Но ако няма тълкувател, такъв нека мълчи в църква, и нека говори на себе си и на Бога"


москов, 2006-03-10 15:46:57
Приятели, кой от вас е чул в петдесятна църква да се тълкуват езиците за да не са съблазън за дошлите за пръв път аз лично не съм. Това по словото ли е или не.


juli, 2006-03-08 23:25:20
Каквото и да си мислим за различните течения в християнството никой не може да каже 100 % кое течение изповядва най-правилно Божието слово. А Божието слово трябва не само да се изповядва, но трябва и да се живее. Какво означава това? Ето ви тема за разговор! И нека не търсим само различията между католици, православни и протестанти, а да търсим това, което ни сближава- това е вярата в нашия Господ и Спасител Исус Христос. Моля се за това Той да освети умовете на всички християни по целия свят така, че всеки да открие Истината и тя да ни направи свободни. А да бъдем свободни според мен е това- да бъдем надденоминационни, да премахнем всички прегради, които сатана е поставил между нас. И нека не забравяме, че Исус е пътят, истината и животът.Стефан, 2006-03-01 13:11:31
Хора, не си заблуждавайте и залъгвайте с дребни детайли. Разликата между ортодоксалното изповядване на вярата и протестантското и толкова голяма, че на практика, освен че вярват, че Иисус Христос и нашият Спасител, друго няма. Това протестанството направо не е християнство. В желанието си да отхвърлят римокатолическото претрупване и веществено материално вековно присъствие, те изпадат безумни крайности, нямащи нищо общо с Христовата вяра. Ортодоксалното християнство е истинския, точен и адекватен образ на древната Христова Църква. Другите съществуват само на базата на опортюнизъм, има ги само защото са "срещу" някой. Това не е работа.


Димитър, 2005-06-12 13:08:00
Здравей Щони Кокудев,
БПЦ има неправилно отношение към протестантите. Христовата църква е на 2000г., тя е единна, не се е разделяла и няма да се раздели. Но преди 312г. не е имало православни и католици.( дори през 3в. все още в църквите няма икони- Изход 20:4-6; Втор.4:15-19), Първите Протестантски църкви, възникнали през 16в. в Западна Европа всъщност представляват тази част от Католическата църква, която се реформира тогава. Няма никакво основание да се отрича апостолската приемственост в тях.
(Лука 9:49,50). Светият Дух предупреждава, че в последните времена отстъпили от вярата "запрещават жененето и заповядват въздържание от ястия, които Бог създаде за да се употребяват с благодарение от ония, които вярват и разбират истината" 1 Тимотей 4:1-3; Божието слово забранява да се отправят молитви към небесните светии и ангели. Втор.18:10,11; Левит 19:31; Кол.2:18; Откр.22:8,9;
Само Бог присъства навсякъде, и има само "един Ходатай между Бога и човеците, Човекът Христос Иисус" 1 Тим.2:5;
Започналата през 1520г. Църковна реформация е противодействие на това отстъпление. 3 Йоан.1:9-11;
Между църковните деноминации има някои различия, различия имаше и в апостолско време.Филип.3:15;
Откр.2,3;гл.;Римл. 14 гл.;Те могат да бъдат приемани само ако не пречат на общата ни цел- да вървим заедно в Господа Иисуса Христа. Левит 4,5 гл. Християните от Католическата, Православната и Протестантските църкви са
Божи човеци, ако изпълняват Божиите заповеди.1 Йоан.3:5;
Господ да ви благослови.Библия вм. предание, 2005-01-24 01:37:00
Щони,
Използването на думички като пред-дание, вместо предание ми напомня за един философ от Софийския университет. Това, което той говори е философия. Откривам същото и в това което пишеш, а може би преразказваш неща, които си чул от него. Това е някаква странна смесица - философия с привкус на вяра. Това е много опасно, защото не позволява на човека да разбере къде се прекрачва границата между Библията и фантасмагориите, които често използват такива думички като "битието - само- за себе си" и прочие. Затова моля те обърни внимание и помисли върху това.
По отношение на кръщението със Светия Дух знаеш ли кой е първия човек получил кръщението със Светия Дух?
Чел съм доста неща от него и после се оказа, че доста неща, които бях


Администратор, 2005-01-17 18:24:00
Здравейте Щони Кокудев,

Искам да Ви напомня, че този сайт е посветен на изучаването на Библията и християнството, а не на свещено предание. Ако искате да проповядвате идеите на свещеното предание, моля отидете на друг сайт, който има такава тематика.

Поздрави
Администратор на сайта


Щони КОкудев, 2005-01-09 22:59:00
Ама как може такива елементарни разсъждения!?!Вижте житията на светците от III-IV век. Изобилстват с даровете на Духа! Но няма езици! А, ще – кажете вие- значи не е баш…. Мъртъвци възкресявал, ама езици щом не говорел – отпаднал от благодатта! Това е безумие! И кой го ползват днес тия ангелски езици, когато няма любов, няма смирение … абе, хора, осъзнайте се!!!
Стига сте се хващали за буквата на Писанието – нали не сте юдеи, ужким? Словото (с главна буква) не е Библия, издадена на Запад, а Сам нашия Господ Иисус Христос! Нали затова е изпратен Утешителят! За да не се объркаме вече, за да достигнем съвършенството на познанието! Ама не като се уповаваме на слабия си човешки разум, а като предадем живота си всецяло на Бога! На вас толкова ви липсва едно просто доверие даже… Симптоматично е дори, че в сайта ви пише само “Моето обръщане към Иисус”; защо не напишете ПЪЛНОТО ИМЕ НА ГОСПОД ИИСУСА ХРИСТА? Защото това става САМО СЪС СВЕТИЯ ДУХ!Щони Кокудев, 2005-01-09 22:31:00
Няма абсолютно никакво противоречие! Свещеното Предание е точно онова, което ви липсва и което се стремите да заместите с т.нар.”говорене на езици”. Пре-данието (не предания, а Предание!) не е посредник, то не е субект, за да бъде посредник! То е ДЕЙСТВИТЕЛНОТО ПРЕ-ПОДАВАНЕ на Духа Светаго, което идва още от апостолско време, чрез ръкоположение от апостолите. То е преминавало върху епископите и така до ден днешен. Преданията, които са хоризонталния пласт на Св. Предание не са текст, който да замества Библията (това е абсурд!), а устно учение, което в първите векове е било тайно и скрито от непосветените, което съставлявало символа на вярата и истините й (като например обръщането на изток при молитва, прекръстването и пр.). Вертикалния план, прочее, е самото Пре-дание на Духа Светаго, Който единствено истинно свидетелства и Който ни просвещава и ни отваря ума за Писанията! Едното без другото не може!!! Ами преди да бъдат окончателно оформени книгите на Новия Завет с какво са живели християните цял един век? Не ли с живия спомен за Спасителя? Не ли с благодатта, дарувана чрез Утешителя? Със сигурност не са провеждали четения! Ами , когато св. Йоан Богослов казва, че ако биха били записани всички чудни дела, които Господ извърши, целия свят не би побрал написаните книги? Това е побрано в Преданието (отново – замислете се откъде идва тази дума :пре-дание – предава се Нещо !).
А на св. Литургия явно не сте ходили, защото там се чете и Евангелието, и апостолските писания, и вобще самата св. Литургия е образ на Евангелието: Въплъщението и Рождеството, проповедта на Спасителя, Кръстната Жертва, Възкресението,Възнесението и пр. В нея се извършва Тайнството на тайнствата: принасянето на безръвната жертва “о всех и вся”, в която Господ е Сам Принасящият и Принасяния! В нея ни се дава САМОТО ТЯЛО И КРЪВ ГОСПОДНЯ!!! А както е казал Сам Господ : “Който яде Моето Тяло и пие Моята кръв има живот вечен”!!! В служението си свещеника е образ (сиреч икона на Христа), той не служи от себе си, със своите ръце ! Християнинът не мънка, а воюва за Истината! Кавърверсии и имитации са психо-соматичните автосугестии, при което вие си мислите, че “говорите езици” – това си е жив демонизъм: прочетете книгата на Серафим Роуз: на американци повече вярвате!!!
А за монтанистите – нямате представа колко сте прави!!! Те са същински петдесетници, страхотен автогол си вкарвате! Само, че вземете прочетете какво представляват те ВСЪЩНОСТ! То и павликяните казвали, че следват св. Апостол Павел, ама са чисти дуалисти…..Библия вм предания, 2005-01-09 00:11:00
Щони,
В коментара ти има голямо противоречие. От една страна твърдиш, че православната църква е построена на канарата Христа, а от друга, че посредник между човека и Библията е някакво "свещено" предание. Излиза че всъщност тя не е построена на канарата, а на преданието.
В такъв случай излиза, че няма място за Библията щом в преданието всичко е написано. Чети Библията за да можеш да разбереш колко много неща в това т.нар. предание са объркани. Не ти ли прави лошо впечатление, че поповете не четат Библията по време на служби, а мънкат под носа си някакви кавърверсии.
В Библията много ясно е описано кога се получава кръщението със Святия Дух и как може да се разбере дали това е така, какъв е белега. Кръщението не се получава, както някои смятат при водния завет, а при призоваване на Кръвта на Христа като белега е говоренето на незнайни ангелски езици.Кокудев, 2005-01-08 00:06:00
Защо не сте искрени и последователни докрай, поне в историческите аргументи? От самото начало Църквата е основана на непоклатим Камък - Самия Господ Иисус Христос и нищо не може да я поклати! Едната Вселенска Апостолска Църква никога не е отстъпила от думите и делата на Спасителя, Църквата никога не е преставала да благовествува! "Говоренето на езици" е било необходимо за да се благовести Откровението на св. Евангелие по всички краища на вселената! Вие днес за какво настоявате с вашето псевдо-"говорене" ? Знаете, че св. апостол Павел поставя "говоренето на езици" на едно от последните места, когато говори за дарби. Впрочем йеромонах Серафим Роуз (запознат отвътре много добре с харизматичните движения, към които принадлежи и петдесятното) в книгата "Православието и религията на бъдещето" показва, че "говоренето на езици" в петдесятното движение няма нищо общо с дарбите на Светия Дух! Особено след като в Америка излязоха и движения с лозунга "Петдесятница без Христа"!!! Подобни "техники" са били прекрасно познати в древността - напр. в Делфийския оракул. И за какви монтанисти говорите, когато те са практикували гадания, масови самоубийства и пр.
Абсурдно е да твърдите, че в петдесятническото движение се извършва кръщение със Светия Дух, когато всъщност се отхвърля самото Свещено Предание, без което Свещеното Писание, сиреч книгите на Стария и Новия Завет остават заключена врата! Защото Писанието не се поддава на анализи , това не е като занимание по литература...В Свещеното Предание на Светата Съборна Апостолска и Вселенска Христова Църква, чиято жив клон е и Българската Православна Църква се преподава истински благодатта на Светия Дух, която просвещава онези до които се докосва и ги прави живи членове на Тялото Христово!
Мисля, че когато човек търси Истината, т.е. Христа, трябва да бъде убийствено искрен (към себе си, към другите и към Господа) и максимално дълбоко да търси! А не да се задоволява, когато някой му пробутва някакви ефекти и залъгалки!!!


ИВАНОВ, 2004-05-31 18:03:00
Бях в тази църква и познавам ученията й.Напуснах я,защото не се придържа към Библейската истина.Християните се разделят на две основни групи:
1.Които се придържат 100% кьм Библията,като единствен критерий за истината.Те са наречени от Христос"малцина"(Мат.7:14);
2.Които търсят евтината благодат и се придържат само 50-70% от Божието слово,като прибавят собствени,човешки учения.Те са мнозина(Мат.7:13).
Причините са следните:
1.Не се спазва 4-тата Божия заповед за освещаване на съботата,която в Новия завет никъде не е отменена(Мат.5:17-19,Марко2:27-29,Евр.4:9)
2.Изопачава се действието на Святия Дух.Бог,чрез Святия Дух,дава дарбите и то "за делото на служенето"(Еф.4:11).Това значи,че Св.Дух ползва човека,а не обратното.Гсворенето на езици не е основен критерий
за действието на Духа.Един вярващ човек може и да не получи никакви дарби,което показва и практиката.По-важни са плодовете на Духа-мир,любов(Гал.6 гл)
Но,всеки е свободен да си избира църквата.


Виктор, 2004-04-15 18:02:00
Кой е авторът на статията? Защо името му не присъства на уеб страницата в началото на статията?


анонимен, 2004-04-15 17:51:00
Здравейте! Интетресна статия! Много е близка до мойте убеждения, но до сега не съм виждал подобно нещо! Мислех си че съм "бяла врана", че само аз имам такива убеждения!:)


sella, 2003-03-05 02:00:00
Това не е коментар,а молба за помощ.
Не знам защо,но не успявам да се регистрирам в този сайт?!
При всеки опит след "Потвърди" ми се изписва,че имам проблеми с браузъра и съответната процедура,която аз изпълнявам/макар че и без това съм на Медиум/,но вместо достъп за регистрация,всичко се повтаря отново.
Ако някой може да помогне да пише на sella_st@abv.bg.
Благодаря предварително!


Бисеров, 2002-04-16 14:31:00
Към Аспарух
Съгласен съм. Ако сте забелязали вчера вече създадох две теми във форумал
Що се отнася до нападките съм съгласен. Нямам желание нито намерение да обиждам някого персонално, защото това би било проява на съдийство. Същевременно мисля, че всеки има право да има мнение и да го изразява като коментира дали едно учение е библейско.


Аспарух, 2002-04-16 05:52:00
Към Бисеров:

Напълно подкрепям идеята ви да се премести темата към форума.

Искам само да предложа да не отправяме без причина осъдителни нападки към участниците в коментарите, за да не се превърне този форум в място за караници, както често става на другите форуми.

Поздрави:
Аспарух, от екипа на duh-i-istina.net


Бисеров, 2002-04-15 15:22:00
Въпросите, които поставяте са много интересни, но няма ли да бъде по-добре ако ги разгледаме във форума. Искам да взема отношение по тях, но дали администраторът на страницата ще позволи да прехвърляме форума тук? Предлагам да създадем две нови теми във форума.
Учуден съм, че човек, който не е от християнско общество има толкова ясно и отчетливо разбиране за Духа и закона и е успял да улови същността на нещата.
Библията ни казва, че в седмия църковен период, в който живеем Божията църква (Лаодикия) е избълвана. Най-общо Лаодикия включва две общества, носещи разделени двете вести, двата духовни двигателя - Духа и закона. Адвентистите отричат Духа и белега на Духа - говоренето на езици. Петдесятните общества отхвърлят закона. А Бог казва, че истинскиту поклонници Му се покланят с Дух и истина (закон).
П.п. Ако не знаете точното наименование на черквата, на която сте член, с което тя е регистрирана е "Църква на Исус Христос на СВЕТЦИТЕ от последните дни"??? Защо се срамувате да кажете, че освен необоснованите претенции, че сте Христова църква смятате себе си и за светци?, 2002-04-12 16:41:00
Тази статия преводна ли е цялата или е компилация?
Струва ми се, че едно от посланията, които много силно се открояват е разбирането, че не бива да отричаме дарбите на Святия Дух. Особено ми се струва важна и констатацията за връзката между кръщението със Святия Дух и говоренето на езици.
Много хора днес не възприемат нещата по този начин. Например твърдят, че приемат Святия Дух, но не приемат говоренето на небесни езици. А както в статията е написано много хора са изледвали и са стигнали до този извод, че говоренето на езици е белег на кръщението. Следователно ако не приемаш говоренето на езици можеш ли да твърдиш, че си кръстен и изобщо, че приемаш Святия Дух?


Аспарух, 2002-04-12 01:31:00
Здравейте,

Тук очакваме вашите коментари към статията за статията за петдесятното движение.


 Нов коментар